Mødedato: 01.06.2023, kl. 17:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opfølgning på medlemsforslag om plantebaseret måltid

Se alle bilag

På mødet den 2. juni 2022 pålagde Borgerrepræsentationen Økonomiforvaltningen at undersøge, hvordan udmøntningen af muligheden for at vælge et plantebaseret måltid i kommunens kantiner, skoler og for voksne borgere på fuld kost kan foregå, samt hvad det vil koste. Det vedtagne medlemsforslag er et ændringsforslag fra Socialistisk Folkeparti, på baggrund af et medlemsforslag fra Alternativet og Radikale Venstre.

Nærværende sag redegør for muligheder for at arbejde videre med et forslag om at tilbyde et vegansk alternativ for de relevante enheder.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger arbejder videre med indsatserne i løsningsbeskrivelsen nedenfor,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget om plantebaseret måltid stillet af Radikale Venstre og Alternativet på Borgerrepræsentationens møde den 2. juni 2022, jf. bilag 1, hermed er håndteret.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

På mødet den 2. juni 2022 pålagde Borgerrepræsentationen Økonomiforvaltningen – med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger – at undersøge, hvordan udmøntningen af muligheden for at vælge et plantebaseret måltid i kommunens kantiner, i skoler og for voksne borgere på fuld kost kan foregå, samt hvad det vil koste.

Løsning

Definition, afgrænsninger og beskrivelse af eksisterende tilbud

Definition af tilbud om et plantebaseret måltid

Jf. medlemsforslagets formulering ”Københavns Kommunes køkkener skal kunne tilbyde et plantebaseret måltid, hvormed man kan imødekomme ikke blot kommunens mange vegetarer og fleksitarer, men også kommunens mange veganere” har Økonomiforvaltningen i denne besvarelse taget afsæt i muligheden at tilbyde et vegansk alternativ.

Afgræsning af målgrupper

Jf. medlemsforslagets afgrænsning: kommunens kantiner, skoler og voksne borgere på fuld kost vil besvarelsen være gældende for nedenstående enheder i Københavns Kommune:

Enhed

Beskrivelse og målgruppe

Ansvarlig forvaltning

Medarbejder-kantiner

Kommunens otte bortforpagtede medarbejderkantiner står for frokostservering til medarbejdere, samt i forskellig grad catering til møder og events.

ØKF

Skoler der serverer mad til

børn i skolealder 6+ år

Alle skoler i Københavns Kommune tilbyder en form for valgfrit måltidstilbud dagligt. Der er to former for måltidstilbud i skolerne:

  • 16 Madskoler med egenproduktion (5 nye Madskoler åbner i 2023).
  • EAT-madordningen, hvor EAT-centralkøkkenet, dagligt leverer frokost til 57 skoleboder.

BUF

Enheder og tilbud der serverer mad til

voksne 18+ år på fuld dagskost

Der er ca. 48 institutioner i SOF (35 institutioner i Borgercenter Handicap samt 13 institutioner i Borgercenter Voksne) hvor voksne borgere enten spiser eller har mulighed for at spise alle deres måltider på matriklen. Målgrupperne er raske voksne, samt borgere med fysisk og/eller psykisk funktions-nedsætning.

SOF

Kommunens 42 plejehjem, herunder 30 plejehjem med produktionskøkken, som står for egen madproduktion, og 12 plejehjem med modtagekøkken der modtager hovedsageligt det varme måltid fra centralkøkkenet Københavns Madservice (KMS). På plejehjem og plejecentre bespises ældre borgere 65+, herunder raske ældre, syge, samt småtspisende.

SUF

[ØKF = Økonomiforvaltningen. BUF = Børne- og Ungdomsforvaltningen. SOF = Socialforvaltningen. SUF = Sundheds- og Omsorgsforvaltningen]

Efterspørgsel

Der eksisterer ikke et overblik over, hvor mange veganere der er i Københavns Kommunes institutioner og kantiner i dag. Økonomiforvaltningen har i dialog med kommunens rådgiver og relevante forvaltninger, undersøgt den oplevede efterspørgsel.

På tværs af de relevante enheder er efterspørgslen på et vegansk måltid meget lav ift. antal spisende. Der er tale om en håndfuld borgere fra hver målgruppe. Der hvor der indtil videre har været efterspørgsel, er dette blevet håndteret lokalt.

Muligheder for at tilbyde et vegansk alternativ

Københavns Kommune arbejder allerede med at omlægge til mere planterige måltider, som led i at reducere klimaaftrykket fra kommunens fødevareindkøb (se bilag 2).

Der stilles herudover krav til de offentlige køkkener om at leve op til de politisk vedtagne målsætninger i Mad- og Måltidsstrategien (90% økologi, reduktion af madspild, styrket ernæring, velsmag og madglæde, sociale fællesskaber mv.). En eventuel implementering af et vegansk tilbud, skal kunne tage højde for disse krav, og sikre at et vegansk måltid er mættende, nærende og tilfredsstillende for borgerne.

Kommunens køkkener skal leve op til gældende lovkrav for institutionskost for alle relevante målgrupper. Det eksisterer i dag ikke anbefalinger for vegansk kost for alle spisende målgrupper. Uden kostanbefalinger kan Københavns Kommune ikke sikre, at de ernæringsmæssige lovkrav bliver overholdt for alle målgrupper.

Følgende tiltag kan håndteres inden for eksisterende drift og anbefalinger

Medarbejderkantiner. Krav om et vegansk tilbud kan implementeres løbende med nye udbudsprocesser. Kravet kan medføre øgede omkostninger forbundet med produktion og råvareindkøb, som der skal tages højde for i udbudssammenhæng. Herudover skal der i tilbudsevalueringen sikres, at leverandøren har kompetencer ift. variation, gastronomisk kvalitet og håndtering af økologi og madspild.

ØKF afdækker muligheden for at tilbyde veganske måltider i medarbejderkantiner I forbindelse med det næste kantineudbud for Fuglebakken i efteråret 2023. Forsøget vil indsamle data om brugertilfredshed, klimaeffekt og meromkostninger. Pilotforsøget finansieres af Københavns Kommunes nye klimapulje til nedbringelse af klimaaftrykket fra indkøb.

Offentlige skoler. For skoler, hvor der er efterspørgsel efter vegansk kost, og hvor målgruppen ikke har særlige ernæringsmæssige udfordringer, eksisterer i dag anbefalinger for vegansk kost, som skolerne kan tage udgangspunkt i, hvis de møder et behov. Som det har været praksis hidtil, så kan skolerne således håndtere behov lokalt. Det bemærkes, at ikke alle skoler har kompetence og kapacitet til at imødekomme behovet, og samtidig garantere et ernæringsrigtigt og varieret måltid hver dag. Kommunens rådgiver og forvaltningerne vil derfor løbende vurdere, om der opstår behov for tættere rådgivning.

Følgende tiltag forudsætter ny viden

Fuld dagskost. Enheder og tilbud som tilbereder mad til borgere på fuld dagskost, herunder ældre 65+ år og/eller svækkede borgere samt borgere med særlige diæter, vil være særligt udfordrede af et krav om at tilbyde helt plantebaserede måltider. Dette gælder for alle kommunens plejehjem, men også for mange af tilbuddene i Socialforvaltningen, hvor der er stor diversitet i typer af tilbud, kompetencer og køkkenfaciliteter, samt stor diversitet blandt borgerne ift. særlige behov.

Hvis Borgerrepræsentationen ønsker at indføre krav om at kunne tilbyde et vegansk måltid i enheder, der serverer mad til voksne på fuld kost, skal der som udgangspunkt udvikles pejlemærker til vegansk institutionskost for relevante målgrupper. Disse vil kunne bruges i forlængelse af kommunens eksisterende klimapejlemærker for klimavenlig kost (se bilag 2), som er udviklet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med kommunens fødevarefaglige rådgiver, og som bruges til vejledning i køkkenerne.

Økonomiforvaltningen er i dialog med DTU Fødevareinstituttet, som vil kunne igangsætte arbejdet primo 2024. Opgaven vil indeholde en opdatering af faglig baggrund, modellering af kostformer og måltider, samt udvikling og afprøvning af principper og pejlemærker, og skal udføres i samarbejde med kommunens fødevarefaglige rådgivere. Pejlemærkerne vil rettes mod alle spisende målgrupper, ikke alene dem, der tilbydes fuld kost. DTU estimerer, at analysearbejdet vil løbe over to kalenderår 2024-2025. Ressourcebehov ved DTU Fødevareinstituttet er ca. 1,5 mio. kr. over to år. Implementering af pejlemærkerne, fx i form af rådgivningskurser og udvikling af opskrifter, vil sidenhen håndteres i regi af madkvalitetsopgaven, når denne sendes i udbud (forventeligt i 2024).

Klimaeffekt

Kommunens køkkener arbejder allerede i dag med at reducere klimaaftrykket fra de kommunale måltider med 25% inden 2025. Dette gøres ved at anvende flere plantebaserede råvarer, herunder især flere plantebaserede proteinkilder som fx bælgfrugter. Da efterspørgslen på et vegansk måltid i dag vurderes meget lille, så vil effekten på klimaaftrykket forventeligt være begrænset.

Økonomi

Udvikling af pejlemærker for vegansk kost til alle målgrupper forudsætter finansiering på 1.500.000 kr.

Videre proces

Pilotprojekt for medarbejderkantiner gennemføres i 2023.

Forvaltningerne følger løbende efterspørgslen i kommunens skoler, og vil vurdere behovet for at inkludere kurser i vegansk kost som krav i det kommende udbud af rådgivningsopgaven (i dag varetaget af Meyers Madhus).

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med de relevante forvaltninger udarbejde et budgetnotat til Budget 2024 på 1.500.000 kr. til udvikling af pejlemærker for vegansk kost mhp. at sikre et ernæringsmæssigt korrekt grundlag for veganske måltider.

 

Søren Hartmann Hede /Nanna Westerby Jensen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger arbejder videre med indsatserne i løsningsbeskrivelsen nedenfor,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget om plantebaseret måltid stillet af Radikale Venstre og Alternativet på Borgerrepræsentationens møde den 2. juni 2022, jf. bilag 1, hermed er håndteret.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. juni 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top