Mødedato: 01.06.2006, kl. 17:30

Outgames 2009 - organisering

Se alle bilag

Outgames 2009 - organisering

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært m øde torsdag den 1. juni 2006

 

 

BR 324/06

Outgames 2009 - organisering

Outgames 2009 - organisering

 

 

Indstilling om,

at det princip godkendes, at der etableres et anpartsselskab pr. 1. november 2006 eller snarest derefter til afvikling af Outgames 2009.

                                                                 (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

 

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritids-udvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

at   det principgodkendes, at der etableres et anpartsselskab pr. 1. november 2006 eller snarest derefter til afvikling af Outgames 2009

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2006

Indstillingen blev tiltrådt. 

 

Økonomiforvaltningen indstiller:

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2006

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 2. marts 2006 en indstilling om status på og organisering af Outgames 2009. I forlængelse heraf blev Kultur- og Fritidsforvaltningen bedt om at forelægge en ny indstilling med beskrivelser af valg af organisationsform.

 

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Wonderful Copenhagen og styregruppen for 2nd. World Outgames har derfor drøftet spørgsmålet om organiseringen. På baggrund heraf, og under indtryk af Kultur- og Fritidsudvalgets ønske om at ville støtte projektet, men ikke være ansvarlig for den samlede økonomi i projektet, foreslås det, at Outgames organiseres i et anpartsselskab under Wonderful Copenhagen.

 

I indstillingen redegøres samtidig for, hvorfor der ikke bør stilles en underskudsgaranti.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund
Den 2. marts 2006 behandlede Kultur- og Fritidsudvalget en indstilling om status på 2nd. World Outgames 2009 (KFU 100/2006). Kultur- og Fritidsudvalget udsatte sagen med henblik på, at forvaltningen udarbejdede en nærmere beskrivelse af konsekvenser m.v. af valg af organisationsform. Heri indgik også spørgsmålet om kommunens forpligtigelse til at stille en underskudsgaranti.

Samarbejdet om forslag til ny struktur
I forlængelse heraf har Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Wonderful Copenhagen/Copenhagen Eventures og styregruppen for 2nd. World Outgames drøftet spørgsmålet om organiseringen. På baggrund af disse drøftelser, og under indtryk af Kultur- og Fritidsudvalgets ønske om at ville støtte projektet, men ikke være ansvarlig for den samlede økonomi i projektet, foreslås det, at Outgames 2009 fra 1. november eller snarest derefter organiseres i et anpartsselskab under Wonderful Copenhagen. Denne enhed får til opgave at organisere og gennemføre Outgames 2009. Alle de nævnte parter er enige om, at det er mest hensigtsmæssigt at arbejde frem mod en sådan organisering.

Der har endvidere været kontakt til GLISA – organisationen bag Outgames. Herfra er tilkendegivelsen, at organiseringen af legene alene er et nationalt anliggende, der skal passe til de praktiske og juridiske forhold i de lande, der huser legene. Eneste krav fra GLISAs side er, at organisationen ikke har et kommercielt sigte. Dette vil ikke være tilfældet i det anpartsselskab, der er skitseret i denne indstilling.

Anpartsselskabet
Et anpartsselskab er en selvstændig juridisk person, der er i stand til at indgå retshandler, påtage sig forpligtigelser, erhverve rettigheder m.m.

Anpartsselskabet ledes af en direktør, der f.eks. kunne udpeges af Københavns Kommune/Wonderful Copenhagen. Parterne kunne f.eks. overlade denne opgave til en følgegruppe. Direktøren vil herefter selvstændigt kunne ansætte den nødvendige medarbejderstab.

Kapitalkravene er mindre til et anpartsselskab end til en erhvervsdrivende fond, henholdsvis 125.000 kr. og 300.000 kr.

Selskabet vil modtage kommunalt tilskud til afvikling af Outgames 2009. Andre indtægter vil være sponsorater, reklameindtægter og deltagergebyr. Til enkelte arrangementer vil der også være entreindtægter.

Anpartsselskabet og Københavns Kommune indgår en aftale om vilkårene for den offentlige medvirken. I henhold til denne forventes kommunen at bistå med tilskud, faciliteter m.m. Kontrakten skal sætte rammerne for samarbejdet mellem organisationen og kommunen. Den kan f.eks. gives med betingelser om:

·        Kommunal indsigt i større kontrakter og aftaler

·        Løbende fremlæggel se af budgetter og kvartalsregnskaber

Hvis anpartsselskabet ikke overholder de indgåede aftaler, kan Københavns Kommune standse udbetalingerne til organisationen, men kommunen har ikke indflydelse på den daglige drift af anpartsselskabet.

 

Forslaget indebærer, at anpartsselskabet placeres under Wonderful Copenhagen. Det betyder, at Københavns Kommune udbetaler midler til den løbende drift – i henhold til den kontrakt, der indgås mellem anpartsselskabet og Københavns Kommune. Fordelene ved en organisering under Wonderful Copenhagen er blandt andet, at anpartspartsselskabet kan købe relevante ydelser af Wonderful Copenhagen, og at der er mulighed for at gøre brug af de erfaringer med internationale events samt det kontaktnet, som Wonderful Copenhagen har.

Det er gennem kontrakten mellem kommunen og anpartsselskabet, at Københavns Kommune fastlægger kravene til organisationen.

Organiseringen i et anpartsselskab indebærer samtidig, at Københavns Kommune ikke er juridisk ansvarlig for et eventuelt overskud/underskud i forbindelse med afviklingen af Outgames 2009. Kontrakten skal også sikre, at Wonderful Copenhagen ikke får en sådan forpligtigelse.

Det er dog en forudsætning for at fastholde denne adskillelse af ansvar for et eventuelt underskud i anpartsselskabet, at selskabet reelt drives som et selvstændigt selskab adskilt fra Wonderful Copenhagens organisation. 

De økonomiske forudsætninger
I budget 2006 er der afsat 925.000 kr. til det forberedende arbejde i forbindelse med Outgames 2009.

Såfremt kommunen afgiver et bud på Outgames 2009 forventes en kommunal medfinansiering på 15 mill. kr. ud af et samlet budget på 50 mill. kr.

 

I overensstemmelse med beslutningen i budget 2006 er et endeligt bud betinget af en evaluering af Outgames 2006. Københavns Kommune har samtidig forpligtiget sig til at forelægge en evaluering for Borgerrepræsentationen inden udgangen af oktober 2006. Det skal ske med henblik på en tilbagemelding til GLISA på Københavns Kommunes bud angående 2nd World Outgames 2009 inden 1. november 2006.

 

Følgegruppe
For at understøtte organisationen bør der nedsættes en følgegruppe med følgende sammensætning:

·        Kultur- og Fritidsborgmesteren (formand)

·        2 medlemmer udpeget af Pan Idræt i samarbejde med det homoseksuelle miljø

·        2 medlemmer fra Borgerrepræsentationen

·        2 medlemmer fra WONDERFUL COPENHAGEN/Copenhagen Eventures

 

Følgegruppen skal alene rådgive i forhold til anpartsselskabet. Følgegruppen har intet juridisk eller økonomisk ansvar for anpartsselskabets beslutninger. Gruppen kan alene vejlede anpartsselskabet. Ud over kontrakten mellem Københavns Kommune og anpartsselskabet er det eneste styringsredskab, som Borgerrepræsentationen/følgegruppen har at standse udbetalingen af tilskud til anpartsselskabet.

Indstilling om nedsættelse af en følgegruppe samt udpegning af medlemmer fra Borgerrepræsentationen vil blive indarbejdet i den indstilling, der afgør om Københavns Kommune påtager sig forpligtelsen med Outgames 2009.

 

Underskudsgaranti
Det fremgik af den indstilling, der blev behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget den 2. marts 2006, at Copenhagen Eventures havde vurderet, at der var behov for en underskudsgaranti på ca. 20 mio. kr.

En forudsætning for en underskudsgaranti er, at kommunen har direkte indflydelse på den organisation, der står for at udvikle og afvikle Outgames. Vælger Københavns Kommune at placere legene i en selvstændig juridisk enhed, der fungerer uafhængigt af kommunen, er en underskudsgaranti ikke en hensigtsmæssig model. Den vil reelt fungere som en kassekredit, der ikke skal betales tilbage.

I lyset af det politiske ønske om ikke – gennem en underskudsgaranti - at stå som garant for legene bør der ikke arbejdes videre med en sådan garanti. Det ligger i sagens natur, at dette kan få indflydelse på likviditeten i anpartsselskabet og dermed i sidste ende få indflydelse på de aftaler, som organisationen kan indgå. På den anden side vil en organisering under Wonderful Copenhagen formodentlig styrke selskabets kreditværdighed hos leverandørerne.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi

Denne indstilling har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser. Der vil som nævnt efterfølgende blive forelagt en indstilling for Borgerrepræsentationen med evaluering af Outgames 2006 og kommunens endelige stillingtagen til afholdelse af Outgames 2009.

Udgangspunktet vil her være, at det vil blive foreslået, at Borgerrepræsentationen beslutter at indarbejde de resterende 14 mill. kr., der indgår som en del af hensigtserklæringen i budget 2006 vedrørende Outgames 2009, i de følgende års budgetter.

Høring
Indstillingen er udarbejdet i samarbejde med Økonomiforvaltningen, styregruppen for Outgames 2009, Wonderful Copenhagen/Copenhagen Eventures og Pan Idræt.

 

Bilag

1. Status på 2nd World Outgames 2009 (KFU 100/2006) (publiceret på nettet)

 

 

 

Carsten Haurum

                                    /Mads Kamp Hansen

 

 

Bilag

Til top