Endelig vedtagelse af trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro, Vesterbro/Kgs. Enghave
I Overførselssagen 2021-2022 blev det besluttet at udarbejde en trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro. De trafikale mønstre i området, når det er fuldt byudviklet i 2035, er blevet analyseret, og der er på den baggrund undersøgt fire forskellige scenarier for en ændret udformning af Dybbølsbro. Den trafikale helhedsplan, baseret på scenarie tre, har være i offentlig høring medio 2023. Forvaltningen har i høringsperioden modtaget 34 høringssvar, som giver anledning til en ændring i planen. Helhedsplanens anlægsprojekter kan gennemføres med finansiering fra kommende budgetforhandlinger.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningens indstilling om,
- at den trafikale helhedsplan for området omkring Dybbølsbro danner baggrund for udviklingen, jf. bilag 2.
- at henvise finansiering af den trafikale helhedsplans første anlægsprojekt (en lukning og omprofilering af Dybbølsbro og evt. anlæg af plads og byrumselementer) til forhandlingerne om Budget 2025.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
(Standsningssag)
Problemstilling
I Overførselssagen 2021-2022 (BR 5. maj 2022) (A, B, F, O, V, Ø og Å) blev det besluttet at afsætte 2,3 mio. kr. til udarbejdelse af en trafikal helhedsplan, der kan sikre en overordnet planlægning og samtænkning af trafikken omkring Dybbølsbro. I helhedsplanen lukkes Dybbølsbro og de nordvendte ramper langs Kalvebod Brygge for biltrafik, og forbindelserne til den kollektive trafik, samt forholdene for cyklende og gående i området forbedres.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 19. juni 2023 at sende et udkast til trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro i offentlig høring fra 23. juni til 17. september 2023. Forvaltningen har modtaget 34 høringssvar. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til den trafikale helhedsplan for området omkring Dybbølsbro. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at henvise finansiering til budgetforhandlinger, da implementering af helhedsplanen vil afhænge heraf.
Løsning
Den trafikale helhedsplan for området omkring Dybbølsbro, jf. bilag 2, er tænkt sammen med krydsombygningen ved Ingerslevsgade/ Dybbølsbro og den planlagte byudvikling i området. Helhedsplanen bygger på analyser af de trafikale mønstre i området, når det er fuldt byudviklet i 2035, jf. bilag 5, og der er undersøgt fire forskellige scenarier for en ændret udformning af Dybbølsbro, jf. bilag 2 s. 12-16 og bilag 5.
I helhedsplanen, som er baseret på scenarie 3, jf. bilag 2 s. 6-11, lukkes Dybbølsbro og de nordvendte ramper ved Kalvebod Brygge for biltrafik, hvilket giver mere plads til cykel- og gangtrafikken på broen og i signalanlæggene. Helhedsplanen vurderes samlet set at kunne forbedre mobilitet og trafikafvikling i området, herunder forbedre forbindelserne til den kollektive trafik og forholdene for cyklende og gående.
I forbindelse med udarbejdelsen af planen har forvaltningen afholdt møder med Vesterbro Lokaludvalg, Fisketorvet, IKEA, Kaktustårnene, Styrelserne, DSB, Ældrerådet, Handicaprådet og Ungerådet.
Høring
Forvaltningen har modtaget 34 svar i høringsperioden fra 23. juni 2023 - 17. september 2023. 25 er fra borgere og ni fra organisationer; Poet@Large, Vi-partiet, Bygningsstyrelsen, Cyklistforbundet, Fisketorvet, Dansk Handicapforbund, Handicaprådet, Vesterbro Lokaludvalg og Kgs. Enghave Lokaludvalg, jf. bilag 3. I bilag 4 er svarene refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
- 15 henvendelser fra borgere omhandler ønske om scenarie 3 som løsning. Dybbølsbro ønskes lukket for biltrafik, dels for at skabe mere plads og bedre forhold og forbindelser for gående og cyklende, men også for at anvende pladsen til byrumselementer og grønne tiltag, så der kan skabes et opholdsrum på broen.
- 9 henvendelser fra borgere omhandler modstand mod planen og en bekymring om, at en lukning af Dybbølsbro for biltrafik vil belaste og skabe yderligere trængsel for biltrafik på de omkringliggende veje, samt skabe omvejskørsel for de lokale bilture og afskærme områderne på hver side af jernbanen.
- Vesterbro Lokaludvalg og Kgs. Enghave Lokaludvalg ønsker en større sammenhængende plan for trafikken, der kan omfatte et større geografisk område. Lokaludvalgene er bekymrede for, at helhedsplanen ikke er tilstrækkelig for at opnå bedre trafikale forhold i området.
- Fisketorvet fremsendte et indsigelsesnotat til planen forud for høringen, som indgik i udvalgets behandling 19. juni 2023. Fisketorvet har fortsat samme bekymring om bl.a. de færre adgangsveje til tagparkeringen, afvikling af biltrafik på Kalvebod Brygge og særligt i Havneholmskrydset. Fisketorvet ønsker fire til otte kiss & ride pladser på Dybbølsbro på Fisketorvets forplads frem for de tre pladser i den skitserede løsning.
- Bygningsstyrelsen råder over en matrikel, hvor den dobbeltrettede cykelsti mod Jernbanebyen foreslås ført ind over for at sikre et direkte forløb mod Jernbanebyen. Bygningsstyrelsen ønsker cykelstien placeret udenfor deres matrikel.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen bemærker, at der blandt høringssvarene er modsatrettede ønsker. 18 af 34 høringssvar ønsker planen, som den er forelagt, og 9 borgere, Fisketorvet, Vesterbro Lokaludvalg samt organisationerne Poet@Large og VI-partiet ikke ønsker denne.
- Forvaltningen tager høringssvarene til efterretning.
- En lukning af Dybbølsbro for biltrafik kan medføre 10% mere biltrafik på hhv. Enghavevej og i Bernstorffsgade. De bilture, der i dag foretages over Dybbølsbro, skal finde andre veje. 63% af bilturene på Dybbølsbro i dag har ikke et lokalt ærinde i området, og derfor har de andre sammenlignelige ruter ift. afstand og tid uden om området. De 36% af bilturene over Dybbølsbro med lokalt ærinde i området vil få en omvejskørsel på 1,5-2 km, hvilket i gennemsnit vil tage 2-3 min. at køre i bil. Sidstnævnte er baseret på et gennemsnit i løbet af dagen beregnet ud fra trafikmodeldata samt bilture kørt af rådgiver på forskellige tider af dagen. I myldretiden vil der derfor kunne opleves længere rejsetid i bil.
- Forvaltningen
er enig i vurderingen af, at der i området frem mod 2035 kan opstå
trafikale udfordringer i krydset Havneholmen/ Kalvebod Brygge, og det
foreslås i helhedsplanen, at der bør foretages en nærmere analyse af
krydset frem mod den fulde udbygning af området for at imødegå potentielle
kapacitetsudfordringer, som ikke skyldes en lukning af Dybbølsbro for
biltrafik, men den generelle trafikvækst samt den kommende byudvikling i
de omkringliggende områder.
Den trafikale helhedsplan kan udvides til et større geografisk område, hvilket forudsætter, at der afsættes midler hertil i kommende budgetforhandlinger. Det er forvaltningens vurdering, at en vedtagelse af den trafikale helhedsplan for området omkring Dybbølsbro ikke vil stå i vejen for senere at udarbejde en større plan for Vesterbro/Kgs. Enghave. - Forvaltningen bemærker, at det fortsat vil være muligt at tilgå alle Fisketorvets parkeringspladser i bil. De angivne tre kiss & ride-pladser kan justeres efter det antal pladser, der er angivet i forslag til lokalplan Fisketorvet II (TMU 2. oktober 2023). Arealet er privatejet af Fisketorvet, og det er derfor placering af cykel- og gangarealet over matrikelgrænsen, der skal sikres plads til med helhedsplanen, mens Fisketorvet selv kan indrette det resterende areal og herunder placere det ønskede antal kiss & ride-pladser.
- På baggrund af Bygningsstyrelsens høringssvar tages principskitsen af den dobbeltrettede cykelsti, der delvist går ind over deres areal, ud af planen, og i stedet beskrives linjeføringen kun i teksten. Her beskrives det, at der er behov for en dobbeltrettet cykelstiforbindelse mellem Jernbanebyen og Dybbølsbro forbi Styrelserne, men at fastlæggelsen af linjeføringen konkretiseres i en evt. senere anlægsfase. Dette vil foregå i samarbejde med Bygningsstyrelsen, så det sikres, at der tages der hensyn til Bygningsstyrelsens planer, byrummet og den eventuelle skybrudssikring på arealet.
Det er forvaltningens vurdering, at høringssvarene ikke giver anledning til ændringer i planen udover den nævnte under punkt 5.
Politisk handlerum
- Det kan besluttes at udvide den trafikale helhedsplan til et større geografisk område, hvilket forudsætter, at der afsættes midler hertil i kommende budgetforhandlinger.
- Det kan besluttes, at den trafikale helhedsplan tager udgangspunkt i et af de andre undersøgte scenarier. I så fald skal der afsættes midler til at revidere planen i kommende budgetforhandlinger.
Økonomi
Gennemførelse af den trafikale helhedsplan for området omkring Dybbølsbro afhænger af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i forbindelse med kommende budgetforhandlinger. Helhedsplanen kan igangsættes samlet eller etapevis ved at inddele omdannelsen i fire anlægsprojekter.
Det første anlægsprojekt er en lukning og omprofilering af Dybbølsbro, som forventes at kunne gennemføres for 10-15 mio. kr. med mulighed for tilvalg af byrumsløsninger på yderligere 6-10 mio. kr. Alle fire anlægsprojekter i helhedsplanen forventes at kunne gennemføres for mellem 23-36 mio. kr. med mulighed for tilkøb af byrumsløsninger for yderligere 6-10 mio. kr.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, afhænger gennemførelse af henvisning og finansiering ved kommende budgetforhandlinger.
Søren Wille / Peter Højer
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den trafikale helhedsplan for området omkring Dybbølsbro danner baggrund for udviklingen, jf. bilag 2.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at henvise finansiering af den trafikale helhedsplans første anlægsprojekt (en lukning og omprofilering af Dybbølsbro og evt. anlæg af plads og byrumselementer) til forhandlingerne om Budget 2025.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. januar 2024
Indstillingen bortfaldt med 5 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B, F og Ø
Imod stemte: A, C og V
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti kan på ingen måde støtte et projekt der både ødelægger sammenhængskraften i området, ødelægger fremkommeligheden samt er til gene for erhvervslivet på Fisketorvet, samt på Vesterbro ved at besværliggøre tilkørselsforholdene. Udover fremkommelighedsmæssige og tidsmæssige negative konsekvenser for de lokale beboere, gæster til Fisketorvet, håndværker og det lokale erhvervsliv vil den forslåede løsning ligeledes med føre en øget CO2 og partikel udledning som en følge af det ekstra kørselsbehov, og kørselsmønster, som løsningen medfører – en løsning der både er med til at besværlig gøre københavnernes hverdag og er dårligt for miljøet kan vi naturligvis ikke støtte.”
Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokratiet er imod en lukning af Dybbølsbro for nuværende, da vi for få år siden har udvidet broen med store og brede separate spor for cykler. Vi ønsker heller ikke at tilføje fx Enghavevej den ekstra biltrafik.”
Indstillingen blev standset af Astrid Aller (F), jf. kommunestyrelseslovens § 23, og indstillingen indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. januar 2024:
”Det Konservative Folkeparti kan på ingen måde støtte et projekt der både ødelægger sammenhængskraften i området, ødelægger fremkommeligheden samt er til gene for erhvervslivet på Fisketorvet, samt på Vesterbro ved at besværliggøre tilkørselsforholdene. Udover fremkommelighedsmæssige og tidsmæssige negative konsekvenser for de lokale beboere, gæster til Fisketorvet, håndværker og det lokale erhvervsliv vil den forslåede løsning ligeledes med føre en øget CO2 og partikel udledning som en følge af det ekstra kørselsbehov, og kørselsmønster, som løsningen medfører – en løsning der både er med til at besværlig gøre københavnernes hverdag og er dårligt for miljøet kan vi naturligvis ikke støtte.”
Socialdemokratiet videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. januar 2024:
”Socialdemokratiet er imod en lukning af Dybbølsbro for nuværende, da vi for få år siden har udvidet broen med store og brede separate spor for cykler. Vi ønsker heller ikke at tilføje fx Enghavevej den ekstra biltrafik.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2024
Indstillingen blev godkendt med 28 stemmer imod 26. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, B, F og Å
Imod stemte: A, C, V, I og O
Socialdemokratiet videreførte følgende protokolbemærkning som Venstre tilsluttede sig:
”Partierne er imod en lukning af Dybbølsbro for nuværende, da vi for få år siden har udvidet broen med store og brede separate spor for cykler. Vi ønsker heller ikke at tilføje fx Enghavevej den ekstra biltrafik.”
Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte følgende protokolbemærkning, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Partierne kan på ingen måde støtte et projekt der både ødelægger sammenhængskraften i området, ødelægger fremkommeligheden samt er til gene for erhvervslivet på Fisketorvet, samt på Vesterbro ved at besværliggøre tilkørselsforholdene. Udover fremkommelighedsmæssige og tidsmæssige negative konsekvenser for de lokale beboere, gæster til Fisketorvet, håndværker og det lokale erhvervsliv vil den forslåede løsning ligeledes med føre en øget CO2 og partikel udledning som en følge af det ekstra kørselsbehov, og kørselsmønster, som løsningen medfører – en løsning der både er med til at besværlig gøre københavnernes hverdag og er dårligt for miljøet kan vi naturligvis ikke støtte.”