Mødedato: 01.02.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Projektforslag for ombygning i krydset Refshalevej/Forlandet samt ekspropriation, Indre By

Se alle bilag

I Overførselssagen 2020-2021 indgik at opgradere krydset Refshalevej/Forlandet for at forbedre trafiksikkerheden for bløde trafikanter, herunder skolebørn på vejen mellem Margretheholmen og Christianshavns Skole. Der etableres på den baggrund et firebenet signalanlæg med en ny dobbeltrettet cykel- og gangforbindelse til og fra Margretheholmen. Dele af den nye cykel- og gangforbindelse etableres på privat grund, hvilket medfører behov for at det pågældende areal eksproprieres.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at bemyndige Teknik- og Miljøforvaltningen til at igangsætte ekspropriation af privat grundareal fra matr.nr. 651 Christianshavns Kvarter (Vandflyverhangaren) til brug for anlæg af en dobbeltrettet cykel- og gangforbindelse, der er en forudsætning for at realisere projektet, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Overførselssagen 2020-2021 (BR 22. april 2021) (A, B, C, F, O, V og Kaare Traberg Smidt) blev der afsat 10 mio. kr. til projektering og udførelse af forbedrede krydsningsforhold på Refshalevej og Forlandet, hvor alle midlerne var stjernemarkeret og dermed frigivet med vedtagelsen.

Med projektet ombygges krydset Refshalevej/Forlandet blandt andet med et signalanlæg og en direkte kobling for cyklister og gående fra Margretheholmen som et fjerde ben i krydset. For at etablere cykel- og gangforbindelsen og tilkoblingen til krydset skal et areal på ca. 300 m2 eksproprieres. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget for krydset Refshalevej/Forlandet, herunder konsekvensen for træer og parkering. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter ekspropriation af det nødvendige areal.

Løsning

Krydset mellem Refshalevej og Forlandet udgør i dag et knudepunkt for den eneste offentlige vejforbindelse til Refshaleøen, og der forventes generelt stigende trafik i området både som følge af anlægstrafik til Lynetteholmen og et forventet øget aktivitetsniveau de kommende år på Refshaleøen og Margretheholm. Krydset anvendes derudover af skolebørn fra Margretheholm og Refshaleøen, der skal til og fra Christianshavns Skole, som er områdets distriktsskole. I det eksisterende kryds er trafik fra Refshalevej vigepligtsreguleret, og bløde trafikanter må krydse, når der er ophold i trafikken, uden dedikeret afmærkning så som et fodgængerfelt.

Projektforslaget indebærer, at der etableres et firebenet signalanlæg i krydset samt en busperron for at skabe en sikker og tryg skoleveje til Christianshavns Skole, jf. bilag 5. Det østlige ben udgøres af en dobbeltrettet cykel- og gangforbindelse til/fra Margretheholm og etableres på eksproprieret areal, jf. afsnit om ekspropriation. Tiltagene øger trafiksikkerheden, trygheden og tilgængeligheden for cyklister, fodgængere og buspassagerer. Projektet har ikke konsekvenser for busdriften.

Det samlede projekt på Refshalevej består af fem delprojekter, der alle har til formål at forbedre trafiksikkerheden og trygheden for de bløde trafikanter, som skal til og fra Margretheholm og Refshaleøen. Delprojekterne er vedtaget af Borgerrepræsentationen i tre forskellige budgetforhandlinger, jf. bilag 10. Projektet i krydset Refshalevej/Forlandet udføres uafhængigt af de andre delprojekter på Refshalevej.

Ekspropriation
En del af projektområdet ligger på privat grund. For at projektet kan realiseres skal et areal på ca. 300 m² eksproprieres, jf. bilag 8. Det drejer sig om et privat vejareal på Refshalevej 100 (matrikel 165, Christianshavns Kvarter). Forvaltningen har været i dialog med grundejer om muligheden for at indgå en privatretlig aftale om arealet, men det er grundejer ikke interesseret i. Det er derfor nødvendigt at foretage en ekspropriation af arealet for at kunne etablere en dobbeltrettet cykelsti og fortov, som forbedrer krydsningsmulighederne for skolebørn og beboere i krydset Refshalevej/Forlandet.  Forudsætningerne for ekspropriation er beskrevet i bilag 7. 

Fredningsforhold
Projektet ligger i et fortidsmindebeskyttet område, der er reguleret af omfattende fredninger. Derfor har det ikke været muligt at udvide vejarealet til de nødvendige bredder uden dispensation fra fortidsmindefredningen. Forvaltningen har været i løbende dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, som er myndighed og administrerer fredningen. Dialogen har medført, at delprojekterne i det samlede projekt for Refshalevej udføres i forskelligt tempi, efterhånden som der er fundet løsninger, jf. bilag 10.   

Slots- og Kulturstyrelsen har givet dispensation fra fortidsmindefredningen til projektet. Projektet er også omfattet af fortidsmindebeskyttelseslinjen, for hvad angår cykel- og gangforbindelsen mellem Refshalevej og Flyhangargade, jf. bilag 6. Københavns Kommune er myndighed og administrerer fortidsmindebeskyttelseslinjen. Primo 2024 forventer forvaltningen at modtage en dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen med udgangspunkt i Slots- og Kulturstyrelsen dispensation til selve fortidsmindefredningen. Hele projektområdet ligger inden for fortidsmindefredningen eller beskyttelseslinjen. En ændring af forholdene i området kræver under alle omstændigheder dispensation.  

Konsekvenser for parkering
Projektet medfører, at der skal omplaceres fem parkeringspladser på Flyhangargade, som er uden for betalingszone. Omplaceringen er nødvendig for at sikre en cykel- og gangforbindelse mellem krydset Refshalevej/Forlandet og Flyhangargade.

Projektet har ingen konsekvenser for cykelparkering.

Konsekvenser for træer
Projektet indebærer, at der fældes 11 træer, som er placeret på voldanlægget ud mod Minebådsgraven samt på voldanlægget på den østlige side af Refshalevej. Beplantningen i området er generelt af ”selvgroet” karakter, og størstedelen af træerne indgår i områder med mindre træer af arterne poppel, tjørn, slåen, æble og ask. Derudover består beplantningen hovedsageligt af mindre krat.

På den østlige side af Refshalevej er dog et område med enkeltstående træer. Træerne skal fældes for, at der kan etableres et fortov ved signalanlægget mod Minebådsgraven, samt for at der kan etableres busperron på Refshalevej.

Det er ikke muligt at plante træer inden for projektområdet i henhold til kommunens træpolitik på grund af fortidsmindefredningen. Slots- og Kulturstyrelsen fastsætter som krav i dispensationsafgørelsen, at projektet bl.a. skal skære vegetationen i niveau med terrænet på voldanlægget. Det skyldes, at voldanlægget skal gøres mere genkendeligt som en del af Københavns samlede og historiske forsvarsværk, end det er i dag. Projektet er dermed med til sikre og styrke bevaringen, formidlingen og tilgængeligheden af fortidsmindet.

Høring
Projektet har været i høring i september 2022 hos Christianshavns Lokaludvalg, Movia og Politiet. Høringssvarene er blevet genbekræftet i november 2023.

Høringssvar fra Lokaludvalg: Overordnet mener lokaludvalget, at der er tale om gode løsninger, når man tager de fysiske omstændigheder i området i betragtning, og har ikke nogen bemærkninger, der knytter sig til krydsprojektet ved Refshalevej/Forlandet, jf. bilag 9.

Høringssvar fra Movia: Movia vurderer, at ændringerne på Refshalevej ikke vil have nævneværdige påvirkning på køreplanen. Movia bemærker, at der skal sikres kørekurver for 18 meter ledbusser og har et ønske om, at signalet skal være trafikstyret ved at implementere busprioritering for at reducere påvirkningen af busser.
Forvaltningens bemærkning: Projektet tillader, at der kan køre ledbusser i signalet. I den videre projektering tages stilling til mulighederne for trafikstyring af signalanlægget.

Der er givet samtykke til projektet fra Københavns Politi.

Politisk handlerum
Godkendes indstillingen ikke, kan projektet ikke udføres og vil blive indstillet til at blive annulleret. Det skyldes de nuværende fysiske rammer og gældende fredningsforhold i området, som medvirker, at der ikke findes andre mulige fysiske løsninger på de sikkerheds- og tryghedsmæssige udfordringer for de bløde trafikanter.

Økonomi

I Overførselssagen 2020-2021 blev der afsat 10,0 mio. kr. (2021 p/l) til projektering og udførelse af forbedrede krydsningsforhold på Refshalevej og Forlandet. I forbindelse med første sag om bevillingsmæssige ændringer (BR 2. juni 2022) er budgettet til bygherreorganisationen forhøjet med 0,8 mio. kr. (2022 p/l).  Bevillingen er stjernemarkeret og dermed frigivet.

Det er forvaltningens vurdering, at erstatningen til grundejer for ekspropriationen kan indeholdes i den eksisterende bevilling, da forventningen er en relativ beskeden arealerstatning. Vurderingen tager udgangspunkt i, at ejendommen er beliggende indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen og alene af den grund ikke kan bebygges, men hertil kommer, at lokalplanen heller ikke giver mulighed for at bebygge de arealer, som ønskes eksproprieret.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, sætter Teknik- og Miljøforvaltningen projektet i gang, herunder påbegyndelse af ekspropriationsprocessen. Projektet forventes ibrugtaget efteråret 2025.

 

Søren Wille    / Peter Højer

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag for krydset Refshalevej/Forlandet danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 5.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at bemyndige Teknik- og Miljøforvaltningen til at igangsætte ekspropriation af privat grundareal fra matr.nr. 651 Christianshavns Kvarter (Vandflyverhangaren) til brug for anlæg af en dobbeltrettet cykel- og gangforbindelse, der er en forudsætning for at realisere projektet, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2023

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Venstre havde gerne set, at der var indgået en aftale med grundejer, således at der havde været mulighed for at have cykelsti og vej ved siden af hinanden, samt at ekspropriation kunne have været undgået.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2024

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. december 2023:

“Venstre havde gerne set, at der var indgået en aftale med grundejer, således at der havde været mulighed for at have cykelsti og vej ved siden af hinanden, samt at ekspropriation kunne have været undgået.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

 

Venstre videreførte følgende protokolbemærkning:

“Venstre havde gerne set, at der var indgået en aftale med grundejer, således at der havde været mulighed for at have cykelsti og vej ved siden af hinanden, samt at ekspropriation kunne have været undgået.”

Til top