Mødedato: 01.02.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om ny målsætning for solcelleopsætning og begrønning af kommunale tage i København

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og de øvrige forvaltninger at fastsætte en konkret målsætning om at tagene på de kommunale ejendomme skal inddrages mere aktivt i klimaløsningerne for København gennem enten 1) begrønning for at modvirke varme-ø effekterne i byen, eller 2) opsætning af solceller for at producere grøn energi eller 3) en kombination af solceller og begrønning. Målsætningen kan fx være, at minimum 25% af tagene på kommunale ejendomme i 2030 skal være enten begrønnet eller have fået opsat solceller eller en kombination, og at den målsætning kan indgå i klimaplanen, kommuneplanen, solcellehandlingsplanen og de øvrige overordnede planer for Københavns udvikling.
  2. at Økonomiforvaltningen i 2024 skal gennemføre en screening af alle kommunale ejendomme, af mulighederne for at begrønne de tage, hvor den tidligere foretagne screening har vist, at det ikke vil være muligt/rentabelt at opsætte solceller.
  3. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og miljøforvaltningen og de øvrige forvaltninger laver en sag til politisk behandling, der kan sikre, at målsætningen kan nås, blandt andet ved at solcelleopsætning eller begrønning af tage eller en kombination, fremover bliver en integreret del af fremtidige kommunale nybyggerier og større renoveringer af skoler, daginstitutioner, idrætshaller, plejehjem og andre kommunale institutioner.

(Stillet af Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet)

Motivering

Der er behov for langt mere grøn energi, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. I København har vi ikke mulighed for store solcelleparker, men vi har rigtig mange tage, hvor der kan opsættes solceller. Energien fra solceller kan dels anvendes i de bygninger, hvor solcellerne sidder, dels anvendes til opladning af fx elbiler og maskiner og dels lagres i batterier til de tidspunkter, hvor solen ikke skinner, men hvor der er et energiforbrug i bygningen. På sigt kan energien fra solcellerne anvendes i den fleksible energiforsyning der skal være i fremtiden, hvor der løbende foretages til- og afkobling af energiproduktion fra mange forskellige kilder.

På nogle tage er det dog ikke muligt at etablere solceller, eller også er det ikke rentabelt med den nuværende teknologi. Der kan i stedet ske en begrønning på disse tage, hvilket kan være med til at opsamle regnvand og modvirke varmeø-effekt, ved at bidrage til nedkøling af byen. Og i nogle tilfælde kan der være en kombination af begrønning og solceller.

Økonomiforvaltningen er sammen med HOFOR i gang med et pilotprojekt for opsætning af solceller på enkelte kommunale tage, men der er behov for at sætte en ambitiøs målsætning.

Det er ikke ønsket, at der skal udarbejdes en ny plan, strategi eller lignende, men at målsætningen og de konkrete handlinger skal indskrives i de relevante planer, strategier mv., fx kommuneplan, klimaplan og solcellehandlingsplan.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2024

Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Til top