Forespørgsel til sundheds- og omsorgsborgmesteren om ældre borgeres kontakt med kommunen
Forespørgsel
Sundheds- og omsorgsborgmesteren bedes redegøre for,
- hvad Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gør for at sikre, at den enkelte ældre i Københavns Kommune modtager den nødvendige hjælp, omsorg og pleje.
- hvor mange instanser en ældre medborger med bopæl i Københavns Kommune potentielt kan være nødsaget til at etablere kontakt til, hvis og når den ældre kommer i en situation, hvor der er behov for visitation og sidenhen hjemmepleje, hjemmehjælp, hjælpemidler, ældre- eller plejebolig, medicin, måltider, aflastningsophold, rehabilitering, genoptræning, dagcenter og alle de øvrige behov for kommunale services, den ældre kan få behov for.
- hvordan en ældre medborger med evt. begyndende demens skal forholde sig, hvis den ældre har behov for at klage over udeblivende eller manglende services, eller hvis den ældre ved visitationen ikke opnår den hjælp eller pleje i visitationen, som den ældre eller dennes pårørende mener, den ældre er berettiget til.
- hvordan Sundheds- og Omsorgsforvaltningens medarbejdere løbende evaluerer udviklingen i den enkelte ældre borgers helbred og funktionsevne, efter den ældre er visiteret til en eller flere former for omsorg, hjælp og pleje, men løbende muligvis har behov ændrede kommunale services.
(Stillet af Det Konservative Folkeparti)
Motivering
At blive ældre kan ofte være forbundet øget behov for kontakt med det offentlige. For med alderdommen kan der vise sig forskellige skavanker, som kan medvirke til at nedsætte den ældres fysiske og kognitive funktionsevner over et bredt spektrum.
Derfor kan den ældre opleve et stigende behov for eksempelvis hjemmepleje, sygepleje, fysioterapi, ergoterapi, rehabilitering, medicinering, forskellige former for hjælpemidler og dermed ikke mindst visitering til en række kommunale serviceydelser, herunder ældre- eller plejebolig.
Det betyder at den ældres hverdag præges af kontakt med mange forskellige kommunale og offentlige instanser og ofte lige så mange forskellige kontaktpunkter. Ovenikøbet oplever den ældre, at det fra gang til gang kan være forskellige medarbejdere, den ældre kommer i kontakt med både personligt og telefonisk, hvilket kan medføre utryghed og forvirring.
Især for ældre uden nære pårørende eller med pårørende, som ikke er i stand til at yde den ældre den nødvendige støtte, kan det være både overvældende og forvirrende, at skulle etablere kontakt både telefonisk, men også på digitale platforme som f.eks. e-Boks, da mange ældre kan have svært ved at anvende denne form for digital kommunikation.
Det Konservative Folkeparti tvivler ikke på, at medarbejderne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder samvittighedsfuldt med både de borgernære og administrative opgaver. Denne forespørgsel skal derfor ikke opfattes som et angreb på fagligheden hos forvaltningens ansatte. Alligevel beder vi sundheds- og omsorgsborgmesteren redegøre for en række forhold.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2024
Forespørgsel blev besvaret.