Godkendelse af Københavns Kommunes ældrepolitik 2024-2027
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges en ny ældrepolitik for København for 2024-2027, som skal fungere som ramme og pejlemærke for udviklingen af ældreområdet de kommende år. Ældrepolitikken skal godkendes af Borgerrepræsentationen.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende Københavns Kommunes ældrepolitik 2024-2027 (bilag 1).
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen præsenterer med denne indstilling forslag til Københavns Kommunes ældrepolitik 2024-2027.
Politikken udspringer af en række borgermøder, hvor københavnerne gav mange gode inputs til en ny politik på ældreområdet, samt Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelser af retningen for en ny politik.
Løsning
Politikken tager afsæt i de udfordringer, der følger af den demografiske udvikling, som medfører et stigende antal ældre og et behov for flere medarbejdere, hvilket vil få betydning for hele byen. Med ældrepolitikken er ønsket derfor at aktivere københavnernes ressourcer, samtidig med at borgeren i endnu højere grad understøttes i at kunne så meget som muligt selv. Dette så vi kan prioritere vores ressourcer, der hvor der er et støttebehov, der kalder på uddannet personale.
Politikken har tre temaer:
Flere gode leveår
Temaet sætter fokus på, at vi skal udvikle indsatser målrettet dem, der er i størst risiko for at blive syge i takt med at de bliver ældre. Samtidig skal vi fremme folkesundheden i byen for alle seniorer ved at gøre byen tilgængelig, brugbar og indrettet for alle, så de fortsat kan nyde livet og være sammen med andre.
Stærke og rummelige fællesskaber
Temaet sætter fokus på, at københavnerne i højere grad skal have mulighed for at være en del af samt selv bidrage til fællesskabet – både som ung og som ældre. Som kommunen skal vi gå forrest for at fremme fællesskaberne - ved at skabe broer til lokale fællesskaber for borgere med behov og skabe gode arbejdsgange for frivilligheden i egen organisation. Samtidig skal vi også skabe rammerne for det gode pårørendesamarbejde.
Lige behandling, men ikke ens behandling
Temaet sætter fokus på, at den gode løsning er forskellig fra borger til borger, at afsættet altid er at aktivere borgerens egne ressourcer, og at teknologi skal være første løsning, hvor det er muligt. Vi skal som kommune vurdere borgerens og netværkets ressourcer i forhold til at understøtte det enkelte behov og sikre den enkeltes frihed længst muligt. Nogle kan selv opsøge hjælpen ude i byen eller blive støttet via et skærmopkald. Andre har brug for forvaltningens fysiske tilstedeværelse.
Høring af politikken
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har haft udkastet til ældrepolitikken 2024-2027 i seks ugers offentlig høring på Københavns Kommunes høringsportal blivhoert.kk.dk. Forvaltningen har i høringsperioden adviseret større interessenter om høringer samt direkte opfordret seniorklubber og andre mindre foreninger at indgive deres høringssvar, sådan at så mange som muligt har været opmærksomme på høringen.
I høringsperioden er der modtaget 25 høringssvar samt høringssvar fra hhv. Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget, jf. bilag 2.
Høringsparterne er overordnet set positive over for politikken, men flere har også bemærkninger. Særligt er høringssvarene optaget af byens manglende ældrevenlige indretning, foreningers økonomiske og fysiske rammer i København og hensyntagen til borgere med manglende digital formåen. Høringssvarene er beskrevet og kommenteret i bilag 3.
På baggrund af høringsbemærkningerne har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tilpasset ældrepolitikken enkelte steder. Politikken er vedlagt som bilag 1.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget kan godkende indstillingen, vil ældrepolitikken 2024-2027 efterfølgende blive forelagt Økonomiudvalget til godkendelse den 9. januar 2024 og Borgerrepræsentationen den 1. februar 2024.
Per Bennetsen / Nanna Skriver
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende Københavns Kommunes ældrepolitik 2024-2027 (bilag 1).
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2023
Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Sundheds- og Omsorgsudvalget bad om, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vender tilbage med en handleplan vedrørende ældre borgere med anden etnisk baggrund end dansk
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.