Administrationsgrundlag for udeservering
Teknik- og Miljøudvalget har taget stilling til administrationsgrundlag for udeservering, herunder principper og vurderingskriterier for flerårige tilladelser, åbningstider, gebyr, fremkommelighed på smalle fortove og opmærkning af arealer til udeservering. Udkastet har været i offentlig høring i perioden 1. juni – 24. august 2023. Derudover behandles medlemsforslag om skærpet konsekvens for restauratører ved overtrædelse af tilladelser for udeservering fra den 19. februar 2022, samt medlemsforslag om tidsmæssig udvidet udeservering fra den 8. maj 2023. Administrationsgrundlaget skal sikre, at der er en rimelig balance i forhold til brug af byen, beboelse og fremkommelighed, især for udsatte grupper. Dertil kommer en skærpelse af håndhævelsesindsatsen overfor de restaurationer, der ikke overholder reglerne. Administrationsgrundlaget gør op med samtlige tidligere politiske beslutninger på området. Administrationsgrundlaget implementeres fra 2025.
Borgerrepræsentationen skal nu godkende, at åbningstider for udeservering, vedtages som en revidering af Restaurationsforskriften, samt at udvikling af it-understøttelse finansieres med et internt lån i 2024.
Indstilling
Indstilling om,
- at geografisk differentierede åbningstider for udeservering jf. bilag 5 vedtages som en revidering af Restaurationsforskriftens § 12 om åbningstider for udeservering,
- at udvikling af it-understøttelse finansieres med et internt lån i 2024, hvor afdragene på lånet og det efterfølgende vedligehold af systemet indregnes i taksten.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 22. maj 2023 indholdet i nyt administrationsgrundlag for udeservering med følgende temaer; flerårige tilladelser, åbningstider, indførsel af gebyr, fremkommelighed på smalle fortove, håndhævelse og opmærkning af arealer. Udkastet blev sendt i høring i perioden fra den 1. juni til 24. august 2023.
Teknik- og Miljøudvalget skal efter endt høring tage endelig stilling til Administrationsgrundlag for udeservering.
Borgerrepræsentationen skal efterfølgende tage endelig stilling til åbningstider for udeservering, da dette er en revidering af Restaurationsforskriften godkendt i Borgerrepræsentationen den 13. december 2018.
Fastsættelse af takst for gebyr for udeservering behandles i særskilt sag på samme møde i Teknik- og Miljøudvalget og skal efterfølgende til videre behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Løsning
I administrationsgrundlaget (bilag 2) fastsættes en række principper og vurderingskriterier for fremadrettet praksis ift. udeservering, som forvaltningen efter endelig vedtagelse, vil administrere tilladelser til udeservering efter. I bilaget er ændringer foretaget efter høringen markeret, Andre politiske beslutninger, der kan påvirke administrationen af udeserveringer, er lokalplaner. Det forventes at det samlede administrationsgrundlag kan implementeres med start 1. januar 2025.
Der lægges op til endelig beslutning på de enkelte temaer vedtaget ved udvalgsbehandling den 22. maj 2023:
- Flerårige tilladelser
- Åbningstider
- Genindførsel af gebyr
- Fremkommelighed på smalle fortove
- Håndhævelse
- Opmærkning af arealer til udeservering
Derudover besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at forvaltningen skal identificere egnede pladser til en tidsmæssig udvidet udeservering i sommerhalvåret og vende tilbage med en sag til behandling i udvalget jf. vedtagelsen på udvalgsmødet 8. maj 2023.
Høring
Udkastet til Administrationsgrundlag for udeservering har været i offentlig høring i perioden 1. juni til 24. august 2023. I alt er indkommet 1866 høringssvar. Disse er vedlagt sammen med forvaltningens bemærkninger (bilag 3).
Af de 1.868 høringssvar, har forvaltningen vurderet, at 369 (19,8 %) svar sættes udenfor kategori, da det ikke kan bestemmes, hvorvidt disse høringssvar er for eller imod nogle punkter i forslaget. Herefter er der udarbejdet statistik på 1.499 høringssvar.
Samlet set har bemærkningerne givet anledning til ændringer i indstillingens punkt 2 om åbningstider for udeservering. Forslaget om skærpet åbningstid til kl. 22:00 på hverdage, har givet anledning til at se nærmere på en geografisk differentiering af åbningstider. Forslag til dette indstilles i punkt 2.
På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af det kommende administrationsgrundlag den 22. maj 2023, fik forvaltningen udarbejdet et kvalitativt vidensgrundlag af et eksternt analysefirma (bilag 11).
1. Flerårige tilladelser
Beslutning sendt i høring den 22. maj: 3-årige tilladelser
Baggrund:
3-årige tilladelser kan give forvaltningen bedre mulighed for en skærpet håndhævelse i forhold til vilkårsovertrædelser, herunder mulighed for at tilbagekalde tilladelser ved gentagne eller grove vilkårsovertrædelser. Ved 3-årige tilladelser er det tidsmæssigt og processuelt muligt at behandle en tilbagekaldelsessag, inden tilladelsen udløber. Ved indførsel af 3-årige tilladelser vil forvaltningens fokus ændre sig fra primært at være sagsbehandling af tilladelser til opstilling, til fremadrettet at være sagsbehandling af håndhævelser, uden at der skal tilføres andre/ekstra ressourcer til området.
Høringssvar (bilag 3): Ud af 1.499 høringssvar, har 70 forholdt sig til punktet vedrørende flerårige tilladelser Heraf støtter 82,9% forslaget og 17,1% er imod.
Politisk handlerum:
Udvalget kan beslutte, at forvaltningen skal fortsætte med nuværende praksis med 1-årige tilladelser.
2. Åbningstider for Udeservering
Beslutning sendt i høring den 22. maj: Lukketid kl. 22:00 søndag til torsdag og 24:00 fredage og lørdage. Metropolzone, Kødbyen og Nyhavn (uændret) til kl. 02:00.
Det indstilles (efter høring), at åbningstid i hele byen er 07:00 – 24:00 med en række undtagelser ud fra en geografisk differentiering. Teknisk revidering af Restaurationsforskriften (bilag 5) Det betyder åbningstid til kl. 22:00 søndag – torsdag afgrænset ved området med stop for nye natbevillinger jf. kortmateriale (bilag 6) og åbningstid til kl. 02:00 i de eksisterende zoner; Metropolzone, Nyhavn og Kødbyen inklusiv en mindre udvidelse jf. kortmateriale (bilag 6). Kortmaterialet er vejledende. Det er teksten i bilag 5 som vil blive gældende og Københavns Kommune afgør i tvivlstilfælde, hvilke områder der er omfattet.
Baggrund: Åbningstider for udeservering er fastsat i Restaurationsforskriften (BR den 13. december 2018). For at Teknik- og Miljøforvaltningen i fremtiden kan håndhæve udvalgets beslutning, foretages en teknisk revidering af restaurationsforskriften. Det bemærkes at Kødbyen i dag ikke omfattet af undtagelsesområderne for udeservering i forskriften, selvom kommunen i praksis har betragtet Kødbyen som en del af undtagelsesområderne. Udkast til teknisk revidering er vedlagt (bilag 5).
Høringssvar (bilag 3): Af de 1.499, har 1.144 høringssvar udtalt sig om de ændrede åbningstider. Heraf støtter 270 (23,6 %) forslaget og 874 (76,4 %) er imod.
Lokaludvalg:
Forvaltningen bemærker, at syv ud af 12 lokaludvalg (Amager Øst Lokaludvalg, Bispebjerg Lokaludvalg, Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Valby Lokaludvalg, Vanløse Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg og Østerbro Lokaludvalg) udtaler, at de er kritiske overfor forslaget om at ændre åbningstiderne for udeservering til kl. 22.
Ni ud af 12 lokaludvalg (Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Bispebjerg Lokaludvalg, Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Indre By Lokaludvalg, Kgs. Enghave Lokaludvalg, Valby Lokaludvalg, Vanløse Lokaludvalg, Østerbro Lokaludvalg) udtaler, at der bør være differentierede regler på udeservering på tværs af bydelene.
Blandt Nørrebro Lokaludvalgs medlemmer og borgere, har der været delte meninger om spørgsmålet om begrænsning af tidsrummet for udeservering. Bispebjerg Lokaludvalg foreslår, at lukketid for udeservering på hverdage hele året er til kl. 23. Christianshavns Lokaludvalg støtter forslaget i sin helhed.
Andre organisationer
HORESTA ønsker, at de nuværende åbningstider for udeservering forbliver uændrede, hvilket begrundes med, at en begrænsning af åbningstider ville have en negativ effekt på vækst, beskæftigelse og tryghed. Derudover forventer HORESTA, at forslaget i ferieperioderne vil føre til spontane ophold på pladser og i parker, da gæsterne ikke vil sidde indenfor på varme sommerdage. HORESTA opfordrer i stedet til, at eventuelle støjgener håndteres gennem øget lokal dialog.
Danmarks Restauranter & Cafeer (DRC) mener, at forslaget vil komme til at ramme restaurationsbranchens bundlinje væsentligt, da det vil have en negativ effekt på antallet af seatings som restaurationerne kan tilbyde deres gæster, hvorfor det vil betyde økonomiske konsekvenser og afskedigelser af medarbejdere. DRC foreslår også, at man i stedet for at udpege enkelte undtagelsesområder, bør indtegne zoner, hvor man har fokus på at få rettet de problematiske udeserveringssteder.
Dansk Erhverv vurderer, at en begrænsning i udeservering til kl. 22 vil betyde, at de gæster der sidder ude, ikke rykker indenfor i restaurationen igen, hvorfor branchen kan forvente en mærkbar omsætningsnedgang. Derudover vurderer Dansk Erhverv også, at det vil skade Københavns ambition om at være førende på den gastronomiske scene, som det også er fremlagt i den nationale turismestrategi.
Politisk handlerum:
Udvalget kan fx beslutte at:
- fastholde beslutning om lukketid kl. 22:00 søndag til torsdag og 24:00 fredage og lørdage i Metropolzone, Kødbyen og Nyhavn (uændret) til kl. 02:00.
- fastsætte åbningstid til kl. 23:00 søndag – torsdag afgrænset ved området med stop for nye natbevillinger
- fastsætte åbningstid til kl. 22:00 eller 23:00 søndag – onsdag afgrænset ved området med stop for nye natbevillinger
- ikke at indføre restriktiv åbningstid til kl. 22:00.
3. Genindførsel af gebyr
Beslutning sendt i høring den 22. maj: Der skal indføres et gebyr for udeservering, der dækker alle omkostninger til administration, kontrollen med overholdelse af tilladelser mv., og at forvaltningen skal forelægge en indstilling til Borgerrepræsentationen med oplæg til endelig fastsættelse af taksten.
Politisk handlerum:
Oplæg til endelig fastsættelse af taksten forelægges i særskilt sag på samme Teknik- og Miljøudvalgsmøde.
4. Fremkommelighed på smalle fortove
Beslutning sendt i høring den 22. maj: Der skal ændres praksis for udeservering på smalle fortove, så der skal være fri passage på minimum 0,8 m, svarende til bredden på en kørestol, bortset fra gågader og promenader, hvor det generelle vejareal er egnet for fodgængere.
Baggrund: Der gøres op med tidligere praksis ift. udeservering på smalle fortove som fastsat ved Borgerrepræsentationens vedtagelse af ’Gang i København’ i 2007, hvori det bl.a. blev tilladt, hele året at have én række borde langs egen facade. På smalle fortove er fremkommeligheden generelt udfordret. Et smalt fortov er som udgangspunkt karakteriseret ved en betonflise, inklusive kantsten.
Høringssvar: Ud af 1.499 høringssvar, har 156 forholdt sig til punktet vedrørende fremkommelighed på smalle fortove. 96,3% støtter forslaget og 3,8% er imod.
Der er bred enighed om, at der skal være fri passage på smalle fortove. Flere påpeger imidlertid at 0,8 meter er for lidt. Det fremhæves at afstanden gør det svært fx at passere med en servicehund, gå med et barn i hånden, for en gangbesværet ældre, passere som kørestolsbruger eller med en barnevogn. Handicaprådet i Københavns Kommune skriver i den forbindelse, at ”Borgere med handicap skal have mulighed for at leve et aktivt og selvstændigt liv, hvilket kun er muligt, hvis samfundet er tilgængeligt indrettet for alle”.
Forvaltningen bemærker, at blinde og svagtseende på fortove, der kun består af én række fortovsfliser kun har mulighed for at følge enten fortovets forkant (kantstenen mod kørebanen) eller facaden langs fortovet som en naturlig ledelinje. Ved at inddrage arealet langs facaden til udeservering, er blinde/svagtseende nødt til at benytte kantstenen som naturlig ledelinje, hvorved de kommer tæt på den kørende trafik (biler eller cykler). Forvaltningen har afholdt dialogmøde med interessenter fra bl.a. Dansk Blindesamfund, Dansk Handicap Forbund og Ældrerådet samt repræsentanter fra lokaludvalgene omkring tilgængelighed ved udeservering. Disse bakker op om at friholde 0,8 meter, men ønsker optimalt et større areal til at sikre fremkommelighed. Det bemærkes, at nogle smalle fortove i sig selv er ikke tilgængelige grundet de faktiske forhold.
Politisk handlerum:
Udvalget kan beslutte at,
- forvaltningen i endnu højere grad end de 0,8 meter friholder areal til fri passage på smalle fortove. Jf. Vejreglerne kan en fri ganglinje på min. 1,30 meter sikre at kørestolsbrugere, barnevogne og andre trafikanter kan passere en modgående fodgænger. Dette vil få yderligere konsekvenser for (eksisterende)udeserveringer på smalle fortove.
- forvaltningen ikke skal ændre praksis på smalle fortove og fortsat tillade udeservering på bekostning af fremkommeligheden på smalle fortove.
5. Håndhævelse og håndtering af medlemsforslag fra den 19. februar 2022 om skærpet håndhævelse
Beslutning sendt i høring den 22. maj: Fortsat øget håndhævelse
Baggrund: Forvaltningen har siden januar 2023 styrket tilsynsindsatsen og er gået fra et årsværk til fire årsværk til tilsyn og skærpet håndhævelsesproces ved udeserveringer. Ved indførsel af 3-årige tilladelser får forvaltningen bedre mulighed for en endnu mere skærpet håndhævelse i forhold til vilkårsovertrædelser, herunder mulighed for at tilbagekalde tilladelser ved gentagne eller grove vilkårsovertrædelser. Ved 3-årige tilladelser er det tidsmæssigt og processuelt muligt at behandle en tilbagekaldelsessag, inden tilladelsen udløber.
Ved indførsel af gebyr kan det skattefinansierede tilsyn takstfinansieres. Gebyret kan skaleres på baggrund af det ønskede tilsynsniveau.
Forvaltningens anbefaling: Hvis der indføres skærpet åbningstid for hele eller dele af byen i hverdage anbefaler forvaltningen at øge tilsynsniveauet, i en treårig periode; for at sikre at vilkåret overholdes.
Høringssvar (bilag 3): Ud af 1.499 høringssvar, har 113 forholdt sig til punktet vedrørende fortsat øget håndhævelse. Heraf støtter 95,6% forslaget og 4,4% er imod. Håndhævelse bliver overvejende betragtet som nødvendigt og der efterspørges hårdere og mere konsekvent håndhævelse, da mange anser det som løsningen på byens generelle problemer. Håndhævelse betragtes som nødvendig for at de øvrige punkter i administrationsgrundlaget efterleves.
Politisk handlerum:
Udvalget kan beslutte at:
- ·-Øge tilsynsniveauet med flere tilsynsmedarbejdere.
- Hvis dette ønskes gebyrfinansieret, behandles det i særskilt sag på samme møde om fastsættelse af takst.
- Hvis dette ønskes skattefinansieret, afhænger det af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetforhandling.
Det bemærkes at forvaltningens nuværende øgede tilsyn er delvist finansieret via TM098 Nattelivspakke – reduktion af gener fra nattelivet (bevilget i 2022 – 2025).
6. Opmærkning af areal
Beslutning sendt i høring den 22. maj: Der skal indføres opmærkning ved udeservering i hele byen og at omkostningerne ved dette dækkes af gebyret for udeservering.
Baggrund: Der har i 2023 været et pilotforsøg med opmærkning af areal til udeservering ved restaurationer i Gartnergade, Brolæggerstræde, Gammel Strand og Ravnsborggade.
Høringssvar (bilag 3): Ud af 1.499 høringssvar, har 127 forholdt sig til punktet vedrørende opmærkning af arealer til udeservering. 90,6% støtter forslaget og 9,4% er imod.
De væsentligste hovedpointer fra dem, som har tilkendegivet, at de er enige med forslaget, har bl.a. været, at synlighed forhindrer tvivlsspørgsmål og gør det nemmere at håndhæve en overtrædelse samt at restauratører og gæster bedre kan gennemskue, hvilket areal udeserveringen råder over. De væsentligste hovedpointer fra dem, som har tilkendegivet, at de er uenige med forslaget, har bl.a. været, at det medfører øgede omkostninger og administration, frygten for at byrummet kommer til at se lurvet ud med slidte opmærkninger og at opmærkningen ses som unødvendig og som spild af offentlige ressourcer.
I sagen om fastsættelse af takst til gebyr ved udeservering, er der beregnet udgifter til opmærkning herunder; materialer, etablering og løbende drift og vedligehold. Forvaltningen forventer at etableringen vil strække sig over en periode på 2-3 år.
Materialevalget er grønne prikker i thermo-plast, 5 cm i diameter. Dvs. mindre i størrelsen end i pilotforsøget (bilag 7). Alternativt kan vælges en grå farve bl.a. efter inspiration fra Aarhus Kommune. En grå farve vurderes i mindre omfang at påvirke byens æstetik samtidig med at formålet indfries. Illustration med grå prikker fra forsøg i Ny Adelgade (bilag 7).
Politisk handlerum:
Udvalget kan beslutte at afgrænse områder med opmærkning til særlige områder fx
- ·-områder med høj koncentration af restaurationer og skærpet lukketid i hverdage (størstedelen af Middelalderbyen og Indre Nørrebro).
- ·-områder med fremkommelighedsmæssige udfordringer fx smalle fortove, visse pladser og torve ol.
Udvalget kan derudover beslutte;
- en grå farve til opmærkning
- ikke at indføre opmærkning ved udeservering.
Behandling af medlemsforslag om tidsmæssig udvidet udeservering
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. maj 2023 vedtog udvalget medlemsforslaget om tidsmæssig udvidet udeservering stillet af Ø, B, Å og V (bilag 10). Ifølge medlemsforslag skal pladserne åbne op for en mere fleksibel ordning, der tillader udeservering på udvalgte pladser fordelt over hele København. Dette kan medvirke til at mindske presset på Indre by og Indre Nørrebro og sikre en bredere spredning af kultur- og nattelivet ud over hele byen.
Den 22. maj 2023 blev der foretaget en mindre justering som betød at forvaltningen kunne give dispensationer, hvis der ikke kunne udpeges egnede pladser og på den baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen efterfølgende udpeget pladser ud fra følgende saglige kriterier: 1) Nærhed til nærmeste beboelse og 2) En helhedsvurdering af restaurationstætheden og belastningen i området. 3) Fremkommelighed og trafiksikkerhed. Forvaltningen har derudover hørt lokaludvalgene, hvor de kunne ønske sig tidsmæssig udvidet udeservering jf. forsøgsordningen. Det bemærkes, at selvom en plads eller strækning er udpeget, er det ikke sikkert, at pladsen vil blive anvendt, da dette forudsætter en ansøgning fra en restauratør.
Forvaltningen har, foretaget en screening af byen og udarbejdet en oversigt med egnede pladser ud fra de fastsatte kriterier. Udvælgelsen er foretaget ved hjælp af kortlægning af geodata om både beboelses- og resturationstæthed sammenholdt med fysisk vurdering af forholdene på pladserne. De udpegede pladser i de enkelte bydele er illustreret i bilag 8.
Høring i lokaludvalg
Forvaltningen har derudover sendt medlemsforslaget i høring for at give de berørte lokaludvalg mulighed for at pege på pladser og strækninger, hvor de lokalt kunne ønske tidsmæssigt udvidet udeservering. I denne høring var forvaltningens forslag ikke sendt med, både fordi disse ikke var endeligt kortlagt, men det blev også vurderet, at lokaludvalgene kunne give et andet perspektiv uden forvaltningens begrænsninger. Alle lokaludvalg, bortset fra Vesterbro, har sendt konkrete forslag til pladser og strækninger i egen bydel (bilag 9), og har herudover meldt positivt tilbage i forhold til inddragelsen i processen.
Forvaltningens bemærkninger
Der er kun enkelte overlap mellem de udpegede pladser og strækninger fra henholdsvis forvaltningen og lokaludvalgene. Det bemærkes, at Vesterbro Lokaludvalg skriver, at ”vi er tilfredse med, at vi har Kødbyen, hvor der er udvidet udeservering, og vi kan ikke på det nuværende grundlag pege på andre steder.” Forvaltningen har på Vesterbro peget på Banegaarden og Karensminde, udover Kødbyen.
Forvaltningen indstiller, at alle de udpegede pladser, som forvaltningen finder egnede, omfattes af forsøgsordningen. Forvaltningen har frasorteret enkelte af de pladser, som lokaludvalgene har peget på, da disse fagligt ikke vurderes egnede ud fra de saglige kriterier. De frasorterede pladser samt forvaltningens generelle bemærkninger til de pladser som lokaludvalgene har udpeget, fremgår af bilag 2. Forvaltningen anbefaler således at de frasorterede pladser ikke inkluderes i forsøgsordningen.
Det bemærkes, at forvaltningen har medtaget nogle pladser som er placeret på privat område. Da disse skal reguleres ud fra grænseværdier for støj, er det en forudsætning at restauratøren kan fremvise en støjmålerapport, som påviser at de kan overholde de gældende grænseværdier for støj for at blive integreret i forsøgsordningen.
Politisk
handlerum
Udvalget kan beslutte;
- at medtage pladser foreslået af lokaludvalgene, som forvaltningen bemærker, ikke vurderes egnede til formålet.
- ikke at indføre forsøgsordning med tidsmæssig udvidet udeservering på Vesterbro.
Økonomi
Dele af denne indstilling - punkt 4: ”Praksis på smalle fortove”, og behandling af medlemsforslag om tidsmæssigt udvidet udeservering, har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Gennemførelse af punkt 1: ”Flerårige tilladelser” og punkt 2: ”Genindførsel af gebyr”, vil afhænge af, at it-udgifterne håndteres med et internt lån i 2024.
Gennemførelse af punkt 6: ”Opmærkning af arealer til udeservering” og punkt 5: ”Håndhævelse”, hvis håndhævelse ønskes øget, afhænger af indførsel af gebyr, som behandles i særskilt punkt om fastsættelse af takst til gebyr ved udeservering.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen har godkendt administrationsgrundlaget for udeservering, vil forvaltningen varsle restauratører om ændringer i kommende tilladelser samt i Restaurationsforskriften. Det forventes, at ændringer vil træde i kraft ved tilladelser givet for 2025 og frem. Sagsbehandlingen for 2025 påbegyndes i efteråret 2024.
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forsøgsordningen om tidsmæssig udvidet udeservering, kan denne træde i kraft. Forvaltningen vil gøre restauratører opmærksomme på ordningen via hjemmeside, information til brancheorganisationer og igennem løbende vejledning og kontakt.
Forvaltningen vil udarbejde en årlig status på anvendelsen af forsøgsordningen.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Administrationsgrundlag for udeservering vedtages endeligt (bilag 2).
- at ”Medlemsforslag om skærpet konsekvens for restauratører ved overtrædelse af tilladelser for udeservering” fra den 19. februar 2022 hermed er håndteret (bilag 4).
- at tillade tidsmæssig udvidet udeservering i en 4-årig prøveperiode for restaurationer på udvalgte pladser i alle bydele, bortset fra Indre by og Indre Nørrebro, fredage og lørdage til kl. 02:00 i perioden 1. april til den 30. september (bilag 8).
- at ”Medlemsforslag om tidsmæssigt udvidet åbningstid for udeservering” fra den 8. maj 2023 hermed er håndteret (bilag 10)
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at geografisk differentierede åbningstider for udeservering jf. bilag 5 vedtages som en revidering af Restaurationsforskriftens § 12 om åbningstider for udeservering.
- at udvikling af it-understøttelse finansieres med et internt lån i 2024, hvor afdragene på lånet og det efterfølgende vedligehold af systemet indregnes i taksten.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2023
Tema: Åbningstider
Venstre og Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1-at:
“dog således, at de nuværende åbningstider forbliver uændret.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø
Imod stemte: C og F
Det Konservative Folkeparti (ÆF2) stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
“dog således, at der kan gives dispensation til yderligere udeservering, hvor det vurderes ikke at genere og forstyrre naboerne, herunder at der i tilfælde af, at der skal gives dispensation, skal der gennemføres en udvidet partshøring.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 2 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C
Imod stemte: A, B, F, V og Ø
Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at områder med åbningstider til kl. 02 i metropolzonen, ved Nyhavn og Kødbyen udvides som beskrevet i bilag 6, scenarie B.”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V og Ø
Imod stemte: C
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF4) som nyt at-punkt:
“dog således, at forslaget evalueres efter to sommerperioder, dvs. pr. 1. september 2026."
Ændringsforslaget (ÆF4) blev forkastet med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og F
Imod stemte: A, B, V og Ø
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Fra Konservatives side ønsker vi en dispensationsordning, der sikrer at restauranter, der har en god dialog med naboerne, kan få mulighed for at holde udvidet åben for udeservering.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi Konservative er optaget af at finde den rette balance på den ene side mellem en åben og dynamisk by for byens gæster, og på den anden side at sikre, at københavnerne har ro og mulighed for at sove i deres eget soveværelse uden at blive forstyrret af gadelarm fra udeservering under deres bolig. Det er vigtigt, at der også er fokus på børnefamilier, der har behov for ro til at få deres børn til at sove i hverdagen. På den baggrund ønsker vi en zoneopdeling, så beboelsesområder ikke ender som partyzoner med uro alle ugens dage efter sengetid.”
Tema: Fremkommelighed på smalle fortove
Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF5) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at udeservering på gader med smalle fortove tillades i mindre trafikerede områder med få eller ingen gennemkørende biler svarende til forholdene i middelalderbyen.”
Ændringsforslaget (ÆF5) blev forkastet med 1 stemme mod 9. Ingen undlod at stemme.
For stemte: V
Imod stemte: A, B, C, F og Ø
Tema: Håndhævelse
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Fra Konservatives side er det vigtigt, at vi sikrer håndhævelse af reglerne, så københavnerne ikke generes unødigt af restauranter og værtshuse, der ikke overholder det administrationsgrundlag, der er blevet vedtaget.”
Tema: Opmærkning af arealer til udeservering
Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF6) om tilføjelse til 1. at-punkt:
"dog således, at opmærkning af arealer kun benyttes steder med fremkommelighedsmæssige udfordringer, samt pålægges restaurationer, der gentagende gange overskrider deres godkendte areal for udeservering.”
Ændringsforslaget (ÆF6) blev forkastet med 1 stemme mod 9. Ingen undlod at stemme.
For stemte: V
Imod stemte: A, B, C, F og Ø
Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF7) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at opmærkning af serveringsareal sker med grå eller hvid farve.”
Ændringsforslaget (ÆF7) blev vedtaget med 5 stemmer mod 0. 5 undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og V
Undlod at stemme: C og Ø
Den samlede indstilling
Den således ændrede indstillings 1. at-punkt blev godkendt med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø
Imod stemte: C og F
Indstillingens 2. og 4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø
Imod stemte: C og F
Indstillingens 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø
Imod stemte: C og F
Indstillingens 6. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For SF er det vigtigt, at der skal være plads til udeservering i hele byen. Men udeservering i hele byen betyder også, at rammerne skal passe til en hverdag hvor naboerne skal på arbejde, i skole eller daginstitution. Derfor kan SF ikke bakke op om et administrationsgrundlag for udeservering, som giver tilladelse til at holde åbent til midnat på aftener før hverdage i hele byen.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. januar 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og V.
Imod stemte: C og F.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 4. december 2023:
”Fra Konservatives side ønsker vi en dispensationsordning, der sikrer at restauranter, der har en god dialog med naboerne, kan få mulighed for at holde udvidet åben for udeservering.”
”Vi Konservative er optaget af at finde den rette balance på den ene side mellem en åben og dynamisk by for byens gæster, og på den anden side at sikre, at københavnerne har ro og mulighed for at sove i deres eget soveværelse uden at blive forstyrret af gadelarm fra udeservering under deres bolig. Det er vigtigt, at der også er fokus på børnefamilier, der har behov for ro til at få deres børn til at sove i hverdagen. På den baggrund ønsker vi en zoneopdeling, så beboelsesområder ikke ender som partyzoner med uro alle ugens dage efter sengetid.”
”Fra Konservatives side er det vigtigt, at vi sikrer håndhævelse af reglerne, så københavnerne ikke generes unødigt af restauranter og værtshuse, der ikke overholder det administrationsgrundlag, der er blevet vedtaget.”
SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 4. december 2023:
”For SF er det vigtigt, at der skal være plads til udeserve-ring i hele byen. Men udeservering i hele byen betyder også, at rammerne skal passe til en hverdag hvor naboerne skal på arbejde, i skole eller daginstitution. Derfor kan SF ikke bakke op om et administrationsgrundlag for udeservering, som giver tilladelse til at holde åbent til midnat på aftener før hverdage i hele byen.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2024
Venstre genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at udeservering på gader med smalle fortove tillades i mindre trafikerede områder med få eller ingen gennemkørende biler svarende til forholdene i middelalderbyen.”
Venstre genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse til 1. at-punkt:
"dog således, at opmærkning af arealer kun benyttes steder med fremkommelighedsmæssige udfordringer, samt pålægges restaurationer, der gentagende gange overskrider deres godkendte areal for udeservering.”
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) som nyt at-punkt:
”At modellen evalueres efter to sommerperioder, dvs. pr. 1. september 2026."
Det af Venstre genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 47 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V og I
Imod stemte: Ø, A, C, B, F, Å og O
Det af Venstre genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 47 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V og I
Imod stemte: Ø, A, C, B, F, Å og O
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 37 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, F, I og O
Imod stemte: Ø, A, B, V og Å
Det Konservative Folkeparti ønskede delt afstemning om indstillingen.
Indstillingens 1. at-punkt blev herefter godkendt med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemm.
For stemte: Ø, A, B, V, Å og I
Imod stemte: C, F og O
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
SF videreførte følgende protokolbemærkning:
”For SF er det vigtigt, at der skal være plads til udeservering i hele byen. Men udeservering i hele byen betyder også, at rammerne skal passe til en hverdag hvor naboerne skal på arbejde, i skole eller daginstitution. Derfor kan SF ikke bakke op om et administrationsgrundlag for udeservering, som giver tilladelse til at holde åbent til midnat på aftener før hverdage i hele byen.”
Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkninger, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Fra Konservatives og Dansk Folkepartis side ønsker vi en dispensationsordning, der sikrer at restauranter, der har en god dialog med naboerne, kan få mulighed for at holde udvidet åben for udeservering.”
”Vi Konservative og Dansk Folkeparti er optagede af at finde den rette balance på den ene side mellem en åben og dynamisk by for byens gæster, og på den anden side at sikre, at københavnerne har ro og mulighed for at sove i deres eget soveværelse uden at blive forstyrret af gadelarm fra udeservering under deres bolig. Det er vigtigt, at der også er fokus på børnefamilier, der har behov for ro til at få deres børn til at sove i hverdagen. På den baggrund ønsker vi en zoneopdeling, så beboelsesområder ikke ender som partyzoner med uro alle ugens dage efter sengetid.”
”Fra Konservatives og Dansk Folkepartis side er det vigtigt, at vi sikrer håndhævelse af reglerne, så københavnerne ikke generes unødigt af restauranter og værtshuse, der ikke overholder det administrationsgrundlag, der er blevet vedtaget.”