Mødedato: 01.02.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2018 "Hjælp i hverdagen" og tilsynspolitik for ydelser efter § 83 på Socialforvaltningens område

Se alle bilag
Det indstilles, at den endelige udgave af Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2018 ”Hjælp i hverdagen” målrettet borgerne sendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2018 ”Hjælp i hverdagen”.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Kommunalbestyrelsen skal i henhold til servicelovens § 139 én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard for serviceydelser efter servicelovens §§ 83, 83a og 86 om personlig- og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb og genoptræning. I kvalitetsstandarden har borgeren mulighed for at læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har et fysisk, psykisk eller socialt problem, der gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver. I kvalitetsstandarden er også beskrevet tilbud om fx sundhedsfremme og forebyggelse, samværs- og aktivitetstilbud samt træning og ældreboliger i Københavns Kommune.

Kommunalbestyrelsen skal i henhold til servicelovens § 151c udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for tilbud efter servicelovens § 83 om personlig hjælp og pleje, som indeholder klare retningslinjer og faste procedurer for, hvordan kommunen tilrettelægger tilsyn med disse tilbud. Kommunalbestyrelsen skal følge op på tilsynspolitikken mindst én gang årligt.

Socialudvalget skal nu godkende den endelige kvalitetsstandard og sende den til videre godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Socialudvalget skal også godkende, at Socialforvaltningen sender udkast til en tilsynspolitik for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område i høring hos relevante interessenter.

Løsning

Kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2018 ”Hjælp i hverdagen”
Der er udarbejdet et udkast til ny kvalitetsstandard for 2018. Udarbejdelsen er sket i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forhold til deres kvalitetsstandard målrettet ældre borgere, så de to kvalitetsstandarder i videst muligt omfang er harmoniserede. Udkastet har været sendt i ekstern høring hos relevante interessenter. Hvor der har været fælles høringsparter med Sundheds- og Omsorgsudvalget, har der været foretaget en fælles høring. Der er modtaget høringssvar med bemærkninger og forslag til ændringer fra fem interessenter, og kvalitetsstandarden er herefter blevet tilrettet i forhold til høringsparternes bidrag. Inden kvalitetsstandarden bliver trykt, vil den blive opsat grafisk, takster og sidehenvisninger vil blive opdateret, og der vil blive udført en endelig korrektur. Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 7. december 2017 fået forelagt en tilsvarende indstilling om kvalitetsstandard for hjemmehjælp målrettet ældre borgere over 65 år. 

Ændringer foretaget inden høring i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Forvaltningerne har foretaget mindre ændringer i forhold til sidste års udgave af kvalitetsstandarden. Det gælder fx:

  • Formuleringsændringer, der præciserer, at udredning og rehabilitering er individuelt tilpasset den enkelte borger.

  • Formuleringsændring vedr. klippekortsordningen for borgere med behov for personlig pleje. Ændringen består i at tydeliggøre, at klippekortet er forbeholdt borgere, der er bevilget støtte til personlig pleje.

  • Der er foretaget en kvalitetssikring af teksten med henblik på at gøre den læsevenlig og for at sikre korrekte opdaterede oplysninger. Der er i øvrigt ikke ændret på serviceniveauet for den personlige og praktiske hjælp mv., der indgår i kvalitetsstandarden.

Høring
Socialforvaltningen har i forbindelse med høringen modtaget høringssvar fra Københavns Kommunes Handicapråd, Borgercenter Hjemmeplejes Brugerråd, Dialogforum på Psykiatriområdet, Danske Handicaporganisationer København og Ældresagen. Som del af høringen har Socialforvaltningen anmodet om bemærkninger vedrørende læsevenlighed, forståelse og anvendelse. De indkomne forslag er med til at kvalificere kvalitetsstandarden som et både brugervenligt og brugbart produkt i hverdagen for brugerne. I bilag 2 gives en nærmere gennemgang af de indkomne ændringsforslag samt Socialforvaltningens bemærkninger hertil. De høringssvar, der er imødekommet er markeret med grønt. Det gælder fx:

  • Dialogforums forslag om også at beskrive Socialforvaltningens akuttilbud til borgere, der oplever akut psykisk krise.

  • Borgercenter Hjemmeplejes Brugerråds og Danske Handicaporganisationer Københavns forslag om at beskrive muligheden for offentligt tilskud til voksentandpleje i et separat afsnit.

  • Borgercenter Hjemmeplejes Brugerråds og Danske Handicaporganisationer Københavns anbefaling om at henvise til uddybende information om hjemmet som arbejdsplads.

Når Socialforvaltningen ikke imødekommer forslag i høringssvarene, skyldes det hovedsageligt, at forslagene enten er for detaljerede ift. hensigten med kvalitetsstandarden, eller at de vedrører emner, der ikke er omdrejningspunktet for kvalitetsstandarden. Kvalitetsstandardens primære formål er at beskrive serviceniveauet for §§ 83, 83a, 84 og 86, hvorfor beskrivelsen af øvrige tilbud ikke går i samme detaljeniveau.

Tilsynspolitik for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område
Socialforvaltningen har udarbejdet et udkast til en ny tilsynspolitik for ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område. Tilsynspolitikken beskriver, hvordan Socialudvalget udmønter tilsynsforpligtigelsen med tilbud efter servicelovens § 83 om personlig og praktisk hjælp samt madservice.  Udkastet beskriver Socialforvaltningens tilsynspraksis i relation til forvaltningens opgaver efter servicelovens § 83.

Socialudvalget blev senest forelagt en tilsynspolitik for ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område den 21. marts 2012. Socialforvaltningen har løbende foretaget justeringer af tilsynspraksis, men har beklageligvis ikke fulgt tilstrækkeligt op på forpligtigelsen i overensstemmelse med servicelovens § 151c om at udarbejde, offentliggøre og årligt følge op på en tilsynspolitik for tilbud efter § 83. For fremadrettet at sikre årlig opfølgning på tilsynspolitikken for ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område vil forvaltningen fremover fremlægge tilsynspolitikken for Socialudvalget som led i udvalgets årlige behandling af forvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2018 blive forelagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Derudover vil tilsynspolitikken for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område blive sendt i høring. Tilsynspolitikken vil blive revideret ift. høringssvarene og forelagt Socialudvalget primo 2018 til godkendelse. Socialudvalget vil fremover blive forelagt tilsynspolitikken årligt som led i behandlingen af Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp.

 

Nina Eg Hansen                 /Eva Stokbro Jensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for hjemmehjælp for 2018 ”Hjælp i hverdagen”.

Socialforvaltningen indstiller,

2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen sender udkast til en tilsynspolitik for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område i høring.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2017

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under mødet.

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2018

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top