Mødedato: 01.02.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Placering af modtagelseshold på skolerne fra skoleåret 2018/19

Se alle bilag
Der skal efter endt høring tages stilling til placering af modtagelseshold på skolerne fra skoleåret 2018/19.

Indstilling

Indstilling om,  

  1. at forslag til placering af modtagelseshold på skolerne fra skoleåret 2018/19 godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Modtagelseshold er et tilbud for nytilkomne tosprogede børn, der henvises til undervisning i modtagelseshold, hvis de ikke kan tilstrækkeligt dansk til at deltage i den almindelige undervisning. Børnene modtager her basisundervisning i dansk som andetsprog. Børnene undervises sædvanligvis max. 2 år på modtagerholdet, hvorefter de udsluses til almindelige klasser i folkeskolen.

Udvalget godkendte den 15. marts 2017 en ny modtagelsesmodel, der bl.a. lægger op til, at flere børn bliver direkte integreret i almenklasserne med sprogstøtte, og at flere vil blive hurtigere udsluset. Som konsekvens af den nye model skal placering af modtagelseshold på skolerne justeres. Ifølge folkeskoleloven skal forslag til ændring af skolestrukturen sendes i høring og godkendes i Borgerrepræsentationen (BR). Forslaget har været i høring, og forvaltningen fremlægger nu endeligt forslag til placering af modtagelseshold på skolerne fra skoleåret 2018/19.

De kapacitetsmæssige forhold på skolerne har betydet, at det ikke har været muligt at indfri intentionerne om at placere modtagelsesholdene på skoler med lav tosprogsprocent og på endnu færre skoler. En sådan løsning vil indebære udgifter til bygningsudvidelser og nyanlæg og indgår derfor ikke i forvaltningens forslag.

Løsning

Udvalget skal tage stilling til placering af modtagelseshold, der dækker over følgende klassetrin:

  • Indskolingshold (svarende til 1.-3. klasse)
  • Mellemtrinshold (svarende til 4.-6. klasse)
  • Udskolingshold (svarende til 7.-9. klasse)

På baggrund af de erfaringer, der allerede er høstet forventer forvaltningen, at langt størstedelen af eleverne i 0. klasse integreres direkte i almenklasser med sprogstøtte. De elever, der ikke kan integreres direkte, undervises på et indskolingshold.

Af folkeskoleloven fremgår, at et hold maksimalt må strække sig over tre klassetrin. Derfor vil elever i 0. klasse, som er vurderet til at skulle på modtagelseshold, så vidt muligt blive placeret på skoler, hvor der er mere end et indskolingshold. Skolen kan derved fordele eleverne efter pædagogiske behov og sådan, at grænsen på tre klassetrin overholdes.

Behov og kriterier for placering af modtagelseshold

Som det fremgår af bilagsmaterialet vurderer forvaltningen på baggrund af behovsprognosen for modtagelsesområdet i København samt forudsætningerne i den nye model, at antal modtagelseshold kan reduceres fra 37 til 34. Af bilagsmaterialet fremgår desuden behovet pr. område i byen.

Den nye modtagelsesmodel indeholder en række politiske målsætninger (Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) 15.3.2017), som der så vidt muligt er taget højde for i forslaget:

  1. at modtagelsesmodellen tager udgangspunkt i den nuværende skolekapacitet, hvor modtagelsesholdene placeres på skoler, hvor der er fysisk og kompetencemæssig kapacitet.
  2. at det tilstræbes, at elever tilbydes en plads i det område, hvor de bor. Udskolingsholdene samles i bydækkende tilbud.
  3. at der skabes størst mulig diversitet blandt byens børn indenfor de givne rammer, jf. kommunens mål for integrationsindsatsen. Det betyder, at forvaltningen i så vid udstrækning som muligt har tilstræbt at placere holdene på skoler med lav tosprogsprocent.

Derudover har det været forvaltningens ambition at placere holdene på så få skoler som muligt for yderligere at understøtte skolernes mulighed for at skabe et pædagogisk miljø for modtagelsesundervisningen via større enheder.

I udarbejdelsen af det konkrete forslag til placering har forvaltningen taget udgangspunkt i det forventede behov, de nævnte kriterier samt en dialog med de skoler, der kan blive berørt. Der har været en afvejning af ideal fordeling i forhold til målsætninger og ambition i modellen og det muliges kunst i forhold til den fysiske kapacitet.

Forslag til placering af modtagelseshold

Af bilagsmaterialet (bilag 1) fremgår, hvilke skoler der har modtagelseshold på nuværende tidspunkt og hvilke, der skal have hold fremadrettet, herunder på hvilke klassetrin de skal undervise. Forslaget vil få følgende betydning for skolerne fra skoleåret 2018/19:

  • 9 skoler beholder modtagelseshold og skal undervise samme aldersgruppe
  • 6 skoler beholder modtagelseshold og skal undervise elever i en anden aldersgruppe
  • 1 skole har ikke modtagelseshold i øjeblikket, men får det fremover
  • 3 skoler har i øjeblikket modtagelseshold, men skal ikke have det længere

I område Brønshøj/Vanløse, Nørrebro/Bispebjerg og Valby/Vesterbro/Kgs. Enghave er der en skole med mere end ét indskolingshold, og det er dermed muligt at fordele eleverne fra 0.-3. klasse over to hold om nødvendigt. I område Amager er der to skoler med ét indskolingshold hver, og det er dermed muligt at fordele elever fra 0.-3. klasser på de to hold. I område Indre by/Østerbro kan lovgivningen overholdes gennem holddannelse. 

Hvert af de fem områder har modtagelseshold for indskoling og mellemtrin, og alle skoler på nær Tingbjerg Skole og Skolen på Strandboulevarden vil have mere end ét modtagelseshold.

Høring

Ved høringsfristens udløb er der kommet 18 høringssvar.  I bilagsmaterialet er der en opsummering af høringssvarene samt forvaltningens bemærkninger hertil. Samtlige høringssvar fremgår også af bilagsmaterialet. På baggrund af høringssvarene vurderer forvaltningen, at forslaget ikke bør ændres.

Der er ingen kritiske høringssvar omkring det at have modtagelseshold fra skolebestyrelser på de skoler, der beholder modtagelseshold. Der er høringssvar vedr. Utterslev Skole, Kildevældskolen og Langelinieskolen, der mister modtagelseshold, og de udtrykker alle, at de gerne fortsætter med at have modtagelseshold. Vesterbro Ny Skole og Lykkebo Skole ønsker flere hold og/eller hold med andre alderstrin. Og ét høringssvar fra Brug Folkeskolen udtrykker bekymring omkring antal hold på Bavnehøj Skole, mens Valby Lokaludvalg er overvejende positivt stemt. Derudover er der høringssvar fra skolebestyrelsen på Damhusengens Skole og Nørrebro Lokaludvalg, der omhandler muligheden for at placere hold på skoler med lavere tosprogsprocent.

En del svar omhandler derudover forudsætninger og økonomi i modtagelsesmodellen, der blev godkendt af udvalget den 15. marts 2017. Der er en gradvis implementering af modellen, og forvaltningen følger løbende op på den økonomiske og faglige implementering.

Personalejusteringer

De færre antal hold og anden placering af holdene betyder ikke, at der er behov for færre lærere og pædagoger med kompetencer til at modtage nyankomne elever. Men det kan være nødvendigt enten at flytte noget personale til andre skoler, eller at noget af personalet skal varetage andre opgaver fx med sprogstøtte til direkte integrerede elever eller elever, der udsluses til almenmiljøet.  Forvaltningen har drøftet processen med de faglige organisationer og vil understøtte de enkelte skoler i at finde den bedst mulige løsning på de ændrede behov. Dette vil enten ske via konkrete aftaler eller i forbindelse med den årlige lærerforflyttelsesrunde i januar-marts.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

I forlængelse af udvalgets beslutning vil forvaltningen afholde møder med alle de berørte skoler med henblik på en fordeling af de berørte lærere for at undgå, at de indgår i lærerforflyttelsesrunden.

Efter behandling i udvalget skal forslaget behandles i Økonomiudvalget (ØU) og BR. Forvaltningen vil justere det nuværende bilag 2 til Styrelsesvedtægten for Folkeskolen i Københavns Kommune for så vidt angår modtagerholdenes placering i overensstemmelse med BR's beslutning.

Forvaltningen vender tilbage til BUU med en status på modtagelsesmodellen i løbet af sommeren 2018. I takt med den løbende indfasning ift. direkte integration og hurtigere udslusning kan det senere blive nødvendigt med yderligere tilpasning af antallet af hold. Forvaltningen vil i givet fald vende tilbage herom.

 

Tobias Børner Stax                                     Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,  

  1. at forslag til placering af modtagelseshold på skolerne fra skoleåret 2018/19 godkendes.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 06. december 2017

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2018

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top