Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i private og offentlige virksomheder
Indstilling
Indstilling om,
- at tilføjelse af punktet om tillidsrepræsentant i ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i private og offentlige virksomheder” godkendes.
(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (herefter BIU) har den 14. august 2017 ønsket en tilføjelse til retningslinjer for virksomhedspraktik.
Punktet omhandler, hvem der skal godkende en virksomhedspraktik på Københavns Kommunes arbejdspladser.
”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i private og offentlige virksomheder” henvender sig til Jobcenter København, når kommunen som bevilgende myndighed skal etablere virksomhedspraktikker på private og offentlige arbejdspladser og har derfor ikke tidligere været behandlet i Økonomiudvalget (herefter ØU) og Borgerrepræsentationen (herefter BR). Da det punkt, BIU ønsker tilføjet, vedrører Københavns Kommune som arbejdsgiver, der er en del af Økonomiforvaltningens ressortområde, skal punktet behandles i ØU og BR.
Løsning
Ifølge Bekendtgørelse om aktiv beskæftigelsesindsats § 92, stk. 2, skal en medarbejderrepræsentant godkende oprettelsen af virksomhedspraktikker. Det er ikke et lovkrav, at medarbejderrepræsentanten skal være en tillidsrepræsentant. Derfor kan forvaltningen ikke forlange af private og offentlige virksomheder, at det skal være tillidsrepræsentant, der underskriver en virksomhedspraktik.
Københavns Kommune kan derimod som arbejdsgiver beslutte interne retningslinjer for, hvem der skal godkende en virksomhedspraktik, hvilket BIU har ønsket med en tilføjelse til retningslinjerne.
I tilføjelsen er der taget højde for, at den medarbejderrepræsentant, der godkender en virksomhedspraktik, skal være ansat på det p-nummer (den lokale arbejdsplads), hvor virksomhedspraktikken finder sted.
Tilføjelsen lyder:
”Ved etablering af virksomhedspraktik i Københavns Kommune (som arbejdsplads) skal virksomhedspraktikken godkendes af den lokale tillidsrepræsentant. Hvis der ikke er en lokal tillidsrepræsentant, inddrages en anden lokal ansat medarbejderrepræsentant på det sted, hvor virksomhedspraktikken finder sted”.
Formuleringen er svarende til den, der er gældende for oprettelse af løntilskud i Københavns Kommune som arbejdsplads og fremgår af ”Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune”.
Høring af hovedorganisationerne på arbejdstagersiden
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bad på mødet d. 14. august 2017 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om at høre hovedforbundene, om det er indskrevet i overenskomsterne, at det skal være en tillidsrepræsentant, der skal godkende virksomhedspraktikker.
Resultatet af denne høring er, at det som udgangspunkt er en tillidsrepræsentant, der skal godkende en virksomhedspraktik, hvis der er en sådan på den lokale arbejdsplads. Høringen er derfor samstemmende med den foreslåede tilføjelse i retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i private og offentlige virksomheder.
Økonomi
Ændringen af retningslinjerne har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Indstillingen vil blive behandlet på ØU d. 24. januar 2018 og i BR d. 1. februar 2018.
”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i private og offentlige virksomheder” vil blive formidlet via Københavns Kommunes arbejdsgangsportal samt intranetsitet ”Særlige jobordninger”.
Peter Stensgaard Mørch /Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at tilføjelse af punktet om tillidsrepræsentant i ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i private og offentlige virksomheder” godkendes.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.