Klimatilpasningsredegørelsen 2017 med forslag til igangsættelse af ni skybrudsprojekter
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Klimatilpasningsredegørelse 2017 og igangsættelse af ni skybrudsprojekter, der indgår i Projektpakke 2019.
Indstilling
Indstilling om,
- at der igangsættes ni skybrudsprojekter fra ansøgning til Forsyningssekretariatet om medfinansiering af skybrudsprojekter, som udgør Projektpakke 2019 (bilag 1),
- at der gives et rådighedsbeløb på 138,8 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 138,8 mio. kr. til de klimatilpasningsløsninger, der er i forbindelse med igangsættelsen af de ni skybrudsprojekter (bilag 2). Rådighedsbeløbet afsættes og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg (bilag 2),
- at der optages byggelån for 138,8 mio. kr. til finansiering af ovenstående rådighedsbeløb på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter (bilag 2).
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 26. november 2015 at klimatilpasse og skybrudssikre København med 300 skybrudsprojekter. Da alle skybrudsprojekter ikke kan gennemføres på én gang, sikrer årlige projektpakker en løbende politisk prioritering af hvilke projekter, der aktiveres fra den samlede ansøgning til Forsyningssekretariatet. Med Projektpakke 2019 igangsættes yderligere ni af de 300 skybrudsprojekter til et samlet beløb på 138,8 mio. kr. Der er derved disponeret 1,3 mia. kr. til i alt 51 skybrudsprojekter ud af de 3,3 mia. kr. til kommunale overfladeløsninger (ikke private) fra ansøgningen til Forsyningssekretariatet.
Løsning
Målet med Klimatilpasningsredegørelsen 2017 er at give Borgerrepræsentationen et samlet overblik over Københavns Kommunes klimatilpasningsindsats. Redegørelsen (bilag 1) indeholder to temaer (Forsyningssekretariatets krav til skybrudsprojekter og prioritering af byrum i forhold til at udvikle byens rum i forbindelse med skybrudsprojekter), Projektpakke 2019 og status for de igangsatte skybrudsprojekter.
Tema 1 beskriver Forsyningssekretariatets nye krav til medfinansieringsprojekter og præsenterer Teknik- og Miljøforvaltningens praksisændringer. Disse kommer til udtryk igennem nye kriterier for at udvælge projektpakker og en ny rækkefølgeplan (bilag 3). Det er Forsyningssekretariatet, under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der administrerer vandtakstmidler og godkender forsyningsselskabernes aktiviteter fx finansieringen af kommunale medfinansieringsprojekter og HOFORs kloakledninger. De nye krav betyder større fokus på tidsstyring og et mindre økonomisk råderum som følge af en ny beregningsmodel for omkostningseffektivitet. Derfor vil nogle skybrudsprojekter fremover indgå i projektpuljer med andre projekter for at sikre omkostningseffektivitet. Forvaltningen har tilpasset organisationen ved at samle skybrudsimplementeringen ét sted for derved at opnå større effektivitet.
Tema 2 præsenterer forvaltningens nye prioriteringsværktøj for byrum. Værktøjet skal give overblik og vise, hvordan byens rum kan udvikles. Politisk kan værktøjet bruges til at prioritere nye tiltag, der styrker byen ved at skabe en grønnere og mere levende by samtidig med, at skybrudsprojekterne implementeres. Værktøjet bygger på forvaltningens faglige vurdering af potentialer og prisniveauer. Projekterne, der vurderes, indgår i Projektpakke 2019.
Anbefalede byrumsprojekter – potentiale og økonomi: I forbindelse med skybrudsprojekterne vurderes projektområdernes potentiale for at forbedre byrum og bynatur ud fra kriterier i prioriteringsværktøjet (s. 16, bilag 1). Kriterierne har fokus på byrums og bynaturs sammenhæng med trafikforhold, tryghed, rekreation og synergi med øvrige anlægsprojekter. Værktøjet giver en indikation af prisniveau for skattefinansierede tillæg til at skabe en grønnere og mere levende by. Den foreløbige screening af skybrudsprojekter viser, at mange projekter med bedst potentiale for at skabe en grønnere og mere levende by har et lavt prisniveau. Med udgangspunkt i prioriteringsværktøjet anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen derfor, at finansiering af følgende seks projekter i Projektpakke 2019 indgår i forhandlingerne om Budget 2019: Sundholm Nord, Tomsgårdsvej, Sallingvej, Blegdamsvej Nord, Blegdamsvej Syd og Slotsholmen.
Alternative byrumsprojekter – udsat by: En alternativ mulighed for at styrke byrum er at tage afsæt i projekter, der ligger i udsat by, jf. Politik for udsatte byområder. I dette tilfælde skal der findes finansiering til tre projekter: Tomsgårdsvej, Sundholm Nord og Stengade.
Alternative byrumsprojekter – ny bynatur: Ligeledes kan et kriterium om at skabe ny bynatur i områder, hvor der ingen eller sparsom bynatur er i dag, anvendes. I dette tilfælde skal der findes finansiering til fem projekter i forhandlinger om Budget 2019: Blegdamsvej Nord, Blegdamsvej Syd, Sallingvej, Sundholm Nord og Slotsholmen.
Projektpakke 2019 og status
Med Projektpakke 2019 fortsætter implementeringen af skybrudsprojekter som planlagt. Status for implementeringen er, at i alt 42 skybrudsprojekter er igangsatte, heraf er fire projekter afsluttet. Med igangsættelsen af Projektpakke 2019 er i alt 51 skybrudsprojekter igangsat. De ni skybrudsprojekter i Projektpakke 2019 forventes afsluttet frem mod 2023 og 2025 (bilag 2). Projekterne på Blegdamsvej Nord og Blegdamsvej Syd samt i Sundholm Nord indgår i projektpuljer og skal derfor afsluttes inden for samme fireårige periode efter godkendelse i Forsyningssekretariatet, jf. de nye krav til medfinansieringsprojekter.
Projektpakke 2019 består af:
1. Sundholm Nord (indgår i projektpulje med projektet Amagerbanen/Vermelandsgade)
2. Skolen ved Sundet (indgår i udvidelse og renovering af skolens udearealer)
3. Grækenlandskvarteret (indgår i skybrudssikring af villakvarteret)
4. Tomsgårdsvej (indgår i arbejdet med områdefornyelse og helhedsgenopretning af Tomsgårdsvej)
5. Slotsholmen (indgår i arbejdet med separatkloakering og helhedsgenopretning af Slotsholmsgade)
6. Sallingvej (indgår i synergi med projekt om helhedsgenopretning)
7. Blegdamsvej Nord (indgår i projektpulje med Fredens Park samt i synergi med projekt om helhedsgenopretning)
8. Blegdamsvej Syd (indgår i projektpulje med Fredens Park samt i synergi med projekt om helhedsgenopretning)
9. Stengade (indgår i det samlede løft af lokalområdet i samarbejde med områdefornyelse)
Påvirkning af træer, parkeringspladser, veje og cykelstier
Forvaltningen har udarbejdet en vurdering af projektpakkens påvirkning af træer, parkeringspladser, veje og cykelstier (bilag 4). Vurderingen er udarbejdet på baggrund af oplysninger fra KK-kort (antal og kategori for træer, parkeringspladser, veje og cykelstier), som er sammenholdt med det enkelte skybrudsprojekts typologi (skybrudsvej, forsinkelsesvej, forsinkelsesplads eller grøn vej) for derved at anslå, hvordan denne typologi generelt forventes at påvirke projektområdet. Teknik- og Miljøudvalget forelægges projekterne, når projektforslag er udarbejdet. Projekterne på Sallingvej, Blegdamsvej Nord, Blegdamsvej syd og Tomsgårdsvej forventes at påvirke parkeringsforholdene. Projekterne for Sundholm Nord, Skolen ved Sundet, Grækenlandskvarteret, Slotsholmen og Stengade forventes på nuværende tidspunkt ikke at påvirke byens træer, parkeringsforhold, vejforhold eller cykelstier.
Lokaludvalgshøring
Forslaget til Projektpakke 2019 har i forbindelse med udarbejdelsen været i høring hos lokaludvalgene, der generelt ser positivt på de udvalgte projekter (bilag 5).
Økonomi
Kommunale skybrudsprojekter skal være omkostningseffektive i forhold til traditionelle projekter (fx rør og underjordiske bassiner). Projektpakke 2019 aktiverer 138,8 mio. kr. til i alt ni skybrudsprojekter. Herved er i alt 1,1 mia. kr. ud af den samlede økonomiske ramme for overfladeløsninger på 4,9 mia. kr. (3,3 mia. kr. kommunale og 1,6 mia. kr. private overfladeløsninger) aktiveret, svarende til ca. 22 %. I den økonomiske ramme for skybrudsløsningerne indgår driftsomkostninger på 1 % af anlægssummen. Der er desuden bevilliget 104,7 mio. kr. til byrumsforbedringer af den økonomiske ramme på 1 mia. kr., som Borgerrepræsentationen tildelte byrumsforbedringer i 2016 i forbindelse med implementering af de 300 skybrudsprojekter. Før 2016 er der bevilliget midler til fem projekter (Skt. Annæ Plads, Emdrup Sø, Tåsinge Plads, Enghaveparken og projektet for Skt. Kjelds Plads, Bryggervangen, Tåsingegade), i alt omkring 90 mio. kr.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen implementeringen af Projektpakke 2019 i samarbejde med HOFOR.
Forvaltningen udarbejder budgetnotater for forslag til finansiering af byrum og bynatur for projekterne Sundholm Nord, Tomsgårdsvej, Sallingvej, Blegdamsvej Nord, Blegdamsvej Syd og Slotsholmen forud for forhandlingerne for Budget 2019.
Pernille Andersen /Jan Heichelmann
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at Klimatilpasningsredegørelsen 2017 tages til efterretning (bilag 1).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, - at der igangsættes ni skybrudsprojekter fra ansøgning til Forsyningssekretariatet om medfinansiering af skybrudsprojekter, som udgør Projektpakke 2019 (bilag 1),
- at der gives et rådighedsbeløb på 138,8 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 138,8 mio. kr. til de klimatilpasningsløsninger, der er i forbindelse med igangsættelsen af de ni skybrudsprojekter (bilag 2). Rådighedsbeløbet afsættes og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg (bilag 2),
- at der optages byggelån for 138,8 mio. kr. til finansiering af ovenstående rådighedsbeløb på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter (bilag 2).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. november 2017
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringspladserne skal reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.
Indstillingens 2.-4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. december 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringspladserne skal reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2018
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:
”At parkeringspladserne skal reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 42 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, C, O og I.
Imod stemte: A, Ø, Å, B og F.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning, som blev tilsluttet af Venstre, Dansk Folkeparti og Liberale Alliance:
”Vi er for skybrudssikringen, men kræver reetablering af de cirka 1.000 p-pladser.”