Temadrøftelse om Borgerrådgiverudvalget som informeret aktør
Indstilling og beslutning
1. at drøfte Borgerrådgiverens indstilling – herunder handout og idékatalog – om, hvordan Borgerrådgiverudvalget får en større viden om Borgerrådgiverens arbejde, som kan sætte udvalget i stand til at foretage politisk opfølgning på relevante områder
Problemstilling
Borgerrådgiverudvalgets opgaver er bl.a. at følge Borgerrådgiverens virksomhed, at behandle Borgerrådgiverens årsberetning inden den forelægges for Borgerrepræsentationen og at tilrettelægge samt følge op på evalueringen af Borgerrådgiverfunktionen. Herudover har udvalget til opgave at understøtte Borgerrådgiverens arbejde med at undersøge udvalgte forvaltningsområder. De særlige træk ved udvalgets arbejde er beskrevet i bilag 3, som er et nyt kapitel til publikationen ”Borgerrådgiveren i Københavns Kommune”, som udgjorde en del af baggrundsmaterialet til temadagen den 16. januar 2013.
Varetagelsen af udvalgets opgaver skal ske under hensyntagen til Borgerrådgiverens uafhængighed og kræver overblik og viden om Borgerrådgiverens mange forskellige arbejdsopgaver.
Under temadagen den 16. januar 2013 fremsatte Borgerrådgiverudvalget ønske om at få en større viden om områder, hvor udvalget kan foretage politisk opfølgning, et tættere samarbejde mellem udvalget og Borgerrådgiveren inden for disse områder samt konkrete målsætninger for udvalgets arbejde.
Der skal følges op på disse ønsker, og der skal udarbejdes en plan for, hvordan ønskerne kan realiseres bedst muligt.
Løsning
Større viden
Borgerrådgiveren giver under et fast dagsordenspunkt på borgerrådgiverudvalgsmøderne, ”Status for Borgerrådgiveren”, en mundtlig orientering om sit virke, herunder om iværksatte og afsluttede egen driftundersøgelser samt udvalgte sager, som kan have politisk interesse. Desuden udsender Borgerrådgiveren løbende nyhedsbreve om blandt andet afsluttede sager, hvor kommunens sagsbehandling og/eller borgerbetjening ikke i tilstrækkeligt omfang har iagttaget den enkelte borgers retssikkerhed.
Som bud på, hvordan Borgerrådgiverudvalget kan få et mere dybdegående indblik i Borgerrådgiverens arbejde, har Borgerrådgiveren udarbejdet en skabelon for et handout, der kan udleveres i forbindelse med Borgerrådgiverens mundtlige orientering. Formålet er at give en skriftlig illustration af Borgerrådgiverens mundtlige orienteringer. Samtidig skal disse handouts fungere som et arbejdsredskab for udvalgets politiske opfølgning. Der henvises til bilag 1 for et eksempel på et handout.
Tættere samarbejde
Tættere samarbejde mellem Borgerrådgiverudvalget og Borgerrådgiveren om områder, hvor udvalget kan understøtte Borgerrådgiveren politisk, skal blandt andet bidrage til at øge Borgerrådgiverens gennemslagskraft i forhold til arbejdet med at forbedre forvaltningernes sagsbehandling og borgerbetjening.
Borgerrådgiveren ser Borgerrådgiverudvalgets ønske om et tættere samarbejde med Borgerrådgiveren i sammenhæng med udvalgets ønske om større viden, og med udgangspunkt heri har Borgerrådgiveren overvejet, hvilke tiltag udvalget kan overveje i forhold til at understøtte Borgerrådgiverens arbejde endnu mere.
Et eksempel på et tiltag, som Borgerrådgiverudvalget kunne overveje, er, om der bør foretages ændringer i Borgerrådgiverens vedtægt med det formål at øge Borgerrådgiverens gennemslagskraft i forhold til arbejdet med at forbedre forvaltningernes sagsbehandling og borgerbetjening. En ændring kunne f.eks. være, at forvaltningerne forpligtes til (efter en nærmere fastsat periode) at give en status i sager, hvor Borgerrådgiveren har udtalt kritik – herunder kunne det overvejes, om denne tilbagemelding i større sager (egen driftundersøgelser og inspektioner) skal forelægges udvalget.
Sammenhængen mellem Borgerrådgiverens information til udvalget og udvalgets mulighed for at reagere er beskrevet i bilag 2.
Konkrete målsætninger
Konkrete målsætninger for Borgerrådgiverudvalgets arbejde skal bidrage til at give udvalget en bedre fælles forståelse for, i hvilken retning udvalget skal arbejde, og dermed sætte udvalget i stand til at gå videre med fælles politiske initiativer.
Udvalget gav på temadagen udtryk for et ønske om at indlægge vedtagne målsætninger som faste holdepunkter for den fremtidige periode, udvalget er valgt for. Borgerrådgiveren har derfor udarbejdet et idekatalog over mulige generelle og konkrete målsætninger for udvalgets arbejde til udvalgets overvejelse. Der henvises til bilag 2 for det samlede idekatalog. Det er et fællestræk ved de foreslåede målsætninger, at de er baseret på, at udvalget løbende og mere uformelt tager stilling til indsatser, herunder beslutter hvem, hvordan og hvad målsætningen skal være for indsatserne.
Økonomi
Videre proces
Maja Markman
Anne Martha Malmgren-Hansen