Mødedato: 24.08.2023, kl. 08:00
Mødested: Tietgensgade 31A

Orientering om status på whistleblowerordningen

Se alle bilag

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,

at orienteringen om status på whistleblowerordningen og Borgerrådgiverens budgetforslag tages til efterretning.

Problemstilling

Status på henvendelser til whistleblowerordningen
Efter vedtægt for borgerrådgiverfunktionen § 30 skal Borgerrådgiveren en gang årligt offentliggøre oplysninger om whistleblowerordningens virksomhed, herunder antallet af modtagne indberetninger, status for opfølgningen herpå, hvor mange indberetninger, der er afvist, hvor mange der har været undergivet realitetsbehandling, og hvor mange der har givet anledning til politianmeldelser, samt en beskrivelse af de overordnede temaer for de indberetninger, der er modtaget og fulgt op på i perioden. Denne afrapportering sker i Borgerrådgiverens Beretning.

Borgerrådgiverudvalget besluttede herudover den 4. februar 2022, at udvalget herudover modtager en halvårlig orientering om sager indgået til whistleblowerordningen på udvalgsmøder i august/september.


Orientering om afsluttede sager
Borgerrådgiverudvalget modtager endvidere orientering om afsluttede sager i whistleblowerordningen mhp. overblik og evt. opfølgning, jf. udvalgets beslutning af 4. februar 2022.

Borgerrådgiveren kan med respekt for den særlige tavshedspligt orientere Borgerrådgiverudvalget, Økonomiudvalget, det respektive stående udvalg eller Borgerrepræsentationen om udfaldet af konkrete sager under whistleblowerordningen, jf. vedtægt for borgerrådgiverfunktionen § 27, stk. 3.

Borgerrådgiverens endelige konklusionsrapporter, som afslutter whistleblowersager er så vidt muligt renset for oplysninger fra selve indberetningen ligesom personer og konkrete afdelinger er anonymiseret i rapporterne, for ikke at afsløre individer, der er forbundet med sagerne.

Konklusionsrapporterne kan derfor udleveres til Borgerrådgiverudvalgets medlemmer.


Orientering om konsekvens af ressourcesituationen
Den 14. november 2022 behandlede Borgerrådgiverudvalget et dagsordenspunkt vedrørende prioritering af whistleblowersager 2023 og frem. Udvalget blev i den forbindelse orienteret om stigningen i antal indkomne indberetninger efter ikrafttrædelse af whistleblowerloven, samt om en betydelig restance. Borgerrådgiveren oplyste i den forbindelse, at whistleblowerordningen, med det forventede sagspres, også fremover risikerede at mangle ressourcer til at løfte opgaven.

Udvalget godkendte Borgerrådgiverens forslag til prioritering og afvikling af whistleblowersager i 2023 og frem.

Borgerrådgiveren modtager jævnligt rykkere fra indberettere, hvoraf en del udtrykker utilfredshed med whistleblowerenhedens sagsbehandlingstid, jf. nærmere herom nedenfor. Enkelte indberettere oplyser, at de vil gå til pressen med sagen som konsekvens af ventetiden.

Orientering om Borgerrådgiverens budgetforslag for whistleblowerordningen
Borgerrådgiveren har ultimo juni 2023 fremsendt et budgetforslag for whistleblowerordningen til Økonomiforvaltningen.

I budgetforslaget lægges der op til at grundbevillingen, der udløber i 2023 gøres varig, idet ordningen nu er et lovkrav. Herudover foreslås det, at tillægsbevillingen fra Budget 2023, som udløber i 2027, også gøres varig. Som tilvalg foreslås, at der gives en bevilling til afvikling af eksisterende sagsrestancer.

Baggrunden for tilvalgsforslaget er, at på trods af løbende effektivitetsforbedringer kan den nuværende og aktuelt voksende sagsrestance (88 sager pr. 30. juni 2023) først ventes at være helt nedbragt i løbet af en ti-årig periode fra i dag. Først når sagsrestancen er helt nedbragt kan whistleblowerordningen forvente at efterleve lovens frister fuldt ud.

Løsning

Status på henvendelser til whistleblowerordningen
Whistleblowerordningen modtog i 1. halvår 2023 63 indberetninger/sager, som omfattede 112 forskellige forhold/undersøgelsestemaer.

Af de 112 forhold er 85 vurderet som inden for ordningen (76 %) mens 27 er vurderet som udenfor (24 %). Det bemærkes, at ikke alle sagerne var endeligt vurderet på opgørelsestidspunktet, hvorfor fordelingen kan ændre sig.

Af de 63 modtagne indberetninger var 14 afsluttet pr. 30. juni 2023. Sagsbehandlingstiden i disse sager var gennemsnitligt 103 dage. De fleste af de sager, som var afsluttet på dette tidspunkt, faldt uden for ordningen og kunne derfor afsluttes uden at iværksætte undersøgelser i samarbejde med forvaltningerne.

Inklusive indberetninger indkommet før 1. halvår 2023 havde whistleblowerordningen 88 verserende sager pr. 30. juni 2023. De verserende sager var gennemsnitligt 191 dage gamle og 59 af sagerne havde overskredet den lovbestemte frist på 3 måneder.

Borgerrådgiverudvalget godkendte den 14. november 2023 Borgerrådgiverens forslag til prioritering og afvikling af whistleblowersager i 2023 og frem.Whistleblowerenheden prioriterer:

  • Indberetninger, der angår potentielle livs- eller helbredstruende forhold, sikkerheds- eller sundhedsmæssige forhold eller alvorlige forhold vedrørende natur eller miljø
  • Indberetninger, der potentielt angår borgeres eller ansattes juridiske rettigheder eller retssikkerhed eller kommunens service til borgerne
  • Indberetninger der angår potentielle aktuelle lovovertrædelser eller uregelmæssigheder, som kan bringes til standsning
  • Indberetninger, der angår væsentlige økonomiske forhold i kommunen

Mere information om whistleblowerenhedens prioritering i whistleblowersager kan læses her.

Sagernes indhold
De 63 indberetninger modtaget i perioden omfattede, som nævnt, 112 forskellige forhold/undersøgelsestemaer og fordeler sig således på overordnede kategorier:

Overordnede kategorier for indberettede forhold 1. januar 2022 30. juni 2023 (både omfattede og ikke-omfattede forhold)

Kategori

Antal forhold

Alvorlige lovovertrædelser

29 (25,9 %)

Øvrige alvorlige forhold

52 (46,4 %)

Overtrædelser af EU-retten

4 (3,6 %)

Uden for ordningen

27 (24,1 %)

Hovedtotal

112 (100 %)


Orientering om afsluttede sager
Borgerrådgiverudvalget orienteres løbende om afsluttede sager under whistleblowerordningen. Orienteringen består af de endelige konklusionsrapporter, som whistleblowerenheden har udarbejdet.

Sager, som er afsluttet uden konklusionsrapport, herunder sager som falder uden for ordningen, sager som er henlagt uden videre undersøgelser på grund af bevisets stilling eller af andre grunde mv., vil ikke blive fremlagt automatisk.

De rapporter der fremlægges, er markeret med ”Denne rapport indeholder ikke fortrolige oplysninger” eller ”Denne rapport skal behandles som fortrolig”, så deres fortrolighed tydeligt fremgår.

Af sikkerhedshensyn vil konklusionsrapporterne ikke være vedlagt udvalgsmaterialet på sædvanlig vis, men vil blive fremsendt til udvalgets medlemmer pr. e-mail.


Orientering om konsekvens af manglende ressourcer
I en aktuel sag har indberetter valgt at føre sagen videre hos et nationalt tilsynsorgan pga. lang sagsbehandlingstid hos whistleblowerenheden.

Dette uanset risikoen for at blive identificeret igennem tilsynsorganets sagsbehandlingsproces, der ikke er baseret på samme fortrolighedsstandard som whistleblowerenhedens.

Sagen indkom ultimo november 2022, men har været nedprioriteret hos whistleblowerenheden i overensstemmelse med den prioritering af sagerne, som er besluttet, jf. ovenfor. Der er siden foretaget indledende sagsskridt og der har været dialog med indberetter, men en undersøgelse blev først igangsat primo juni 2023. Whistleblowerenheden blev orienteret om oversendelsen til det nationale tilsynsorgan primo juli 2023.

Indberetteren har i henvendelsen til det nationale tilsynsorgan oplyst, at indberetter tidligere har henvendt sig til whistleblowerordningen, men at intet er sket.


Orientering om Borgerrådgiverens budgetforslag for whistleblowerordningen
Udvalget orienteres mundtligt om Borgerrådgiverens budgetforslag for Whistleblowerordningen, med afsæt i bilag 1.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-

Johan Busse

Beslutning

Udvalget tog Borgerrådgiverens mundtlige orientering om status på whistleblowerordningen og Borgerrådgiverens budgetforslag til efterretning.

Til top