Mødedato: 20.08.2020, kl. 08:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Drøftelse af muligheder for øget kendskab til Borgerrådgiveren

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget, 

at udvalget drøfter, hvordan kendskabsgraden til Borgerrådgiveren kan øges.

Problemstilling

Borgerrådgiveren orienterede på møde den 21. november 2019 Borgerrådgiverudvalget om kendskabet til Borgerrådgiveren internt i kommunen i relation til udvalgets arbejde med anbefalingerne i Hortens evalueringsrapport.

Den interne kendskabsgrad har nær tilknytning til evalueringens anbefalinger om fokus på læring og dialog og har væsentlig betydning for samarbejdet mellem forvaltningerne og Borgerrådgiveren.

I forbindelse med Borgerrådgiverudvalgets behandling af Borgerrådgiverens Beretning 2019, besluttede udvalget, at anmode Borgerrepræsentationen om at opfordre forvaltningerne til aktivt at understøtte samarbejdet med Borgerrådgiveren og bidrage til sikring af, at medarbejderne har kendskab til Borgerrådgiveren og eksempelvis Borgerrådgiverens tilbud om konfliktmægling, Borgerrådgiverlinjen, som alle kommunens medarbejdere kan ringe til ved behov for sparring om god og effektiv borgerbetjening og sagsbehandling og KlarRet, som er Borgerrådgiverens vejledning om forvaltningsret målrettet kommunens medarbejdere.

På samme møde besluttede udvalget at drøfte muligheder for at øge kendskabet til Borgerrådgiveren.

I forhold til det eksterne kendskab til Borgerrådgiveren, kan det konstateres at antallet af borgerhenvendelser til Borgerrådgiveren faldt i 2018 og er forblevet på et lavere niveau end tidligere. Dette kan hænge sammen med Borgerrådgiverens lavere synlighed i pressen, som formentligt kan forklares med, at Borgerrådgiveren afslutter færre sager på skriftligt grundlag og derfor offentliggør færre sager.

Vurderet ud fra  antallet af sager, som ikke behandles korrekt i første omgang i forvaltningerne[1], tyder dette på, at der er en hel del borgere, som kunne drage nytte af Borgerrådgiverens hjælp, men ikke får det på grund af ukendskab til Borgerrådgiveren.

Der lægges på denne baggrund op til en drøftelse af hvordan kendskabsgraden kan øges, både internt og eksternt.

Borgerrådgiveren har allerede – i forlængelse af evalueringen – overvejelser om at udbyde særlige undervisningssessioner på tværs af forvaltninger i tilknytning til udgivelse af nye udgaver af KlarRet, udarbejdelse af et egentligt kursuskatalog som tillæg til den efterspørgselsstyrede undervisningsaktivitet samt udbygning af uformelle møder med kontaktpersonnetværket. Sådanne initiativer kan udbygge det interne kendskab til Borgerrådgiveren.

I forhold til den eksterne kendskabsgrad er Borgerrådgiverens virkemidler begrænset af den nævnte effekt af færre skriftlige sager og budgetrammen. Øget synlighed skal derfor formentligt opnås igennem andre kanaler end medier og annoncering eller traditionelle kampagner.



 

[1] Se Forvaltningernes medholdsprocenter gennem årene i indstilling om Borgerrådgiverens Beretning 2019 fra Borgerrådgiverudvalgets møde den 14. maj 2020.

Økonomi

Drøftelsen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Borgerrådgiveren vil arbejde videre med udvalgets eventuelle ønsker eller forslag til at øge kendskabsgraden til Borgerrådgiveren.

Johan Busse

/Emilie Ramstad

Beslutning

Udvalget drøftede, hvordan kendskabsgraden til Borgerrådgiveren kan øges. 

Udvalget drøftede blandt andet Borgerrådgiverens deltagelse i forvaltningernes introforløb, deltagelse i faglige arrangementer, øget formidling af eksempler på vellykkede indsatser og på nytteværdien af Borgerrådgiverens rådgivning og sparring, tydeliggørelse af information om Borgerrådgiveren på kommunens hjemmeside, vejledning om Borgerrådgiveren ifm. forvaltningernes klagevejledninger, øget kendskab til Borgerrådgiverlinjen samt vejledning om Borgerrådgiveren via de steder, hvor borgerne møder kommunen , kommunens velkomstbrev til nye borgere mv.

Til top