Mødedato: 19.11.2021, kl. 10:00
Mødested: Vester Voldgade 2A, 1552 København V

Orientering om puljemidler til borgersager, mægling og understøttelse af andre borgerrådgivere

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,

at tage Borgerrådgiverens orientering til efterretning.

Problemstilling

På mødet 20. maj 2021 opfordrede udvalget Borgerrådgiveren til at søge midler i Indenrigs- og Boligministeriets bekendtgørelse om en pulje til borgerrådgivning.

Borgerrådgiveren har ansøgt om midler til opnormering af Borgerrådgiveren, videndeling med andre kommuner og mægling som konfliktløsningsværktøj.

Løsning

Ved finansloven for 2021 blev der afsat en pulje som blandt andet kunne søges til opnormering af eksisterende borgerrådgiverfunktioner.

Borgerrådgiveren har søgt om i alt 4.875.000 kr. i perioden 2021-2024 til at opnormere Borgerrådgiveren med to medarbejdere. Midlerne omfatter løn, overhead og kompetenceudvikling og fordeles ud over perioden.

Bolig- og Planstyrelsen har givet tilsagn om, at ansøgningen er imødekommet.

Opnormeringen skal tjene tre specifikke formål:

Styrke dækningsgraden pr. indbygger for Borgerrådgiveren

Borgerrådgiveren i Københavns Kommune har ifølge Justitias analyse fra 2020 om borgerrådgivere, hvad der svarer til et årsværk pr. 90.433 indbyggere. 10 kommuner har en dårligere dækningsgrad pr. indbygger, mens 28 kommuner har en bedre dækningsgrad. Glostrup har den bedste dækningsgrad pr. indbygger med et årsværk pr. 23.322 indbyggere.

For at opnå det fulde udbytte af en bedre dækningsgrad pr. indbygger for Borgerrådgiveren, vil det også være hensigtsmæssigt at arbejde for en større synlighed af Borgerrådgiveren. Det politiske niveau i Københavns Kommune har stor opmærksomhed på et øget generelt kendskab til Borgerrådgiveren.

En opnormering af Borgerrådgiveren i Københavns Kommune vil forbedre Borgerrådgiverens dækningsgrad pr. indbygger.

Understøtte andre kommuners borgerrådgivere

Af Borgerrådgiveren i Københavns Kommunes Mission, vision og strategi fremgår blandt andet, at Københavns Kommunes borgerrådgiver skal stå som forbillede for andre kommuners ønsker om en borgerrådgiverfunktion. Det er derfor naturligt, at Borgerrådgiveren i Københavns Kommune understøtter andre kommuners borgerrådgiverfunktioner.

Borgerrådgiveren i Københavns Kommune har da også som den første borgerrådgiverfunktion af sin art og som landets største kommune været en væsentlig ressource i forbindelse med etablering af borgerrådgiverfunktioner i hele landet og har bistået andre kommuner med erfaringer og viden. Af ressourcemæssige grunde har Borgerrådgiveren i Københavns Kommune imidlertid haft en mindre fremtrædende rolle i den forbindelse i de senere år.

Borgerrådgiveren i Københavns Kommune har fungeret siden 2004 og har et solidt fagligt niveau inden for navnlig forvaltningsret og god borgerbetjening.

I en periode, hvor det må forventes, at der etableres mange nye borgerrådgiverfunktioner, vil det være hensigtsmæssigt, at erfaringerne fra Borgerrådgiveren i Københavns Kommune deles og er tilgængelige for andre kommuner. Herunder kan de guides om korrekt sagsbehandling og god borgerbetjening, som Borgerrådgiveren løbende udgiver for kommunens sagsbehandlere (KlarRet), gøres tilgængelige for andre kommuner. Borgerrådgiveren kan også facilitere en hotline for borgerrådgivere fra andre kommuner, som efterspørger sparring om faglige emner.

Udvikle og udbrede mægling som værktøj til konfliktløsning

I forhold til puljens formål med at styrke borgernes relation til kommunerne, har Borgerrådgiveren erfaringer med brug af mægling mellem borger og kommune, som med fordel kunne udvikles og udbredes yderligere i kommunen, herunder ved at afsætte ressourcer til tidligere at identificere konflikter, der er under udvikling, med henblik på en tidlig indsats for at forbedre dialogen.

Ifølge budgetaftalen for 2022 er det desuden aftalt mellem budgetforligspartierne, at Borgerrådgiveren tilføres 0,2 mio. kr. årligt i 2022-2025.

Det bemærkes for god ordens skyld, at midlerne fra finanslovspuljen ikke kan anvendes til opgaver under whistleblowerordningen.

Borgerrådgiverudvalget vil blive orienteret om projektets videre forløb.

 

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Johan Busse

Beslutning

Udvalget tog Borgerrådgiverens orientering til efterretning.
Til top