Mødedato: 17.05.2013, kl. 14:00
Mødested: Vester Voldgade 2A, 1552 København V

Borgerrådgiverens Beretning 2012

Se alle bilag
Borgerrådgiverens Beretning 2012
Borgerrådgiveren afgiver årligt en beretning til Borgerrepræsentationen med en opgørelse over indkomne klager mv. ledsaget af konklusioner samt forslag og anbefalinger til kommunens forvaltninger og Borgerrepræsentationen.

Indstilling og beslutning

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,

1. at anbefale Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at tage Borgerrådgiverens Beretning 2012 til efterretning.
2. at anmode Borgerrepræsentationen om – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at pålægge de stående udvalg i efteråret 2013 at drøfte beretningen, idet Borgerrådgiveren samtidig pålægges at stå til rådighed for en nærmere dialog med de stående udvalg i den henseende.
3. at anmode Borgerrepræsentationen om – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at tiltræde Borgerrådgiverens konstateringer, herunder af behovet for, at der stilles krav til forvaltningernes bagvedliggende analyser af problemer og løsninger i forhold til forbedret sagsbehandling og borgerbetjening samt prioriteringen heraf.
4. at anmode Borgerrepræsentationen om – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at pålægge Borgerrådgiveren at udarbejde et forslag til en model for, hvordan Borgerrådgiveren bedst muligt med udgangspunkt i krav til forvaltningernes bagvedliggende analyser af problemer og løsninger bidrager til et individuelt og sammenligneligt overblik over status for og effekten af de syv forvaltningers indsats for at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen, og fremlægge forslaget for Borgerrepræsentationen.
5. at anmode Borgerrepræsentationen om – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at pålægge forvaltningerne senest i marts 2014 at afrapportere status vedrørende forvaltningernes allerede indmeldte og eventuelt justerede fokuspunkter for forbedret sagsbehandling og borgerbetjening – herunder fremlægge statistik for klagesagsregistrering – efter forudgående drøftelse i de stående udvalg.

Problemstilling

Borgerrådgiveren afgiver en årlig beretning til Borgerrepræsentationen, hvor Borgerrådgiveren redegør for sin virksomhed – herunder eventuelle konstateringer af overordnede forhold inden for Borgerrådgiverens kompetence, som ikke er tilfredsstillende i kommunens sagsbehandling, borgerbetjening mv. Borgerrådgiveren kan i den forbindelse komme med forslag og anbefalinger til kommunens politiske ledelse, borgmestre eller forvaltninger. Beretningen offentliggøres og behandles politisk. Se vedtægt for Borgerrådgiveren § 16.

Det fremgår af Borgerrådgiverudvalgets Kommissorium, at udvalget skal behandle Borgerrådgiverens årsberetning inden forelæggelse for Borgerrepræsentationen, og i udvalgets forretningsorden er det præciseret, at der forinden skal indhentes en udtalelse fra Økonomiudvalget.

Borgerrådgiverudvalget har på temadagen den 16. januar 2013 udtrykt ønske om at få en handleplan for den politiske opfølgning på Borgerrådgiverens Beretning 2012.

Løsning

Borgerrådgiverudvalgets behandling af beretningen sker ved stillingtagen til ovennævnte at-punkter.

Som baggrund for udvalgets stillingtagen følger en opsummering af konklusioner og anbefalinger fra Borgerrådgiverens Beretning 2012 samt status og perspektiv på det videre arbejde med at skabe forbedringer i kommunens sagsbehandling. En handleplan for den politiske opfølgning på beretningen er indarbejdet i det følgende.

Beretningen 2012  
Forvaltningernes medholdsprocenter samlet gennem årene*  
2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
59% 64,8% 76,2% 65,3% 65,5% 55,3% 57% 53,8% 53,8%

Borgerrådgiverens kritikprocenter samlet gennem årene*
2004 2005 2006 2008 2009 2010 2011 2012
63,3% 38,6% 54,9% 51,7% 60,2% 55,5% 64,2% 62,6%
*Borgerrådgiveren statistikfører først sagerne endeligt ved sagernes afslutning. Tabellerne ovenfor er derfor baseret på afsluttede sager i beretningsåret.

Borgerrådgiveren har igennem flere år kunnet konstatere, at der er flere sager med fejl eller lange sagsbehandlingstider end sager uden. Det gør sig også gældende i beretningsåret 2012, hvor forvaltningerne selv konstaterede fejl eller lange sagsbehandlingstider i 53,8 % af sagerne.

Borgerrådgiveren undersøger almindeligvis kun en sag nærmere, hvis forvaltningerne ikke allerede selv har konstateret fejl og har givet borgeren medhold. Ud af disse sager var der fejl i 62,6 %.

Kendskabet til kvaliteten af kommunens sagsbehandling og borgerbetjening baserer sig primært på eksisterende utilfredshed og klager, men Borgerrådgiverens egen driftundersøgelser, hvor sager udtages efter tilfældighedsprincippet, viser en tilsvarende fejlprocent i sager, som ikke har givet anledning til en klage. Billedet er således det samme, hvad enten der er tale om konkrete klager eller tilfældigt udvalgte sager, og det er generelt set uændret siden 2004.

Status for sagsbehandlingen i Københavns Kommune er dermed, at vi ikke i tilstrækkelig grad lykkes med at skabe større, påviselige og varige forbedringer af kvaliteten af sagsbehandlingen.

Borgerrådgiveren modtog i beretningsåret 2012, som dækker perioden 1. april 2012 til 31. marts 2013, 1.948 henvendelser fra københavnske borgere, brugere og erhvervsdrivende. Heraf var 939 sager til skriftlig behandling. Borgerrådgiveren behandlede i perioden 904 klager, som indeholdt i alt 1.737 registrerede klagepunkter.

Opfølgning på Borgerrådgiverens Beretning 2011
Som konklusion på behandlingen af Borgerrådgiverens beretning for 2011 besluttede Borgerrepræsentationen, at de stående udvalg og forvaltningerne skulle indmelde fokuspunkter for opfølgningen på Borgerrådgiverens konstateringer samt afrapportere status for arbejdet til Økonomiudvalget senest i marts 2013. Forvaltningerne blev pålagt forud for afrapporteringen at indhente en udtalelse fra Borgerrådgiveren. Borgerrepræsentationen pålagde også forvaltningerne at iværksætte tiltag for at øge det ledelsesmæssige fokus på arbejdet med at nedbringe antallet af klager og forbedre sagsbehandlingen, samt at give kvartalsvise afrapporteringer om status for dette arbejde til de syv administrerende direktører.

Samtidig godkendte Borgerrepræsentationen en separat indstilling med en handlingsplan for tværgående tiltag for god sagsbehandling (Handlingsplan for ”God Sagsbehandling”).

Forvaltningerne blev desuden pr. 1. september 2012 pålagt at foretage registrering af klager inden for egen forvaltning med henblik på at fremlægge en opgørelse til politisk behandling i Økonomiudvalget den 1. marts 2013 og herefter hvert halve år. Forvaltningerne blev pålagt at sætte mål for procentvis nedbringelse af klageantallet i 2013. Samtidig opfordrede Borgerrepræsentationen forvaltningerne til at sammentænke status på fokuspunkter for god sagsbehandling med klagesagsregistreringen.
 
Forvaltningernes fokuspunkter
Borgerrådgiveren har i udtalelserne vedrørende de enkelte forvaltningers fokuspunkter konstateret, at der er store forskelle på forvaltningernes tilbagemeldinger, hvilket kan give et skævt billede af såvel de forvaltninger, som har iværksat et mere omfattende forbedringsarbejde som de forvaltninger, der har afrapporteret beskedne indsatser.

Borgerrådgiveren har ikke – på grundlag af det materiale, der er forelagt fra forvaltningerne – kunnet vurdere, om de udvalgte fokuspunkter vil skabe generelle forbedringer i kvaliteten af sagsbehandlingen og borgerbetjeningen. Borgerrådgiveren konkluderer dog, at det næppe er sandsynligt, at indsatserne samlet set vil forbedre kvaliteten af kommunens sagsbehandling og borgerbetjening generelt inden for en overskuelig fremtid.

Økonomiudvalget tog på et møde den 9. april 2013 indstillingen vedrørende fokuspunkterne til efterretning uden at anføre bemærkninger.

Økonomiudvalget har således ikke forholdt sig til Borgerrådgiverens anbefaling om at stille klare krav til forvaltningernes bagvedliggende analyser af problemer og løsninger samt prioriteringen heraf, så der på et veloplyst grundlag træffes fagligt velovervejede og kvalificerede beslutninger.

Borgerrådgiveren anser muligheden for at kommentere på hver enkelt forvaltnings indsats for væsentlig og mener ikke, at de konstaterede mangler i processen skal føre til at forlade fokuspunkterne som et element i at sikre en bevægelse i den rigtige retning under politisk overvågning.

Det vil efter Borgerrådgiverens opfattelse være hensigtsmæssigt at bevæge sig bort fra udelukkende at fokusere på resultatet af en udvalgt indsats og i højere grad fokusere på forvaltningernes prioritering og måde at arbejde med indsatserne for at kunne muliggøre politisk stillingtagen på et overordnet niveau.

Klare krav til forvaltningernes bagvedliggende analyser af problemer og løsninger vil give et bedre grundlag for at sætte ind, hvor behovet er størst, og vil dermed øge muligheden for en kvalificeret indsats for forbedret sagsbehandling og borgerbetjening i kommunen.

Borgerrådgiveren anbefaler derfor, at der stilles klare krav til forvaltningernes bagvedliggende analyser af problemer og løsninger samt prioriteringen heraf, så der på et veloplyst grundlag træffes fagligt velovervejede og kvalificerede beslutninger.
 
Borgerrådgiveren mener desuden, at en fast form og et mere gennemskueligt og sammenligneligt system for indberetning af status for forvaltningernes indsats vil give et bedre overblik. Dette vil sammen med Borgerrådgiverens vurdering af de enkelte forvaltningers indsatser og status herfor kunne udgøre et operationelt væktøj for forvaltningerne selv og for politikerne.

I forlængelse af anbefalingerne i beretningen for 2012 anbefaler Borgerrådgiveren derfor, at Borgerræpresentationen pålægger Borgerrådgiveren at arbejde videre med at udvikle en model, som indeholder oplæg til politiske krav til forvaltningernes arbejde med kvalitetsforbedringer og muliggør et individuelt og sammenligneligt overblik over status for og effekten af de syv forvaltningers indsats for at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen. Borgerrådgiveren foreslår, at modellen bygger på, at Borgerrådgiveren årligt afgiver en status for forvaltningernes indsats i denne henseende.

Økonomi

Udgifter til beretningens layout, tryk mv. afholdes inden for Borgerrådgiverens ramme.

Videre proces

Planen for den politiske behandling af Borgerrådgiverens Beretning 2012 er tilrettelagt således:

17. maj 2013 Borgerrådgiverudvalget behandler beretningen
4. juni 2013 Økonomiudvalget behandler beretningen
19.-20. juni 2013 Borgerrepræsentationen behandler beretningen
Efteråret 2013 De stående udvalg drøfter beretningen

Johan Busse   Anne Martha Malmgren-Hansen
   Maja Markman
   Anne Breining Reinecke

                                                                                                 

Beslutning

Borgerrådgiverudvalgets beslutning under mødet den 17. maj 2013: 

Et enigt udvalg godkendte første, anden, fjerde og femte at uden bemærkninger.  

Et samlet udvalg godkendte tredje at med tilhørende protokolbemærkning:  

”Det er meget kritisabelt, at der igen og siden 2004 er konstateret fejl i mere end 50 pct. af de sager, der er indbragt for Borgerrådgiveren. Det forventes derfor, at der i forvaltningerne tages væsentlige initiativer, der fremadrettet kan nedbringe antallet af fejl i kommunen overfor borgerne.”

Til top