Mødedato: 12.08.2024, kl. 06:00
Mødested: Skriftlig votering

Borgerrådgiverudvalgets bemærkninger til Økonomiforvaltningens forslag til budgetnotat vedr. whistleblowerordningen

Se alle bilag

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,

at Borgerrådgiverudvalget fremsender bemærkninger til Økonomiforvaltningens forslag til budgetnotat vedr. whistleblowerordningen.

Problemstilling

Som opfølgning på hensigtserklæring om whistleblowerordningen fra budgetaftale 2024 har Økonomiforvaltningen udarbejdet forslag til budgetnotat (bilag 1).

Forvaltningen har bedt om, at Borgerrådgiverens og Borgerrådgiverudvalgets eventuelle bemærkninger modtages senest 12. august 2024.

Økonomiforvaltningen konkluderer, at der er tre mulige veje at organisere whistleblowerordningen på:

”1. Whistleblowerordningen varetages af en ekstern tredjepart, f.eks. et advokatfirma. Økonomiforvaltningen vil i givet fald igangsætte et udbud. Når udbuddet er gennemført, vil Økonomiforvaltningen forelægge en sag til beslutning i Borgerrepræsentationen. Udlicitering kan i givet fald ske fra 1. januar 2026.

Det bemærkes, at der må antages at være risiko for, at en udlicitering af whistleblowerordningen vil indebære merudgifter sammenlignet med den nuværende ordning. Markedsrundspørgen har vist, at udgifterne til varetagelsen af whistleblowerordningen hos tre ud af fire advokatfirmaer formentlig vil ligge over det nuværende niveau, mens det for et firmas vedkommende forventedes at ligge under.

2. Whistleblowerordningen bevares som en intern ordning og varetages fortsat af Borgerrådgiveren. Den nuværende økonomiske ramme fastholdes for at sikre, at ordningen kan håndtere udsving i antallet af henvendelser m.v.

3. Whistleblowerordningen bevares som en intern ordning og varetages fortsat af Borgerrådgiveren. På baggrund af den nye vurdering af sagsmængden og tidsforbruget i whistleblowerordningen og på baggrund af Borgerrådgiverens forslag til yderligere at sænke tidsforbruget per sag foretager Økonomiforvaltningen i samarbejde med Borgerrådgiveren en undersøgelse af ordningens budgetbehov på baggrund af de gennemførte og forventede effektiviseringer.”

Løsning

Borgerrådgiverudvalget har siden 2012 påset whistleblowerordningens varetagelse, herunder i forhold til medarbejdere, forvaltninger og politikere.

Økonomiforvaltningens budgetnotat indeholder ikke en analyse af de kvalitative fordele og ulemper ved whistleblowerordningens forankring henholdsvis internt eller eksternt.

Det foreslås på denne baggrund, at udvalget supplerer budgetnotatet med bemærkninger om tidligere gennemførte vurderinger af whistleblowerordningens forankring.

Borgerrådgiverudvalget anbefalede ved evalueringen af Borgerrådgiveren i 2019, at medarbejdere og det centrale samarbejdsorgan blev inddraget i hele evalueringen.

Det foreslås på denne baggrund, at udvalget supplerer budgetnotatet med forslag om, at kommunens medarbejdere høres, inden der træffes politisk beslutning om ordningens organisatoriske forankring.

Der henvises på dette grundlag til bilag 2 for udkast til bemærkninger fra Borgerrådgiverudvalget.
Til udvalgets orientering er Borgerrådgiverens udkast til egne bemærkninger til budgetnotatet vedlagt som bilag 3.

Økonomi

-

Videre proces

Hvis Borgerrådgiverudvalget vælger at afgive bemærkninger, fremsendes disse til Økonomiforvaltningen senest den 12. august 2024 med henblik på, at de kan indgå i budgetforhandlingerne sammen med budgetnotatet.

/Johan Busse

Beslutning

Ved skriftlig votering blev udkastet til udvalgets høringssvar godkendt af A, Ø, C, og V. 

B og F undlod at stemme.

Til top