Mødedato: 11.04.2024, kl. 08:00
Mødested: Tietgensgade 31A, 1., 1704 København V

Drøftelse af opfølgningsarbejdet på hensigtserklæringen om Whistleblowerordningen i budgetaftale 2024

Se alle bilag

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget, 

at udvalget drøfter forslag til omorganiseringsmodeller udarbejdet ifm. opfølgningen på hensigtserklæringen om Whistleblowerordningen i budgetaftale 2024.

Problemstilling

Følgende fremgår af hensigtserklæringen i aftaleteksten til Budget 2024:

”For at imødegå sagsbunken i whistleblowerordningen er parterne enige om, at Økonomiforvaltningen med inddragelse af Borgerrådgiveren og Intern Revision kommer med forslag til mulige ændringer af organiseringen af whistleblowerordningen, eksempelvis så Intern Revision løfter en større del af sagerne på det økonomiske område, eller at whistleblowerordningen helt eller delvist placeres hos en ekstern tredjepart. Forslagene til omorganisering skal senest indgå i forhandlingerne om budget 2025.

…”

I arbejdet med opfølgningen på hensigtserklæringen, har Økonomiforvaltningen, revisionschefen og Borgerrådgiveren indtil videre afhold to møder. Et tredje møde er aftalt den 4. april 2024.

Borgerrådgiveren har til møderne tilkendegivet, at Borgerrådgiveren forstår hensigtserklæringen således, at aftaleparterne ønsker at der skal findes forslag til mulige ændringer af whistleblowerordningens organisering, for at imødegå ordningens sagsbunke.

I forbindelse med opfølgningen på hensigtserklæringen, har Økonomiforvaltningen sendt en markedsrundspørge til 5 advokatfirmaer, for at afdække potentialet ved et egentlig udbud af hele/ dele af whistleblowerordningen.

Økonomiforvaltningen har efterfølgende udarbejdet materiale, herunder fem forslag til ændringer af ordningen, som skal drøftes på et kommende møde mellem Økonomiforvaltningen, revisionschefen og Borgerrådgiveren.

Økonomiforvaltningens udarbejdede materiale og forslag, har givet Borgerrådgiveren anledning til at udarbejde et notat, til brug for drøftelsen på mødet den 4. april 2024.

Ud over at opfølgningsarbejdet har bestået af at afdække potentialet ved overdragelse af flere sager til Intern Revision eller hel eller delvist udlicitering af ordningen, har Borgerrådgiveren udarbejdet en længere liste over andre forslag til ændringer i organiseringen, som i større eller mindre grad kan være med til at imødegå sagsbunken i whistleblowerordningen (se bilag 1).

Baseret på det aktuelle forløb og oplysningerne fra Økonomiforvaltningen, er det Borgerrådgiverens forventning, at høringen af Borgerrådgiverudvalget over Økonomiforvaltningens endelige indstilling i sagen, kan ske med meget kort frist. Derfor foreslås en indledende drøftelse af nogle af mulighederne allerede nu.

Løsning

Der lægges op til en drøftelse i Borgerrådgiverudvalget af nedenstående oplistning af modeller samt de yderligere forslag og uddybende information, der fremgår i bilag 1. Udvalgets overvejelser kan indgå i det videre arbejde og den senere høring.

Borgerrådgiverens produktivitet pr. afsluttet sag er steget. Hvor whistleblowerenheden i 2022 afsluttede 43 sager, afsluttede enheden 101 sager i 2023. Forklaringen herpå er for det første, at de tiltag, som Borgerrådgiverudvalget vedtog den 14. november 2022 med henblik på at nedbringe restancen, nu er indfaset. For det andet skyldes det, at whistleblowerenhedens erfaring med sagerne har øget effektiviteten over tid. Der indkom desuden færre sager i 2023 end i 2022, og flere skulle afvises.

Sagsrestancen er derfor faldet og udgør aktuelt 40 sager. En stor del af sagerne afventer forvaltningernes undersøgelser.

Det er Borgerrådgiverens vurdering, at en omorganisering af whistleblowerordningens procedurer vil kunne effektivisere ordningen yderligere og, at sagsbunken vil kunne nedbringes inden for kortere tid uden yderligere udgifter.

Med nedenstående fire initiativer, vurderer Borgerrådgiveren, at sagsbunken – alt andet lige – kan være afviklet allerede ved udgangen af 2025 eller tidligere:

  • at ændre proceduren for visse indberetninger om arbejdsmiljø (bilag 1, forslag H),
  • at whistleblowerenheden kan sænke serviceniveauet over for forvaltningerne (bilag 1, forslag I),
  • at whistleblowerenhedens i mindre alvorlige sager kan basere sin sagsafslutning på forvaltningernes indeståelse for deres egne konklusioner (bilag 1, forslag F), samt
  • at sager vedrørende BR-medlemmer, borgmestre, administrerende direktører, revisionschefen og Borgerrådgiveren undersøges eksternt uden for whistleblowerenhedens regi (bilag 1, forslag G)

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-

Johan Busse /Emilie Ramstad

Beslutning

Udvalget så overordnet positivt på omorganiseringsmodellerne, men havde dog forbehold for enkelte elementer, herunder forslaget om at undlade orientering af det politiske niveau og høringen af forvaltningerne over udkast til konklusionsrapporter.

Udvalget havde også forbehold overfor en indsnævring af den personkreds der kan bruge ordningen samt identifikationskrav til indberettere.

Udvalget noterede sig Borgerrådgiverens vurdering af, at sagsbunken vil kunne nedbringes med de initiativer, der er anført i indstillingen.

Til top