Evaluering af whistleblowerordningen
Indstilling og beslutning
1. at godkende, at Borgerrådgiveren gennemfører en evaluering af Whistleblowerordningen i Københavns Kommune som beskrevet.
Problemstilling
Formålet med whistleblowerordningen er at give kommunens ansatte og samarbejdspartnere mulighed for at indgive oplysninger om grove fejl og forsømmelser eller væsentlige og gentagne fejl og forsømmelser i kommunens administration eller borgerbetjening i forhold til lovovertrædelser, manglende efterlevelse af juridiske forpligtigelser, fare for enkeltpersoners sundhed og sikkerhed, fare for miljøet, tilfælde af omsorgssvigt og lignende eller ved begrundet mistanke om sådanne forhold.
Det er hensigten, at ordningen skal sikre gennemsigtighed og åbenhed i forhold til ulovligheder og alvorlige uregelmæssigheder i kommunen, at ordningen skal beskytte ansatte, som indgiver oplysninger, samt sikre at de indgivne oplysninger bliver anvendt konstruktivt til forbedring, forebyggelse og afværgelse af fejl og ulovligheder i kommunens borgerbetjening og administration.
Det er – baseret på brugen af ordningen, sagernes karakter og forvaltningernes håndtering og opfølgning på sagerne – Borgerrådgiverens opfattelse, at ordningen virker efter hensigten og dermed er en succes.
Borgerrådgiveren ønsker imidlertid endnu mere viden om, hvordan ordningen virker i Københavns Kommune med henblik på, at:
- Opgøre nytteeffekter ved ordningen
- Få kendskab til og handle på eventuelle uhensigtsmæssigheder ved ordningen
- Skabe klarhed om ordningens fortsatte eksistens af hensyn til Borgerrådgiverens personale, budget og ordningens ubrudte drift, hvis den videreføres
Løsning
Borgerrådgiveren mener, at der bør gennemføres en evaluering af whistleblowerordningen under inddragelse af relevante aktører. På baggrund af en evaluering kan Borgerrådgiveren udarbejde en anbefaling vedrørende ordningen, som kan forelægges til politisk afgørelse af, om der skal bevilliges midler til ordningen efter 2015.
Borgerrådgiveren vil af egen drift forestå evalueringen inden for eget budget.
Målgruppe
Borgerrådgiveren mener, at det er relevant at indsamle erfaringer/input fra aktører, der kan bidrage med relevant viden vedrørende ordningen. Borgerrådgiveren foreslår, at målgruppen afgrænses til:
- Direktioner i kommunen, som har forestået undersøgelser af sager under ordningen
- Medarbejdere i kommunen, der har behandlet sager under ordningen
- Intern Revision
- Whistleblowere, der har benyttet ordningen
- Tillidsrepræsentanter i kommunen
Borgerrådgiveren mener, at evalueringen bør sigte mod at afdække følgende hovedtemaer:
- Virker ordningen efter sit formål?
- Er Borgerrådgiverens procedurer vedrørende whistleblowerordningen hensigtsmæssige?
- Er forvaltningernes procedurer i forbindelse med undersøgelse af whistleblowersager hensigtsmæssige?
- Hvilke nytteeffekter har ordningen?
- Hvilke ulemper har ordningen?
Metode
Evalueringen vil være baseret på både kvalitative og kvantitative data.
Den kvalitative del af undersøgelsen vil bestå i interviews af direktioner, medarbejdere samt repræsentanter for Intern Revision for derigennem at afdække hovedtemaerne for evalueringen. Den kvantitative del af undersøgelsen vil bestå i, at Borgerrådgiveren giver whistleblowere samt tillidsrepræsentanter mulighed for at svare på spørgeskemaer, der er udarbejdet med henblik på at afdække hovedtemaerne for evalueringen.
Borgerrådgiveren forventer lav svarprocent fra whistleblowere, men mener, at disse brugere bør inddrages så vidt muligt.
De indhentede erfaringer og overvejelser vil blive sammenholdt med Borgerrådgiverens egne erfaringer, herunder om sagernes karakter, behandling og udfald, med henblik på en nuanceret opsummering af erfaringer og effekter (tilsigtede såvel som utilsigtede).
Evalueringsrapport
Borgerrådgiveren vil sammenfatte resultaterne af de kvalitative og kvantitative undersøgelser, og på grundlag heraf udarbejde en rapport om evaluering af ordningen, som vil indeholde en redegørelse for, hvordan ordningen virker, en opgørelse af nytteeffekter samt en redegørelse for eventuelle uhensigtsmæssigheder og forslag til løsninger herpå.
Borgerrådgiveren vil sende rapporten om evaluering af ordningen (i fuld anonymiseret form) til direktioner samt Intern Revision og tillidsrepræsentanter med henblik på et samarbejde om løsning af eventuelle uhensigtsmæssigheder vedrørende ordningen, som kan løses administrativt.
Borgerrådgiveren vil desuden på baggrund af evalueringen udarbejde en særskilt anbefaling vedrørende ordningen til politisk forelæggelse, herunder med hensyn til ordningens fortsatte drift efter 2015 samt eventuelle behov for formelle justeringer.