Skriftlig votering vedrørende indstilling om høringssvar (ændring af vedtægt for Borgerrådgiveren pga. ikrafttræden af lov om beskyttelse af whistleblowere)
Indstilling
Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,
at godkende Borgerrådgiverens udkast til høringssvar til Økonomiforvaltningen
Problemstilling
Borgerrådgiverudvalget skal afgive høringssvar til Økonomiforvaltningen vedrørende udkast til ændring af vedtægt for borgerrådgiverfunktionen (implementering af lov om beskyttelse af whistleblowere).
Løsning
Folketinget vedtog den 29. juni 2021 lov om beskyttelse af whistleblowere. Loven medfører, at der skal ske ændringer i kommunens whistleblowerordning, som bliver varetaget af Borgerrådgiveren. Det betyder også, at der skal ske en ændring af vedtægt for borgerrådgiverfunktionen.
Borgerrådgiverudvalget og Revisionsudvalget har modtaget brev af 27. oktober 2021 fra Økonomiforvaltningen (bilag 1) med udkast til ny vedtægt for borgerrådgiverfunktionen, hvor ændringerne er markeret (bilag 2).
Borgerrådgiveren formulerede efter anmodning fra Økonomiforvaltningen et udkast til forvaltningen ved notat af 16. juni 2021.
Økonomiforvaltningens direktion havde dengang ingen umiddelbare bemærkninger til forslaget bortset fra en enkelt redaktionel bemærkning.
Det nu fremsendte udkast er således ikke ændret indholdsmæssigt i forhold til Borgerrådgiverens forslag, men har dog en anden formulering af enkelte bestemmelser, ligesom rækkefølgen af enkelte bestemmelser er ændret (se bilag 3).
Udkastet har været i forudgående høring ved Intern Revision og Borgerrådgiveren.
Udkastet giver ikke Borgerrådgiveren anledning til bemærkninger, og Borgerrådgiveren foreslår, at Borgerrådgiverudvalget svarer forvaltningen som anført i bilag 4, herunder i forhold til forslagets økonomiske konsekvenser.
Økonomi
Ved budgetaftalen for 2022 blev det aftalt, at
”Parterne er enige om, at Borgerrådgiveren implementerer ny lov om beskyttelse af whistleblowere i Københavns Kommune med de midler, kommunen har modtaget fra staten til merudgifter i forbindelse loven. Dette svarer til 0,7 mio. kr. i 2022 og 0,3 mio. kr. i 2023 og frem.
Parterne er enige om at afvente afklaring af, om den nye lov om beskyttelse af whistleblowere kræver en anden opgavefordeling mellem forvaltningerne, Borgerrådgiveren og Intern Revision i forbindelse med de undersøgelser, som en indberetning til whistleblowerordningen giver anledning til. Hvis afklaringen viser, at loven om beskyttelse af whistleblowere bl.a. kræver, at undersøgelser i forbindelse med indberetninger til whistleblowerordningen i højere grad skal foretages af Borgerrådgiveren, er parterne er enige om, at der til overførselssagen 2021-2022 findes de fornødne yderligere midler til øgede ressourcer hos Borgerrådgiveren.”
Forslaget har således ingen økonomiske konsekvenser her og nu, idet stillingtagen til yderligere finansieringen af ordningen sker i forbindelse med overførselssagen.
Videre proces
Beslutning
Udvalget godkendte Borgerrådgiverens udkast til høringssvar til Økonomiforvaltningen.