Mødedato: 28.01.2021, kl. 19:00
Mødested: Biblioteket Rentemestervej

Kunstgræsbane ved Lundehusskolen

Det indstilles at;

  1. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter forslaget om at etablere en kunstgræsbane ved Lundehusskolen
  2. at Bispebjerg Lokaludvalg beslutter om der er opbakning til forslaget og der gives mandat til at formandskabet kan meddele forvaltningen resultatet af drøftelserne

Baggrund

Kultur- og Fritidsudvalget bevilligede den 12. november 2020, 300.000 kr. til at igangsætte en forundersøgelse af mulighederne for at koble en kunstgræsbane i Lundehusparken sammen med et skybrudsprojekt i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Forundersøgelsen er afsluttet.  Teknik- og Miljøforvaltning og HOFOR arbejder på den baggrund videre med en løsning i skybrudsprojektet, der muliggør anlæg af en kunstgræsbane. 

Fodboldbaner er blandt de mest efterspurgte idrætsfaciliteter i Københavns Komme. Samtidig er det en udfordring at finde plads til særligt nye 11-mandsbaner i en stadigt tættere bebygget by. Forslaget om en bane i parken skal også ses i sammenhæng med, at en sammenkobling mellem en idrætsfacilitet og et skybrudsprojekt er en unik mulighed for også at indtænke dobbeltanvendelse ind i byens uderum. Skybrudsprojektet i Lundehusparken kan sammenkobles med en reduceret 11-mands kunstgræsbane med cirka 50 meter afstand til den eksisterende 7-mands kunstgræsbane i parken. Den eksisterende bane er fra 2013 og har infill af gummigranulat.

Kultur- og Fritidsudvalgets har besluttet, at kunstgræsbaner skal anlægges så bæredygtigt som muligt. Med afsæt heri lægges der med denne indstilling om til at en ny kunstgræsbane i Lundehusparken anlægges med korkinfill. Dette skal ses i sammenhæng med, at den eksisterende 7 mandsbane er fra 2013 og dermed står foran udskiftning indenfor et kortere årrække. Valget af kork som infill har afsæt i et sigte på at gøre banen så bæredygtigt som muligt.

Der arbejdes med en bane med infill af Kork som den der er anlagt i Tingbjerg.  I kan fx læse om banen i Tingbjerg her: https://ing.dk/artikel/koebenhavnske-fodboldspillere-skal-spille-paa-miljoevenlig-kork-214790

Men fra forundersøgelse fremgår det at en kunstgræsbane med kork opbygges på denne måde:

Banens opbygning består af sten- og grusmaterialer, nederst udlægges der bundsikringsgrus (0-80 mm), derfra vil der blive gravet og udlagt dræn pr. 5 meter, over drænrender og bundsikringsgrus udlægges der et permeabelt gruslag i form af GAB-grus (0-16 mm), derpå udlægges kunstgræssystemet.

Kunstgræssystemet med kork består af en 10-12 mm shockpad nederst, for at frembringe de fodboldfunktionelle egenskaber i kunstgræsbanen, derpå udlægges et 45-50 mm kunstgræstæppe med infill af sand (stabiliserende-infill) og kork (performance-infill).

Det betyder at banen er fri for mikroplast som fx gummigranulat.

Der regnes generelt med en levetid på 10 år, men det anhænger meget af brugen og driften. Men derefter er der løsninger på at afhænde kunstgræsproduktet til genbrug, hvor det anvendes et andet sted til et andet formål end fodbold eller bliver recirkuleret og genanvendt i produktionen af kunstgræsbaner – det kan fx læse om her: https://www.re-match.dk/turf-recycling/.

Parallelt med nærværende indstilling har Kultur- og Fritidsudvalget sat fokus på valg af materiale til kunstgræs. Sigtet er at finde en fremtidig model for ”københavnerbanen”, når det gælder kunstgræs.

Da placeringen af banen i givet fald vil være i en park, er sigtet i så høj grad som muligt at tilpasse den til omgivelserne. Det betyder også, at der vil blive arbejdet videre med lave hegn, lave master og f.eks. så lille lysspredning som muligt.

En kunstgræsbane i Lundehusparken er en konvertering fra græs til kunstgræs og banen vil derfor indgå i det antal af baner, der ifølge arealplanen skal konverteres fra græs til kunstgræs for at sikre at banekapaciteten øges i takt med befolkningsudviklingen.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at hovedprojektet forventes udbudt i løbet af sommeren 2021, hvorfor det er en forudsætning for samtænkning af de to projekter, at anlægsmidlerne afsættes i Overførselssagen 2020/2021.

Sker det på et senere tidspunkt vil det betyde både udgifter til omprioritering og formodentlig også en tidsmæssig forskydning af skybrudsprojektet,

Skybrudsprojektet er planlagt udført i 2022/2023. Kunstgræsbanen vil være noget af det sidste der anlægges, forventeligt primo 2023.

Med en kunstgræsbane i Lundehusparken udvikles et græsareal, der i dag anvendes få timer om ugen til Ultimate til et idrætsareal, der kan anvendes året rundt. Lundehusparken ligger i nærheden af flere udsatte byområde i Politik for Udsatte Byområder fra 2017, og kan bidrage til et øget foreningsliv i området. Lundehusskolen er nærmeste nabo til parken, og skolen vil derfor få gode muligheder for at bruge banen i forbindelse med idrætsundervisningen.

Løsning

Lokaludvalget drøfter forslaget fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og der gives mandat til at formandskabet kan meddele resultatet af disse drøftelser til forvaltningen.

Økonomi

Ingen økonomi forbundet med indstillingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beslutning

Lokaludvalgets beslutning:

Ad 1. Forslaget blev drøftet.

Ad 2: Der var enighed om at meddele forvaltningen, at lokaludvalget ikke var enige om opbakning til forslaget om en Kunstgræsbane på det pågældende sted. Og at forvaltningen bliver forelagt de argumenter der var for forslaget og de argumenter der fremkom i mod forslaget.

Til top