STARTREDEGØRELSE – CAMPUS EMDRUP
Indstilling og beslutning
1. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter startredegørelsen ”Campus Emdrup” som skal muliggør en udvidelse af Aarhus Universitets aktiviteter ved Emdrupborg
2. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter indholdet i høringssvaret og der gives mandat til at formandskabet kan sende det endelige høringssvar.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en startredegørelse med henblik på at udarbejde et egentligt lokalplanforslag, der skal muliggøre nyt byggeri på Aarhus Universitets campus ved Emdrup Station i Bispebjerg bydel.
Startredegørelsen er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 26. januar 2015, og i Økonomiudvalget den 3. februar 2015. Følgende ændringsforslag blev vedtaget:
Planerne indebærer udvikling af området med nyt universitetsbyggeri med op til 25.000 m2 etageareal. På sigt forventes op mod 1.800 ansatte og 5.350 studerende. Der skal gennemføres en arkitektkonkurrence for projektet med Bygningsstyrelsen som bygherre. Projektet har et omfang, som kræver lokalplan samt en ændring af kommuneplanrammen på grund af øget bebyggelsesprocent og bygningshøjde.
Kommuneplanen
I kommuneplan 2011 er området udlagt til institutioner og fritidsområder (O2) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en maksimal bygningshøjde på 24 m.
Det foreslås, at området ændres til O3 med en maksimal bebyggelsesprocent på 150, og at der tilføjes en særlig bestemmelse om, at bygningshøjden for dele af bebyggelsen i en lokalplan kan fastsættes til maksimalt 32 m. Ændringen af kommuneplanrammen sker som led i kommuneplanrevision 2015, parallelt med lokalplanprocessen.
Høring
Eventuelle bemærkninger til startredegørelsen/projektet skal sendes til forvaltningen inden den 24. april 2015
Da der i første omgang er tale en intern høring tages der først stilling til en eventuel borgerdialog, når forslaget kommer i offentlig høring efter sommeren 2015.
Løsning
Bymiljøudvalget har på møde den 19. marts drøftet startredegørelsen.
Der gives mandat til, at formandskabet kan sende bemærkninger til forslaget.
Bilag
Forslaget til startredegørelse vedlagt indkaldelsen og forslag til høringssvar – se næste side
Økonomi
Ingen økonomi forbundet med indstillingen.
Bymiljøudvalgets forslag til høringssvar Campus Emdrup:
Bispebjerg Lokaludvalg takker for muligheden for at kommentere på denne startredegørelse. Forslaget har været drøftet i bymiljøudvalget og Lokaludvalget.
Grundlæggende er vi tilfredse med en udbygning af campus ved Emdrup Station.
Vi bemærker, at der ønskes tilføjet en særlig bestemmelse om, at bygningshøjden for dele af bebyggelsen i en lokalplan kan fastsættes til maksimalt 32 m, mod de tidligere 24 meter. Vi synes det er ærgerligt, hvis bygningen kommer til at tage udsynet til Grundtvigskirken, som er et vigtigt pejlemærke i bydelen.
Det er vigtigt, at det arkitektoniske og æstetiske udtryk er i højsædet.
Campus kommer til at ligge stationsnært, hvilket gør det nemt tilgængeligt, for de som bor på linien mellem Farum og Høje Tåstrup. Vi forestiller os dog, at Emdrup Campus i endnu højere grad vil være uddannelsessted for folk, som bor i de københavnske bydele, hvilket betyder, at de tværgående buslinier (bus 21) bør opgraderes. På samme vis, skal cykelruterne til de indre bydele, gennem Bispebjerg Hospital også optimeres.
Universitetet ønsker at anspore til at færre i fremtiden vælger bilen til arbejde, og har anmodet om, at parkeringsnormen fastsættes til 1 plads pr 150 m2. Ifølge kommuneplanen skal der højest være 1 plads pr. 100 kvm. etageareal. Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget besluttede at parkeringsnormen kunne ændres til 1 plads pr. 200 kvm. etageareal p.g.a. stationsnærhed.
Bispebjerg lokaludvalg ønsker dog, at der etableres flere parkeringspladser
Med venlig hilsen
Alex Heick
Formand
Bispebjerg Lokaludvalg
Beslutning
Ad 1 og 2: Der var ingen bemærkning til selve forslaget om en udvidelse af Campus Emdrup, men spørgsmålet om parkering gav anledning til debat. Et flertal i lokaludvalget besluttede, at ønsket om flere parkeringspladser skulle indskrives i høringssvaret.
Ligeledes skulle det også understreges, at det var nødvendigt. at der sker forbedring/opgradering af den tværgående buslinje (bus 21).
Med blandt andet disse bemærkninger fik formanden mandat til at udarbejde det endelige høringssvar.