Mødedato: 25.03.2021, kl. 19:00
Mødested: Biblioteket Rentemestervej

Orientering: Status på Områdefornyelsen Bispeparken

Det indstilles,

1. at lokaludvalget får en orientering om arbejdet med igangsættelsen af Områdefornyelsen Bispeparken ved projektleder Anne Steen Hansen.

 

Indledning

Der er aktuelt igangsat mange initiativer i Nordvest kvarteret, initiativer der gerne skulle kunne supplere hinanden og bidrage til en positiv udvikling af Nordvest kvarteret, men det kan være svært at bevare overblikket over de mange initiativer og planer.

Den ”gamle” Områdefornyelse Nordvest arbejder på en ”Udviklingsplan” for Industrikvarteret langs Rentemestervej. Udviklingsplanen skal pege på hvilken rolle erhvervslivet skal spille, hvordan Rentemestervej skal udvikle sig og hvordan udviklingen bidrager til kvarterets unikke karakter, som et blandet spændende bolig- og erhvervsområde. Samtidig har Teknik- og Miljøforvaltningen netop igangsat arbejdet med en bevarende lokalplan for området – som erstatning for lokalplan 261. Forvaltningen har ligeledes igangsat en planlægning mhp. omdannelse af Rentemestervej til en ”grøn cykelforbindelse” fra Lygten til mosen. Og nu igangsættes den nye Områdefornyelse.

Nye Områdefornyelse Bispeparken - Forandringsplaner

Som optakt til den nye Områdefornyelse i Bispeparken er der udarbejdet en såkaldt ”Forandringsplan” for Bispeparken og området der støder op til Bispeparken. En forandringsplan er et styringsdokument, der udpeger mulige fysiske og strukturelle forandringsbehov i et givent boligområde i det her tilfælde Bispeparken, sådan at man undgår at Bispeparken igen kommer på den meget omtalte ”ghettoliste”. Forandringsplanerne skal sætte retningen for den langsigtede strategiske udvikling af boligområderne, gennem løsninger der tager hånd om områdernes grundlæggende udfordringer. En forandringsplan udarbejdes i tæt samarbejde med de almene boligorganisationer og andre relevante parter. Lokaludvalget vil på mødet i april få en nærmere orientering om Forandringsplanen for Bispeparken, som forventes politisk behandlet inden sommerferien.

Kvarterplan

En områdefornyelse er som bekendt en strategisk og helhedsorienteret indsats, som gennemføres over en femårig periode med henblik på at løfte et større, udsat byområde. Dette sker gennem en kombination af fysiske, sociale og kulturelle projekter

Inden en områdefornyelse sættes i gang, udarbejdes en kvarterplan, som beskriver områdefornyelsens vision, mål, kommende projekter og økonomi. Kvarterplanen udarbejdes på baggrund af forandringsplanerne, der beskriver forandringsbehovene i og omkring Bispeparken. Først når forandringsplanerne foreligger, udvikles de konkrete projekter i kvarterplanen. På denne måde sikres det, at projekterne kan løse Bispeparkens fysiske og sociale udfordringer. De konkrete projekter kan være: modernisering af nedslidt boligmasse, modernisering eller udvikling af nye parker, legepladser, begrønning med mere, så området fremstår mere attraktivt også for mere ressourcestærke beboere.

Områdefornyelsen Bispeparken er således så småt ved at komme i gang.

På lokaludvalgsmødet vil Anne Steen Hansen give lokaludvalget en orientering om projektet, afgræsning, borgerinddragelse og tidsplan med mere.

Løsning

Lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Ad 1 og 2: Sagen blev drøftet og Bylivsudvalget fik mandat til at arbejde videre med at få udarbejdet en ”businesscase”/skitseprojekt for Bispebjerg Skole som et medborgerhus.

Er der økonomi forbundet med dette arbejde, skal sagen og eventuel bevilling forelægges lokaludvalget til godkendelse.

Til top