Mødedato: 25.03.2021, kl. 19:00
Mødested: Biblioteket Rentemestervej

Drøftelse udvikling af kulturhusfunktioner på Bispebjerg Skole og ”åben skole” på Tagensbo Skole

Det indstilles,

  1. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter planerne for ”åben skole” på Tagensbo Skole og Bylivsudvalgets ideer om at udvikle Bispebjerg Skole til en form medborgerhus
  2. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter og beslutter om Bylivsudvalget skal gå videre med planerne om at få udarbejdet en ”businesscase”/skitseprojekt for Bispebjerg Skole som et medborgerhus og erstatning for de lokaler der forsvinder fra Tomsgårdsvej.

Bund

”Åben skole” på Tagensbo Skole:

Områdefornyelse Nordvest har udviklet en vision for et hvordan Tagensbo Skole kan fungere som ”åben skole”. Baggrunden herfor er at Børne- og Ungdomsudvalget har besluttet at igangsætte et pilotprojekt om at åbne Tagensbo Skole op. En kommende områdefornyelse for Bispeparken vil kunne få realiseret projektet på Tagensbo Skole med mange lokale aktører som samarbejdspartnere – heriblandt Kultur- og Fritidsforvaltningen (der drøfter en mulig biblioteksfunktion) og den boligsociale helhedsplan (der overvejer borgerrettede aktiviteter her). Brugen af Tagensbo Skole er dog stærkt begrænset, af at den fortsat skal fungere som en almindelig folkeskole i dagtimerne.

 Medborgerhus på Bispebjerg Skole:

Efter lukningen af kulturhuset på Tomgårdsvej har Bylivsudvalget peget på, at Bispebjerg Skole er oplagt at udnytte til medborgerhus-funktioner som køkkenfaciliteter til fællesspisning, værksteder, socioøkonomiske cafe, en scene og eventuel suppleret med andre kommunale tilbud meget andet.

Børne og Ungdomsforvaltningen har planer om at bruge Bispebjerg Skole til genhusning af københavnske skolebørn frem til 2025. Da Områdefornyelse Nordvest i sin tid arbejdede med Bispebjerg Skole blev der konkretiseret en ide om et iværksætterhus/erhvervshus til jobskabelse, men den blev droppet pga. genhusningsplanerne.

Bylivsudvalget har drøftet den mulighed, at LU får en rådgiver til at udarbejde en businesscase, så man undgår et salg af Bispebjerg Skole. En businesscase kan konkretisere, hvad den skal bruges til og hvordan det finansieres evt. i en medfinansiering med en fond. Det skal tilstræbes at bl.a. Områdefornyelsen Bispeparken bliver inddraget i arbejdet under en eller anden form, men også andre interessentgruppe kunne være relevante.

Det er vigtigt at formidle til politikere og borgere, at Tagensbo Skole alene ikke kan erstatte et forenings-/kulturhus for alle aldersgrupper og dermed ikke er en erstatning for de kulturhusfaciliteter bydelen mister på Tomsgårdsvej. Bylivsudvalget peger derfor på, at der også er behov for en medborgerfunktion a la Energi Center Voldparken på Bispebjerg skole. Det vil være kvalificering og styrke af projektudviklingen af denne vision, hvis det kan ske i et samarbejde med en ny områdefornyelse for Bispeparken, som i forvejen vil være i dialog med de samme borgere i nærområdet.

Spørgsmål til drøftelse i lokaludvalget:

  • Hvordan kan de konkrete planer om ”åben skole” på Tagensbo Skole understøtte ønsket om at Bispebjerg Skole kan blive en form for medborgerhus.
  • Er der interesse for at igangsætte et arbejde med en businesscase/skitseprojekt? Hvis der er økonomi forbundet med et sådant arbejde vil Bylivsudvalget foreligger lokaludvalget en indstilling herom.

 

Løsning

Lokaludvalget drøfter hvorvidt og hvordan planerne om ”åben skole” på Tagensbo Skole kan understøtte ønsket om at udvikle Bispebjerg Skole som en form for medborgerhus med kulturhusfunktioner – og som erstatning for de kulturhusfaciliteter bydelen mister på Tomsgårdsvej

Lokaludvalget drøfter og beslutter om Bylivsudvalget skal gå videre med at få udarbejdet en businesscase/skitseprojekt for udviklingen af Bispebjerg Skole. Hvis der er økonomi forbundet med et sådant arbejde vil dette blive forelagt lokaludvalget til endelig beslutning.

Økonomi

Ingen økonomi forbundet med indstillingen.

 

 

 

 

 


Beslutning

Orienteringen taget til efterretning
Til top