Høring vedr. København Kommune Handicappolitik 2023-2023
Indstilling
1. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter indstillingen og høringssvaret.
2. at formandskabet bemyndiges til at færdiggøre høringssvaret.
Baggrund
Københavns Kommune har udviklet en ny handicappolitik, hvis formål at fortsætte dialogen og bygge videre på kommunens tidligere handicappolitikker om, hvordan Københavns Kommune kan blive ved med at arbejde for at københavnere med handicap får de bedst mulige betingelser for at leve et godt liv.
Forslaget til den kommende handicappolitik er i høring i perioden 28. oktober 2022 til 1. december 2022, inden den forelægges for Socialudvalget primo 2023 og derefter sendes til Borgerrepræsentationen til videre behandling og godkendelse.
Politikken er udarbejdet af Socialforvaltningen og går på tværs de forskellige fagforvaltninger. Hver forvaltning har ansvaret for at omsætte handicappolitikken til konkrete handlinger og i 2023 at udarbejde en indsatsplan.
Den overordnede vision for handicappolitik i Københavns Kommune er at sikre, at borgere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet. Politikken arbejder ud fra seks målsætninger:
- Mere tillid mellem borgere med handicap og kommunen. Borgere med handicap har typisk kontakt med forskellige dele af kommunen om hjælp og støtte mange gange og over mange år, hvorfor der er behov for en tillid mellem borgere og kommune. Politikken har særligt fokus på 1) at øge brugertilfredsheden med dialogen og samarbejdet på socialområdet, samt 2) at styrke sagsbehandlingen i jobcentrene via kompetenceudvikling af medarbejdere med fokus på at øge viden, forståelse og betydning af handicap.
- Lettere adgang til hjælp. Mange borgere oplever, at det kan være besværligt, svært og unødigt tidskrævende at søge om hjælp og støtte. For at afhjælpe dette vil kommunen 1) lette arbejdsgangen for borgeren i forbindelse med ansøgning om hjælp og opfølgning på hjælpen, 2) skabe større gennemsigtighed i sagsprocessen, 3) påvirke nationale dagsordener ift. gennemsigtighed, digital adgang til egne oplysninger og afbureaukratisering på baggrund af kommunens konkrete erfaringer og ønsker, samt forfølge konkrete muligheder for forsøgsordninger mv., samt 4) fokusere på afbureaukratisering og regelforenkling for at skabe bedre arbejdsgange og frigøre tid til kerneopgaven.
- Københavns Kommune vil arbejde med universelt design, så byen bliver mere tilgængelig for flere. Mange mennesker med handicap oplever barrierer for at kunne bevæge sig frit rundt i byrummet, deltage i kultur- og fritidslivet, bruge internettet mv. Politikken har fokus på 1) at universelt design og tilgængelighed tænkes ind i de løsninger, der laves i byen, både når det kommer til det fysiske rum, kommunens hjemmesider og i servicedesign, samt 2) kortlægning, udformning og indarbejdelse af tilgængelighedsløsninger i alt anlægsarbejde og myndighedstilladelser for at sikre lige adgang for alle byens brugere.
- Børn og unge med handicap lærer og trives bedre i dagtilbud, fritidstilbud og skole. Dagtilbud og skoler - både de almene og specialtilbuddene – skal understøtte alle børn og unges trivsel, udvikling og mulighed for at lære. Og skolerne skal blive bedre til at sikre, at flere unge med handicap får en afgangseksamen og mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet. Der skal fokuseres på, 1) at flere børn skal trives og lære i kommunens almene dagtilbud, skoler og fritidstilbud, 2) at øge andelen af børn i specialtilbud, der tager afgangseksamen og/eller består dansk og matematik, og 3) at nedbringe skolefravær for børn og unge i specialtilbud.
- Flere skal have adgang til beskæftigelse og uddannelse. Mange mennesker med handicap både kan og vil gerne have et arbejde, men oplever en række barrierer, som gør det svært. For at undgå dette fokuserer politikken på 1) initiativer, der gør Københavns Kommune til en attraktiv og rummelig arbejdsplads, hvor der er plads til forskellighed og hvor der tages skånehensyn, 2) brugen af kontrakter med sociale klausuler i kommunen med henblik på at skabe flere arbejdspladser til mennesker med handicap, 3) opfyldning af måltal i forhold til særlige jobordninger med kommunen som arbejdsplads (fx fleksjob), og 4) at øge brugen af handicapkompenserende ordninger.
- Hverdagsliv med livskvalitet. Borgere med handicap skal ligesom de øvrige københavnere have mulighed for et godt hverdagsliv og have den nødvendige støtte til at opnå dette. For at understøtte dette, fokuseres på 1) at understøtte at børn, unge og voksne med handicap kan deltage i sociale fællesskaber og fritidsaktiviteter, der bidrager til et styrket netværk og livskvalitet for den enkelte bl.a. i samarbejde med civilsamfundet, 2) at udvikle mere specialiserede og fleksible institutioner, dag- og botilbud, 3) at bo- og dagtilbuddene støtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til skolegang, uddannelse og beskæftigelse, samt 4) mere forebyggelse og sundhedsfremme, som kan bidrage positivt til den enkeltes livskvalitet og udskyde aldersrelaterede sygdomme og funktionsnedsættelser.
Borgerinddragelse
Der er afsendt mail til følgende ni lokale tilbud for borgere med handicap for at høre om deres meninger til politikken og erfaringer med at være et tilbud placeret i Bispebjerg:
- LAVUK
- Uddannelsescenter UiU
- Blindes Arbejde
- Botilbud Rentemestervej
- Bo- og Dag tilbud Musvågevej
- Lions Kollegiet
- Botilbud Ringertoften
- Botilbud Kuben
- Captum Kraftværket
Dog er ingen pt. vendt tilbage.
Bilag
Se indstillingen på blivhoert.kk.dk
Bilag 5 - Udkast til høringssvar vedr. Københavns Kommunes Handicappolitik 2023-2026 eftersendes på mail.
Løsning
1. Lokaludvalget drøfter indstillingen og høringssvaret.
2. Lokaludvalget bemyndiger formandskabet til at færdiggøre høringssvaret.
Beslutning
ad. 1. Lokaludvalget gav input til høringsvaret.
ad. 2. Lokaludvalget gav formandskabet mandat til at færdiggøre et høringssvar.