Orientering
Lukning af Lersøpark Alle
Bispebjerg og Østerbro lokaludvalg afholder fælles event den 22. februar kl. 17.30 foran Lundehuskirken, hvor politikere fra Rådhuset er inviteret.
Årsagen er den manglende planlægning af renoveringsarbejder, som vil afstedkomme et trafikkaos lokalt, når flere af ”indgangsportalerne” på tværs af ringbanen holdes lukket samtidigt.
Ringbanen er en ”bymur” og de tværgående porte består af Bispeengbuen, Tagensvej, Lersøpark Allé, Lyngbyvejen/Helsingørmotorvejen og så Strandvejen. Udbygningen af Nordhavnsvejen har varet længe og forårsaget et trafikalt virvar i de ydre dele af Bispebjerg og Østerbro.
Lokalgaden Lyngbyvej, som løber langs med motorvejen, er fortsat spærret i indadgående retning. Det betyder for de lokale, at de skal på en kæmpe omvej, for at komme ind mod byen. Nyeste er nu, at broen over Lersøpark Allé skal renoveres. Men timing er en mangel. Og snart efter følger større renovering af Ring 2 altså Tuborgvej. Lokaludvalgene forudser derfor et trafikalt helvede.
De to lokaludvalg peger på en ganske enkelt løsning: Lyngbyvejen skal åbnes i indadgående retning hurtigst muligt og før at renoveringen af broen over Lersøpark Allé renoveres.
Faktatorvet:
FAKTAtorvet har en del udfordringer med støj og trafik og mangler muligheder for liv og ophold. LU afsatte 60.000 kr. til udarbejdelse af skitseforslag. På baggrund af åbent borgermøde og et arbejdsgruppemøde er der nu udarbejdet et forslag. Forslaget har været drøftet med fagpersoner i forvaltningen. Store dele af torvet og bygningerne er ejet af AAB, og derfor er de vigtige aktører i omdannelsen. Der er nu taget kontakt til AAB centralt og AAB afdelingsbestyrelse 32 med henblik på at afholde et fællesmøde snarest.
Ultrafine partikler fra busser:
Miljøpunkt Nørrebro har målt på partikelforurening fra udvalgte buslinier i byen, og der er voldsomme overskridelser af grænseværdier. Det viser sig at det igangværende udbud har meget lave minimumskrav og der ses kraftige forringelser af standarden på nogle linjer. Udledning af partikler vægter kun 2% i Movias igangværende udbud og derfor er udbudsbetingelserne ikke egnede til at højne miljøstandarden. Det er derfor afgørende at København stiller minimumskrav om Euronorm 6-busser eller eftermontering af filter, hvis man vil have renere busser. Dette har været drøftet mellem lokaludvalgsformændene på LUFT møde, og Bispebjerg skal skrive udkast til fællesbrev.
Dette har også været drøftet på møde med miljømedarbejderne på tværs af byen, og Miljøpunktet er opfordret til at se på om der er brug for mere viden ude i de enkelte bydele – eks målinger af partikelforurening ved pladser med mange busser og ventende passagerer, for at sikre et bredt bydækkende billede af problematikken. Et sådant tiltag vil i så fald skulle finansieres af lokaludvalgene.