Mødedato: 22.11.2018, kl. 19:00
Mødested: Biblioteket Rentemestervej

Arbejdsopgaver – indsatser i 2019

 

Det indstilles,

  1. at lokaludvalget drøfter og godkender de foreløbige forslag til indsatsområder for henholdsvis Bymiljøudvalget og Bylivsudvalget
  2. at Bymiljøudvalget og Bylivsudvalget arbejder videre med deres forslag og foretager en prioritering. Der sættes økonomi/budget på forslagene med henblik på godkendelse på lokaludvalgsmødet den 19. december 2018.

Problemstilling

Bymiljøudvalget og Bylivsudvalget har på møder drøftet arbejdsopgaver og indsatser i 2019 og er kommet frem til følgende:

BYLISUDVALGET:

Høringer:

Bylivsudvalget håndterer forslag, der hører under emnerne Kultur- og Fritid, Beskæftigelse- og Integration, Børn- og Unge, Socialområdet og Sundheds- og Omsorgsområdet. 

I løbet af året modtager Bylivsudvalget en række høringer, som udvalget drøfter i forhold til inddragelsesproces og høringssvar.

Aktuelt er der en høring vedr. afdækning af behovet for indsatser for udsatte stofbrugere – herunder stofindtagelsesrum. Denne høringsperiode løber ind i begyndelsen af 2019. Bylivsudvalget har benyttet Bispebjergs borgerpanel til at undersøge behovet og har i november indkaldt lokale aktører indenfor området til møde forud for udarbejdelse af socialudvalgets høringsmaterialet.

Der er en kommende høring om KFFs Biblioteksstrategi på vej i januar.

Sager:

Bylivsudvalget følger løbende sager, som omhandler ”de bløde emner”. Det kan være sager, hvor der er ønske om at få tænkes løftet i forhold til budgettet eller på anden vis.

Aktuelt i 2018 har det eksempelvis været det lukningstruede Cafe Vigør og Feriecamp.

Netværksunderstøttende aktiviteter

  • Frivilligpris 2019, april 2019. Her er afsat 10.000 kr. til prismodtageren.

  • Dialogmøde med skolebestyrelserne på Bispebjerg, marts 2019

Interne projekter i bylivsudvalget i 2019:

  • Mere lighed i sundhed på Bispebjerg – hvordan gør vi noget ved den lave gennemsnitsalder på Bispebjerg? Bylivsudvalget er i gang med at planlægge en event i 2019, projektet har ingen økonomi endnu. Der er udarbejdet en projektbeskrivelse. Projektet hænger sammen med De 17 Verdensmål jf. Bymiljøudvalget. Bylivsudvalget har taget kontakt til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen for at få mere viden om de eksisterende tilbud.

  • Kunstprojekt i det offentlige rum. Der er ingen projektbeskrivelse endnu, men Bylivsudvalget påtænker at arbejde med projektet til foråret.

BYMILJØUDVALGET:

Bymiljøudvalget varetager følgende opgaver løbende:

  • Høringer vedrørende lokalplaner, kommuneplan

  • Øvrige høringer som vedrører trafik, klimatilpasning, affald, vandkvalitet, og andre fysiske forhold

Vagthundsopgaver:

Med vagthundssager menes sager, som Lokaludvalget ikke (længere) er tovholdere på, men hvor sagerne kræver en bevågenhed for at politikerne/administrationen arbejder videre med sagerne. Bymiljøudvalget følger således en række større sager, det kan være Nordvestpassagen, Nørrebrostation, Lundehustorvet, stiforbindelse gennem Svanemølle Kaserne, projekter defineret i Helhedsplanen for Utterslev Mose osv.

Faste miljøopgaver:

Grønt netværk – to årlige arrangementer

Mosetræf – en gang årligt

Stormøde om Utterslev mose – en gang årligt

Miljømedarbejderen plejer at iværksætte 3-4 små events årligt, såsom ”spis mosen”, indeklima eller lignende.

Fastlagte projekter 2019:

  • Partikelforurening på udvalgte strækninger: projektet blev igangsat i 2018 og forventes at blive færdiggjort i 2019

  • Tilgængelighed på Frederikssundsvej: projektet blev igangsat i 2018 – der er planlagt en tur i kørestol med Teknik og Miljøborgmesteren i foråret

  • Opdatering af vejledning for private fællesveje: i 2018 blev der afsat midler til en opdatering, projektet er desværre blevet udskudt da vi ventede svar vedr. evt. ny privatvejslov. Vi forventer at gennemføre projektet i år

Forslag til ny projekter 2019:

(se mere om formål og indhold senere i dokumentet)

  1. De 17 verdensmål (involverer både bymiljøudvalg og bylivsudvalg) Økonomi:

  2. Informationsmøder om LAR for villaejere og boligforeninger:

  3. Åben havedag:

  4. Skitse af overdækning af motorvej:

  5. Mere liv på Emdrup Torv (afventer tilsagn fra grundejerforening). 

Ad 1: De 17 verdensmål

  1. Formål:

Målet er at skabe viden om og en kvalificeret debat om hvordan både borgere og kommune (og selvfølgelig staten) har et ansvar for at løfte verdensmålene.

Debatterne skal gerne kunne give konkrete indspark både til yderligere kommunale indsatser men også gerne lokale indsatser som lokaludvalg eller andre lokale aktører kan arbejde videre med.

Et fokus på verdensmålene hænger sammen med miljøopgaven i Lokaludvalget, men også øvrige indsatser som sundhed, tryghed osv., som lokaludvalget også har fokus på.

2. Indhold:

Projektet indeholder en indledende debat, 4 tematiserede debatter og en afrunding. Debatterne skal både inddrage lokale aktører som arbejder indenfor de relevante temaer, samt BR-politikere, som kan debattere hvordan vi løfter forskellige indsatser lokalt ift. verdensmålene. Projektet slutter med en afrunding med Mogens Lykketoft – og en del af afrundingen vil være anbefalinger som peger fremad både for det kommunale og det lokale.

Ad 2: Informationsmøder om LAR for villaejere og boligforeninger

  1. Formål:

Mere oplysning om LAR - lokal afledning af regnvand (nedsivning, fordampning eller genanvendelse af regnvand samt nogle muligheder for at forsinke eller rense vandet).

Oplysningen skal specifikt informere boligforeningerne og villaejerne i Bispebjerg Lokaludvalgs område om hvordan de kan komme i gang med at håndtere regnvandet på matriklen, således at boligforeningerne træffer beslutninger på et oplyst grundlag. LAR står allerede på vores indsatsområde.

  1. Indhold:

København Kommune og HOFOR inddrages og gerne også konsulenter og eksempler på projekter som allerede er gennemført.

Delelement Et stormøde og en pjece til uddeling i området om LAR specifikt rettet mod Bispebjergs boligforeninger. Og et tilsvarende arrangement målrettet villaejere.

Formålet er at undgå at vi belaster kloaknettet unødigt, og grundejere oplyses om mulighederne for refusion af tilslutningsbidraget.

Ad 3: Åben havedag

  1. Formål:

Det overordende formål er, at give inspiration til hvordan der kan skabes mere biodiversitet i haverne samt at skabe dialog mellem haveejerne. Indsatsen spiller godt sammen med Helhedsplanen for Utterslev mose, om at inddrage villaejerne i at skabe natur i haverne. Indsatsen spiller også sammen med bydelsplanen, at skabe kvalitet i de grønne områder.

Ideen er forelagt Brønshøj Husum Lokaludvalgssekretariat, som er positive overfor et samarbejde.

2. Indhold:

Arrangere en åben havedag - hvor alle haveejere som har mod og lyst til at vise noget frem i deres have – det kan være deres fantastiske frugttræer, en god indretning, hvordan man har skabt en rig flora og fauna, eller hvordan man har bygget terrasse og drivhus op i genbrugsmaterialer. Vi beder en naturfaglig guide planlægge en runde ud fra de tilmeldte haver og kommentere gode indslag. Herudover er alle tilmeldte haver åbne i et bestemt tidsrum.

Alle med have kan tilmelde sig – om det så er villa, rækkehus, stueetage i en almen bebyggelse eller kolonihave. Der udarbejdes et kort med de åbne haver indtegnet.

Ad 4: Skitseprojekt for overdækning af motorvej

  1. Formål:

    Målet er at få beslutningstagere i kommune og stat til at gøre sig seriøse overvejelser om en overdækning af motorvejen kan være vejen frem. Der skal derfor udarbejdes nogle realistiske skitser som har opbakning fra de lokale borgere. Skitserne skal fremføre relevante gevinster ved at overdækning, såsom sænke støjen og luftforureningen, skabe rekreative faciliteter og fungere som grøn korridor som binder kolonihaveparken og Ryvang naturpark sammen, så det danner et bredt grønt bånd i yderkanten af byen.  

  2. Indhold:

    Der skal hyres konsulenter som både kan lave lækker visualisering samt komme med estimater på hvilke materialer der skal bruges og en overslagsøkonomi.

    Lokaludvalgssekretariatet tilrettelægger et visionsseminar med lokale borgere, og dette danner baggrund for konsulenternes arbejde.

     

    Ad 5: Mere liv på Emdrup Torv

  1. Formål:

    Projektet gennemføres kun såfremt grundejerforeningen ønsker at indgå i projektet. Formålet er, at få skabt et torv som i højere grad end i dag fungerer som det lokale bydelstorv, hvor borgere kan mødes.  

  2. Indhold:

    Der skal laves en screening for hvor der evt. kan laves mere byliv på Emdrup Torv ud fra de funktioner som allerede findes. Herudover skal der sammen med relevante borgere udarbejdes et idékatalog til ønskede nye funktioner. På baggrund af disse informationer, kan der udarbejdes en skitse til fremtidige forbedringer. Projektet tilrettelægges som et samarbejde mellem lokaludvalgssekretariatet, grundejerforening og et arkitektfirma. De to første er ansvarlige for gennemførelse af processen, hvor arkitektfirmaet er ansvarlig for at omsætte informationerne til konkrete skitseforslag.   

Løsning

Lokaludvalget drøfter og godkender de foreløbige forslag til opgaver i 2019 og Bymiljøudvalget og Bylivsudvalget arbejder videre med forslagen.

Der sættes eventuel økonomi/budget på forslagene med henblik på godkendelse på lokaludvalgsmødet den 19. december 2018.

Økonomi

Ingen økonomi forbundet med indstillingen på nuværende tidspunkt.

 

 

 

Beslutning

Lokaludvalgets beslutning:

Ad 1: Forslagene til indsatsområder i 2019 blev godkendt.

Ad 2: Indstillingen blev godkendt.
Til top