Utterslev Mose. Ren Sø i 2028 - hvad skal der til?
Det indstilles,
- at lokaludvalget drøfter forslaget om en arbejdsgruppe, som skal opdatere den aktuelle viden om hvad der skal til for at sikre, at Utterslev Mose er en ren sø i 2028.
- at lokaludvalget drøfter og beslutter forslaget om kommissorium for arbejdsgruppen.
- at Lokaludvalgets medlemmer af arbejdsgruppen udpeges.
Baggrund
Løsning af problemstillingen om Utterslev Moses forurening er kompleks. Sammenhængene er svært overskuelige og potentielt kostbare. Der er ikke en snuptagsløsning, men skal mange løsninger til. Desuden involverer sagen to kommuner, der måske ikke helt ved, hvad den anden laver. Forslag til diverse delvise løsninger verserer, men graden af gennemførelse vanskeliggør et aktuelt overblik.
Arbejdsplan
I løbet af det næste halve år skal arbejdsgruppen samle informationer om og belyse nedenstående forhold:
- Overløbene. Målte eller beregnede overløb. Og hvad er der i vandet? Det varierer formentlig fra overløb til overløb og med hvor meget det regner. Og hvilke planer er der for de enkelte overløb?
- Grundvand. Bidrager grundvand fra mosens undergrund til vandforsyningen i mosen. Usikkert om nogen ved det.
- Tinghøjbeholderen. Status?
- Fæstningskanalen. Hvad nu?
- Sedimentet. Skal vi bare lade det ligge?
- Harrestrup Å og Kagsåen. Formentlig stadig svært forurenet. Er vigtigste bidragyder af vand til mosen. Men hvordan ser vandkvaliteten ud i dag? Hvad kan gøres bedre? Et Actiflo-anlæg i fæstningskanalen?
- Gladsaxe. Kan der skaffes mere grundvand til mosen? Eksempelvis via Tinghøjbeholderen. Novafos må kunne svare.
- Hvilke projekter er aktuelt i gang eller under opsejling. Gladsaxe har et projekt vedrørende U11 som skal reducere overløb med 2/3. Men hvorfor de ikke bygge overløbsbassinet lidt større og reducere med 100%? Københavns Kommune har forskellige forslag undervejs bl.a. for UM26.
Arbejdsgruppens medlemmer
Alle der kan og vil. De der brænder for problemstillingen kan sætte deres præg på arbejdet. Det forventes at medlemmerne i arbejdsgruppen primært vil komme fra lokaludvalgene i Bispebjerg og Brønshøj-Husum, men også foreningen Utterslev Moses venner forventes at bidrage.
Arbejdsgruppens arbejde
Slutproduktet af arbejdsgruppens arbejde skal være en rapport, der dokumenterer, hvad der skulle have været til for at sikre, at Utterslev Mose i 2028 lever op til EU's vandhandlingsplan med udløb i 2027. Rapporten skal være klar 31. december, og den vil måske blandt andet kunne indgå som bilag til de to bydeles bydelsplaner.
Undervejs og derefter vil der være mulighed for andre understøttende aktiviteter herunder læserbreve, møde med politikere i Gladsaxe, i København, og folk i HOFOR og NOVAFOS og måske mere spektakulære enkeltaktiviteter.
Udkast til KOMMISSORIUM
Utterslev Mose. Ren sø i 2028.
Arbejdsgruppen skal belyse og pege på løsningsforslag, der kan sikre overholdelsen af EU's vandhandleplan, som kræver, at vandet i Utterslev Mose fra 2028 har god økologisk kvalitet.
Arbejdsgruppen sammensættes af Bispebjerg og Brønshøj Husum Lokaludvalg, men er åben for andre aktive borgere, - også fra Gladsaxe.
Udpegning af medlemmer
Lokaludvalget kan udpege op til 5 medlemmer. Første møde i arbejdsgruppen påregnes medio august.
Løsning
1. Lokaludvalget drøfter forslaget om en arbejdsgruppe
2. Lokaludvalget drøfter og beslutter om der skal udarbejdes et kommisorium.
3. Lokaludvalget udpeger medlemmer til arbejdsgruppen.Beslutning
ad. 1. Lokaludvalget besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe.
ad. 2. Lokaludvalget besluttede at igangsætte arbejdet med et kommisorium.
ad. 3. Lokaludvalget udpegede følgende medlemmer til arbejdsgruppen: Alex Heick, Merete Pedersen, Ditte Strecker og Per Vandrup.