Mødedato: 20.06.2013, kl. 19:30
Mødested: Stærevej 48, st - 2400 København Nv

Status på sundhedsprojekt

Indstilling og beslutning

Formanden for Bispebjerg Lokaludvalg indstiller;

1. at Bispebjerg Lokaludvalg får en orientering om status på projektet ”Lige ad-gang til sundhed”

Problemstilling

Sundheds- og omsorgsforvaltningen har nu indarbejdet Lokaludvalgets projektforslag ’Lige og effektiv adgang til sundhed’ i forvaltningens samlede katalog over forslag til budget 2014. Der søges om 1,5 millioner kroner til tre indsatser. Projektet gennemføres i Fuglekvarteret men dets metoder skal kunne overføres til andre udsatte byområder. For-slaget er udarbejdet på grundlag af workshops og møder med ledere og ansatte i sund-hedsplejen, hjemmeplejen, den sociale hjemmepleje og SOFs voksenhed. Dertil kommer interviews med borgere på værtshuse, i byrummet i Fuglekvarteret, viceværter m.fl. I projektets arbejdsgruppe sidder Forebyggelsescenteret Nørrebro, SUFs brobygger, Områ-defornyelsen og SUFs kontor for Folkesundhed. RUCs phd. forsker har bidraget væsent-ligt til at facilitere processen og indhente viden fra de lokale aktører.

1) Koordination og netværksopbygning
Projektet etablerer tværfagligt netværk med eksisterende lokale kommunale og civilsam-funds¬aktører i Fuglekvarteret om lokal sundhedsfremme. Forebyggelsescentret Nørrebro får ny funktion som ankerpunkt for lokal kompetence- og kapacitetsudvikling af eksiste-rende lokale tilbud til at arbejde koordineret med lokal sundhedsfremme. Det styrker ker-nedriften og tilbud gøres tilgængeligt for flere borgere lokalt. I netværket indgår blandt andre ledere af sundhedsplejen, hjemmeplejen, den sociale hjemmepleje,Voksenheden, brobyggere, forebyggere, NGO’er m.fl. Dertil kommer frontmedarbejdere i den kommu-nale, almene og frivillige sektor, som arbejder lokalt. Viceværter foreslås at have en vigtig funktion i netværket, fordi de har kontakt til borgere, som ikke har kontakt til sund-hedsvæsenet.

2) Frivillighedsbaseret indsatser
Med afsæt i en midlertidig barakbygning og et korps af frivillige sundheds¬ambassadører udvikles et lokalt frivilligheds¬netværk, der brobygger mellem lokale borgere og sundheds- og omsorgsfremmende tilbud. Sundheds¬ambassadører repræsenterer den lokale befolkning og vil igangsætte aktiviteter, der imødekommer lokale borgeres behov for netværk, information og aktiviteter. Frivillighedsbarakken bliver samtidig lokalt centrum for social innovation, hvor lokale borgere og civilsamfundsaktører er medskabere af lokale sundheds- og netværksfremmende ydelser. Aktiviteter gennemføres andre steder i lo-kalområdet, så de eksisterende faciliteter udnyttes optimalt. Barakken styrker den lokale trivsel, tryghed, sammenhold og sundhed i Fuglekvarteret. Frivillighedsnetværket samar-bejder med alle forvaltninger lokalt.

3) Opsøgende social sygepleje
Den opsøgende sygepleje tager kontakt til folk i gaderummet, værtshuse, klubber og væ-resteder m.fl. Sygeplejen har særlig fokus på isolerede og udsatte borgere, herunder de mange enlige mænd 45+ og isolerede etniske minoriteter, som bor i Fuglekvarteret.
Løsning

Lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.

Videre proces

Sekretariatet arbejder videre med projektforslaget, og afslutter pilotforsøget i medio au-gust.

Økonomi

Ingen økonomi forbundet med indkaldelsen


Beslutning

Bispebjerg Lokaludvalgs beslutning 20. juni 2013:
Ad 1: Orienteringen blev taget til efterretning.
Til top