Mødedato: 19.09.2013, kl. 19:00
Mødested: Biblioteket Rentemestervej

LYGTEN - SKODAGRUNDEN

Problemstilling

Indstilling og beslutning
Formanden for Bispebjerg Lokaludvalg indstiller;
1. at Bispebjerg Lokaludvalg tager orienteringen om indsatserne for at skabe tryg-hed og rummelighed på Lyngsies Plads og Skodagrunden til efterretning.
2. at Bispebjerg Lokaludvalget arbejder for, at der skaffes økonomi til, at lave en midlertidig plan for indretning af Skodagrunden
3. at Bispebjerg Lokaludvalg arbejder for, at kommunen igangsætter en helheds-plan for Nørrebro Stationsområde

Problemstilling
Lyngsies Plads er et centralt og travlt byrum i Nordvest med indkøbsmuligheder, café, kulturinstitution, skaterbane, mange forbipasserende og meget trafik. De seneste to år er pladsen i stigende grad blevet domineret af aggressive narkomaner, alkoholikere, khat-tykkende og -sælgende somaliere og en blandet gruppe af unge og ældre hjemløse. Senest er en større gruppe grønlandske hjemløse søgt til Lyngsies plads. Grønlænderne opleves som hårdføre, støjende, stærkt berusede, psykisk ustabile i et eller andet omfang men ikke aggressive som narkomanerne. Udover at grupperne hver især skaber særlige problemer og utryghed for det almindelige liv på pladsen, leder de permanente konflikter grupperne imellem med mellemrum til slagsmål o.lign. på pladsen. Stemningen på pladsen er med andre ord forrået, og udendørsarealerne ved Lygten Station bliver stadig mere uhumske af, at området bruges som offentligt toilet.
Udviklingen på Lyngsies Plads betyder samtidig, at Lygten Station i stigende grad ople-ves som en utryg arbejdsplads, hvor personalet udsættes for dødstrusler, og skal håndtere konfliktsøgende folk, der forsøger at afbryde shows for at få øl og lignende. For Café Aes vedkommende svigter gæsterne udeserveringen på pladsen, og de unge brugere af skaterbanen bag Lygten Station bliver også i stigende grad utrygge.
Utrygheden breder sig også til frivillige kulturarrangører og brugere af Lygten Station, hvilket har bidraget til overvejelser om at lukke Lygten Station som kulturhus. Køben-havns Kommune har imidlertid en officiel politik om, at ingen kulturinstitution skal lukke, fordi der opstår uro i en bydel, hvilket understreger behovet for en såvel akut som langsigtet indsats.
Lokaludvalgets sekretariat indkaldte den 3. september en større gruppe af ledere (og an-satte) i Socialforvaltningen (afdelinger for hjemløseenhed, drikkegrupper og narkomaner) Teknik- og Miljøforvaltningen (byrumsrindretnig og belysning), Politiet, Café Ae, Lygten Station og Center for Sikker By. På det første møde.
Som det fremgår af referatet for mødet blev der indgået en række aftaler, som der skal følges op på den 5. november. Lokaludvalget har påtaget sig sammen med Kultur Nord og TMF at fremlægge forslag til (og arbejde for at rejse penge til) indretning af byrummet ved Lyngsies Plads og Skodagrunden.
Målene for arbejdet er at få ro omkring Lygten Station i efteråret, og at der er lavet mid-lertidige byrum på Skodagrunden til april/maj 2014, hvor det bliver opholdsvejr igen.
Videre proces
Sekretariatet overdrager koordinationen af arbejdet til Kultur Nord, men samarbejder med TMF og Kultur Nord om forslag til forbedring af byrum.
Økonomi
Ingen økonomi forbundet med indstillingen
Bilag
Vi vedlægger referat fra møde den 3. september

Beslutning

Bispebjerg Lokaludvalgs beslutning 19. september:

Ad 1: Orienteringen blev taget til efterretning.
Ad 2: Der arbejdes fortsat på ”2 ben” – en akut plan indsats med henblik på her og nu at få løst problemerne på Lyngsies Plads (foran og bag Lygten Station). Sideløbende arbejdes der på at få Skodagrunden taget af kommunens salgsliste og få udarbejdet en plan for en midlertidig indretning af Skodagrunden.
Ad 3: Der bliver rettet henvendelse til Teknik- og Miljøborgmesteren med henblik på, at få igangsat en helhedsplan for stationsområdet.
Til top