Mosetræf 2021
Formandskabet indstiller,
- at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter og beslutter en ny version af Mosetræffet i 2021
- at Bispebjerg Lokaludvalg afsætter en ramme på 55.000 kr. til gennemførelsen af Mosetræffet i 2021.
Problemstilling
De to lokaludvalg besluttede i 2011 at overtage opgaven med at stå for afholdelsen af Mosetræffet, og dermed tog over hvor TMF slap. Siden 2012 har de to Lokaludvalg således afholdt Mosetræf. Det har givet god mening fordi vi havde et klart mål med Mosetræffet:
- En brændende platform til at italesætte et politisk ønske om at få en Helhedsplan for mosen, og afsætte midler hertil
- At få skabt et lokalt borgerengagement omkring de mange moseudfordringer.
Gennem årene har Lokaludvalget derfor brugt Mosetræffet til diverse politiske debatter, og har fået midler til en Helhedsplan som har sat fokus på diverse opgaver med naturpleje, vandkvalitet, faciliteter osv. Samtidig har lokaludvalgene også skubbet til at der er blevet dannet laug som Naturplejelauget og Kogræsserlauget, og haft et mere løst koblet netværk for hele mosen kaldet Utterslev Moses Venner.
På sin vis har vi nået det vi ønskede, og derfor er incitamentet til Mosetræffet også et andet i dag end i 2012. Herudover er der også blandt medarbejderne i de to sekretariater et ønske om at prøve noget nyt. En decideret aflysning af Mosetræffet mener vi ikke er det rigtige, og vi tror heller ikke på, at TMF har lyst til at få Mosetræffet tilbage som en del af deres arbejdsopgave.
En overgangsordning til udførelse af frivillige
Vi forestiller os at der i dette ligger et arbejde i at få etableret en rigtig moseforening, få udarbejdet en drejebog for Mosetræffet, samt et tæt samarbejde mellem sekretariater og frivillige til næste mosetræf, som springbræt til, at foreningen fremover varetager Mosetræffet som en fast opgave.
Der skal således laves et forarbejde så vi kan ruste os til at starte de dialoger blandt erklærede og uerklærede mosevenner om hvordan vi styrker og formaliserer den folkelige organisering om mosen og mosetræffet.
Vi ser også en mulighed i at samarbejde med bla. RUC aktionsforskning, som ser det som en interessant opgave at forske i hvordan man overdrager opgaver til civilsamfundet som her og som eks, efter en Områdefornyelse lukker ned. Det er formentlig et emne, som også ville falde i god jord i TMFs områdefornyelseskontor mfl.
På Lundehustorvet har vi allerede med succes lykkedes med at overdrage planlægningen og udførelsen til en frivillig gruppe.
Der findes en række yderligere argumenter for hvorfor det kunne være frugtbart at understøtte dannelse af en Utterslev mose forening. Dels har Brønshøj-Husum Lokaludvalg det som sin erklærede målsætning i gældende bydelsplan at der skal skabes netværk omkring de centrale indsatsområder, der kan fungere som selvstændige aktører og på en helt anden måde end lokaludvalgene have mulighed for at søge politisk opbakning og økonomisk støtte. Desuden kan en stærk moseforening være interessant i relation til forestående valg til lokaludvalget.
Dette har været drøftet på formandskabsmødet, og formandskabet er indstillet på at prøve modellen af. Ligeledes har formandskabet i Brønshøj Husum drøftet det, og de er også indstillet på at prøve det af.
Tidsplan: Der skal i foråret arbejdes på drejebog for Mosetræffet, samt lægges en plan for inddragelse/understøtning af borgerne.
Økonomi:
Der afsættes i alt 55.000 kr. til gennemførelse af Mosetræffet i 2021. 35.000 kr. til selve arrangementet og 20.000 kr. til proces for inddragelse af borgerne.
Midlerne anvises fra Budget for puljemidler 2021 – se punkt 9 på denne dagsorden.
Beslutning
Lokaludvalgets beslutning:
Ad 1 og 2: Indstillingerne godkendt.
De 55.000 kr. anvises fra ”Budget for puljemidler 2021”