Mødedato: 31.10.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Drøftelse af særlige interesseområder i forbindelse med genudbud af beskæftigelsestilbud til match 2

BIU skal drøfte forvaltningens løsningsforslag på en række særlige fokusområder i tilknytning til udbuddet af beskæftigelsestilbud til indsatsklare ledige borgere (matchgruppe 2).

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at BIU godkender, at udbuddet opdeles i 3 udbudsområder knyttet til hhv. den stærkeste (udbudsområde 1) og de svagere dele af målgruppen (udbudsområde 2 og 3) med henblik på at Jobcenter København får en bred kreds af specialiserede leverandører i beskæftigelsesindsatsen
  2. at BIU godkender, at der i tildelingsmodellen – udover et priskriterium - arbejdes med et helhedsorienteret kvalitetskriterium, der udover beskæftigelsesfaglige elementer inddrager såvel social- som sundhedsfaglige elementer
  3. at BIU godkender, at der indenfor alle udbudsområder gælder en hård social klausul samt at de kommende leverandører knyttet til udbudsområde 2 skal arbejde aktivt med at inddrage frivillige i løsningen af opgaver i tilknytning til rammeaftalerne
  4. at BIU godkender, at der alene tilknyttes en resultatafhængig betalingsmodel til tilbud til kommunens borgere rettet mod den stærkeste del af målgruppen (udbudsområde 1)
  5. at BIU godkender, at der i rammeaftalerne stilles krav om, at leverandørerne skal deltage i progressionsmåling af borgere i tilbud. 

Problemstilling

BIU besluttede den 20. juni 2011 at genudbyde den del af beskæftigelsesindsatsen til indsatsklare ledige borgere (matchgruppe 2), som ikke i dag varetages i de kommunale beskæftigelsescentre.

De nuværende 12 leverandører – herunder kommunens egen indsats i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats’ Konsortium - udgør rygraden i aktiveringsindsatsen overfor de af kommunens ledige borgere, der endnu har et stykke vej tilbage til arbejdsmarkedet. Jobcenter København har – efter dialog med borgeren – frit valg til at visitere til den af de 12 leverandører, hvis tilbud vurderes hurtigst at bringe borgeren i varig beskæftigelse. Kommunen er ikke forpligtet til at henvise et bestemt antal borgere til den enkelte leverandør.

Direktionen orienterede den 4. oktober 2011 BIU om processen for udbudsforretningen. Udvalget drøftede ligeledes en række særlige fokusområder, herunder f.eks. resultatbaseret aflønning, lokal forankring, progressionsmåling, tildelingskriterier (og vægtning af disse) m.fl.

Udvalget skal nu drøfte forvaltningens løsningsforslag ift. disse særlige fokusområder.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan pege på følgende løsninger ift. de særlige fokusområder.

En bred kreds af leverandører

Forvaltningen foreslår, at udbuddet opdeles i 3 særskilte udbudsområder. Områderne udbydes særskilt og potentielle leverandører behøver ikke at byde på alle områder.

  • Udbudsområde 1 udgøres af beskæftigelsestilbud rettet mod de af kommunens indsatsklare ledige borgere, der er tættest på arbejdsmarkedet.
  • Udbudsområde 2 udgøres af beskæftigelsestilbud rettet mod de af kommunens indsatsklare ledige borgere, der har behov for en særligt helhedsorienteret beskæftigelsesindsats, som også inddrager social- og sundhedsfaglige problemstillinger i håndteringen af borgerne.
  • Udbudsområde 3 udgøres af beskæftigelsestilbud rettet mod de af kommunens indsatsklare ledige borgere, der har særligt behov for afklaring af deres forudsætninger ift. fremtidig funktion på arbejdsmarkedet, herunder fx fleksjob eller førtidspension.

Fordelen ved opdelingen er, at udbudsområderne henvender sig til forskellige dele af markedet for beskæftigelsestilbud, og at leverandører, der fx er særligt kompetente ift. den svageste del af borgerne alene behøver at koncentrere sig om disse.

Tildelingsmodel

Forvaltningen foreslår, at der opereres med forskellige særskilte tildelingskriterier, herunder vægtning af disse, på de 3 udbudsområder. Overordnet arbejdes der således med forskellige definitioner af kvalitet i beskæftigelsesindsatsen på de 3 udbudsområder.

udbudsområde 1 foreslås det, at der med kvalitet forstås et beskæftigelsestilbud, der er afstemt med målgruppens særlige udfordringer, og som har et klart og realistisk udslusningsmål samt muliggør en individuel borgerhåndtering. Det foreslås, at dette kvalitetskriterium indgår i tilbudsvurderingen med en vægt på 60 %. I forlængelse heraf foreslås det, at pris indgår i tilbudsvurderingen med en vægt på 40 %.

udbudsområde 2 foreslås det, at der med kvalitet forstås et helhedsorienteret beskæftigelsestilbud, der også inddrager social- og sundhedsfaglige udfordringer i håndteringen af borgerne. Det foreslås, at dette kvalitetskriterium indgår i tilbudsvurderingen med en vægt på 70 %. I forlængelse heraf foreslås det, at pris indgår i tilbudsvurderingen med en vægt på 30 %.

udbudsområde 3 foreslås det, at der med kvalitet forstås et beskæftigelsestilbud, der formår at bidrage med en afklaring af borgernes forudsætninger ift. fremtidig funktion på arbejdsmarkedet, herunder fx fleksjob eller førtidspension. Det foreslås, at dette kvalitetskriterium indgår i tilbudsvurderingen med en vægt på 60 %. I forlængelse heraf foreslås det, at pris indgår i tilbudsvurderingen med en vægt på 40 %.

Forvaltningen vil anvende maksimalpriser på de udbudte forløb med henblik på at sikre en forventningsafstemning med markedet omkring prisniveau, således at forvaltningen efterfølgende har råd til at betale for de tilbud, der skal købes til målgruppen. Prisniveauet afstemmes med det i beskæftigelsesaftalen for 2012 vedtagne.

 

Hård social klausul

Forvaltningen forventer at stille krav om efterlevelse af en hård social klausul under rammeaftalerne, som forpligter leverandørerne til aktivt og løbende at ansætte og beskæftige et antal ledige borgere med opgaver knyttet til leverancen af ydelser under rammeaftalen. I samme forbindelse forventer forvaltningen at stille krav om, at leverandørerne i deres personalepolitik såvel som omgang med borgerne skal efterleve København Kommunes værdigrundlag og etniske ligestillingspolitik, samt sikre deres personale et sundt og udfordrende arbejdsmiljø, herunder aktiv anvendelse af job på særlige vilkår til fastholdelse af udstødningstruede medarbejdere og at opgaveløsningen foregår på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag. Dette svarer til de sociale klausuler, som forvaltningen i dag anvender under sine rammeudbud.

 

Forvaltningen foreslår derudover, at leverandørerne indenfor dette udbud via en social klausul forpligtes til at arbejde aktivt med at inddrage frivillige i løsningen af opgaver i tilknytning til rammeaftalerne. Denne inddragelse vurderes at være særlig relevant i forhold til de mindre intensive perioder under borgerens forløb. Frivillige kan f.eks. inddrages i forbindelse med en indsats overfor målgruppen af BIF-SOF borgere, hvor de frivillige i kraft af deres viden og erfaring med målgruppen kan fungere som støtte-kontaktpersoner som led i tilbuddet, når det vurderes, at dette kunne være med til at optimere leverandørens arbejde med målgruppe. Forvaltningen forventer løbende at følge op på leverandørernes arbejde med inddragelse af frivillige.

 

Kriteriet om inddragelse af frivillige foreslås afgrænset til udbudsområde 2, idet der vurderes at være frivillige organisationer i København med god erfaring og relevant viden omkring netop den delmålgruppe af borgere, som har behov for en særlig helhedsorienteret beskæftigelsesindsats.

 

Resultatafhængig betalingsmodel

Forvaltningen foreslår, at der alene tilknyttes en resultatafhængig betalingsmodel til udbudsområde 1, dvs. til den del af gruppen, der er tættest på arbejdsmarkedet. Formålet med dette er at give leverandører af beskæftigelsestilbud rettet mod denne målgruppe klare incitamenter til at levere resultater for borgerne. Det bemærkes, at forvaltningen forventer at bonuselementet vil udgøre op til ca. 15 % af betalingen til leverandørerne. Forventningen afspejler bl.a. forvaltningens forventninger til konjunkturudviklingen på arbejdsmarkedet i de kommende år.

Progressionsmåling

Forvaltningen foreslår, at kommende leverandører forpligtes til at deltage i og bidrage til kommunens måling af borgernes progression mod arbejdsmarkedet.

Økonomi

Økonomien knyttet til beskæftigelsesindsatsen overfor ledige borgere i matchgruppe 2 vil fremgå af indstillingen til BIU til mødet den 21. november 2011.

Videre proces

Forvaltningen udarbejder udbudsmaterialet i overensstemmelse med BIU´s beslutning. Centrale dele af udbudsmaterialet forelægges BIU den 21. november 2011 til godkendelse.

Morten Binder

                                                                  /Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Der blev under afstemningen afgivet følgende oplysning fra Enhedslisten:

Enhedslisten tager forbehold for indstillingen.
Til top