Rettidighed i beskæftigelsesindsatsen
Der følges op på rettidigheden i aktivering og jobsamtaler som lovet i forbindelse med regnskabsprognosen efter 1. halvår 2011.
Indstilling og beslutning
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen redegjorde i forbindelse med regnskabsprognosen efter 1. halvår 2011 for, at rettidigheden i aktivering og jobsamtaler igennem første halvår lå under de målsatte 95 pct., og at forvaltningen på den baggrund havde iværksat en række initiativer med henblik på at genoprette rettidigheden senest ved udgangen af september 2011.
Løsning
Det kan konstateres, at rettidigheden i aktivering udgjorde henholdsvis 94 og 95 pct. for kontanthjælpsmodtagerne og dagpengemodtagerne i uge 42, mens rettidigheden i jobsamtaler udgjorde henholdsvis 93 og 94 pct., jf. figur 1 og 2.
Figur 1. Rettidigheden i aktivering, uge 28-42
Figur 2. Rettidigheden i jobsamtaler, uge 28-42
Dermed kan det konstateres, at rettidigheden samlet set er steget betydeligt henover sommeren som forudsat, om end der fortsat er et mindre efterslæb i forhold til målet om en rettidighed for begge målgrupper i både aktivering og jobsamtaler.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventer, at dette efterslæb vil blive indhentet henover de nærmeste uger i forlængelse af de initiativer og den ekstraordinære indsats, der er iværksat. Der er således bl.a. allerede booket jobsamtaler og aktiviteter med en del af gruppen af borgere, som i uge 42 har en overskreden rettidighed. De bookede samtaler udgør henholdsvis 2 og 1 procentpoint oveni den angivne rettidighed for kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere, og en del af disse samtaler vil også medføre yderligere iværksættelse af aktiviteter.
Omkring en tredjedel af efterslæbet for kontanthjælpsmodtagere kan henføres til borgere med en verserende sag om afklaring til revalidering, fleksjob eller førtidspension, hvor det kan være en udfordring at tilrettelægge samtaler og aktiviteter, så de følger progressionen i afklaringssagen, og så borgeren dermed ikke belastes unødigt. For dagpengegruppen består ca. 1 procentpoint af efterslæbet af gentilmeldte dagpengemodtagere, som var overskredne ved tilmelding som ledig i Jobcenter København. Det vil sige, at for denne gruppe er det ikke muligt for Jobcenter København at afholde jobsamtale eller iværksætte aktivering inden for tidsfristerne.
De seneste tilgængelige data på jobindsats.dk viser, at Københavns Kommune i august måned havde en relativt lav rettidighed for dagpengegruppen og en nogenlunde gennemsnitlig rettidighed for kontanthjælpsgruppen sammenlignet med 6 byerne samt Frederiksberg og hele landet, men at København med tallene for uge 42 ligger på niveau med de bedste kommuner i rettidigheden for begge målgrupper, jf. figur 3.
Figur 3. Rettidigheden i aktivering i 6 byerne samt Frederiksberg, august 2011 samt København pr. uge 42
Det skal bemærkes, at rettidigheden i figur 3 af hensyn til sammenligningen med de øvrige jobcentre er opgjort ud fra de registerbaserede data i Jobindsts.dk, og dermed uden den stikprøvekorrektion for øvrige forhold, der kan godskrives i rettidigheden, som er indeholdt i figur 1 og 2.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i forbindelse med kampagnen henover sommeren for at genoprette rettidigheden gjort sig nye erfaringer med barriererne i forhold til målet om en rettidighed, der stabilt kan udgøre 95 pct., og den tilrettelæggelse og gennemførelse af indsatsen, der kan nedbryde disse barrierer. I forlængelse heraf – og i forlængelse af budgetaftalen for 2012 og de ekstra midler, der er afsat til at sikre et generelt løft i kvaliteten i sagsbehandlingen på beskæftigelsesområdet – vil forvaltningen nu udarbejde en samlet analyse af den organisering og produktionsstyring, der er valgt på de enkelte jobcentre i forbindelse med rettidighedsindsatsen og på baggrund heraf iværksætte tiltag til en yderligere styrkelse af indsatsen.
Som forvaltningen redegjorde for i forbindelse med regnskabsprognosen for 1. halvår 2011 er en rettidighed på 95 pct. et meget ambitiøst mål, og periodiske barrierer i form af udfald i IT-understøttelse og nødvendige dataoverførelser mv. vil også i fremtiden kunne sætte rettidigheden under pres. Efterslæbet i 1. halvår 2011 kan således henføres til en kombination af ekstraordinære problemer med IT-understøttelsen af jobcentrenes arbejde, fejl i rettidighedsdata fra Arbejdsmarkedsstyrelsen og de betydelige ændringer af indsatsen i forlængelse af den nye refusionslovgivning fra 1. januar 2011.
Forvaltningen har henover sommeren gjort sig erfaringer med særindsatser og metoder, der har god effekt i forhold til en genopretning af rettidigheden, når denne i en periode har været lavere end forudsat. Forvaltningen vil på den baggrund udarbejde et ’opsamlingskatalog’ med sådanne særindsatser og metoder, som kan bruges af jobcentrene til anvendelse i lignende situationer fremover.
Økonomi
Det fremgik samtidig af regnskabsprognosen for 1. halvår 2011, at aktiveringsefterslæbet ville medføre modgående mindreudgifter til aktivering af samme størrelsesorden. Forvaltningen vil i forbindelse med regnskabsprognosen for oktober revurdere skønnet for refusionstabet.
Videre proces
Indstillingen vil efter behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blive oversendt til Økonomiforvaltningen med henblik på orientering af Økonomiudvalget.
Morten Binder /Thomas Thellersen Børner