Afrapportering af urolige områder i København, 2. kvartal 2011 - Fællesindstilling BIF, BUF og SOF
Udvalgene skal drøfte afrapporteringen af urolige områder og situationen i København som helhed i 2. Kvartal 2011
Indstilling og beslutning
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget samt Socialudvalget tager afrapporteringen af urolige områder og situationen i København for 2. kvartal til efterretning
Problemstilling
Tal fra Københavns Politi indgår i afrapporteringen fra de enkelte bydele. Der er i afrapporteringen fra SSP-ledergrupperne fokuseret på:
- Hændelser, der har medført væsentlig uro i bydele med deltagelse af lokalområdets unge
- Ungegrupperinger, der giver anledning til alvorlig bekymring
Løsning
København som helhed
SSP-sekretariatet vurderer samlet, at 2. kvartal har været relativt roligt. SSP-ledergrupperne har håndteret de få alvorlige situationer hurtigt og effektivt med det resultat, at der ved udgangen af kvartalet ikke er nogen større konflikter omkring unge under 18 år. Forvaltningerne er enig i denne vurdering.
Kriminalitet hos unge under 18 år
Kriminaliteten blandt unge københavnere under 18 år har været faldende de seneste år – antallet af sigtede faldt fra 2009 til 2010 med 28%. Datagrundlaget er ændret fra 2011, så der kan ikke sammenlignes med tidligere års statistikker. SSP-sekretariatet forventer, at den positive udvikling i kriminalitetsstatistikken vil fortsætte i 2011, som fremover vil udgøre ’base-line’ for målingerne.
Bydele præget af markante ungegrupperinger
En række bydele har haft markante ungegrupperinger, der periodevist kan være utryghedsskabende i deres lokalområde. I 2. Kvartal drejer det sig om Nørrebro, Valby, Brønshøj-Husum-Tingbjerg, Amager Vest samt Bispebjerg.
SSP lokaludvalgene i de pågældende bydele har kontakt til alle de identificerede grupper, og indgående kendskab til flertallet af de unge i gruppen. Der arbejdes kontinuerligt med præventive indsatser lokalt for at inkludere ungegrupperne positivt i lokalområderne.
Bydele med uroligheder
Indre og Ydre Nørrebro
På Indre Nørrebro har der været problemer i Guldbergsgade-kvarteret, Ryesgade og Wesselsgade, hvor grupper af unge ved hensynsløs knallertkørsel, hærværk mv. har været til gene for beboerne i områderne. SSP-ledergruppen har lagt en langsigtet handleplan for Guldbergsgade. Problemerne i Ryesgade og Wesselsgade vurderes som løst midlertidigt bla. gennem gadeplansindsats og dialog med beboerne i områderne. Gadeplansindsatsen fortsætter, da en del af gruppen fortsat ikke er i en konstruktiv fritidssituation.
På Ydre Nørrebro har der i hele kvartalet været alvorlige problemer i Mjølnerparken og i Jægersborggade. Der arbejdes i begge områder med politiindsats og gadeplansarbejde, men problemerne vurderes ikke som løst. Den nye klub på Drejervej forventes klar til brug december 2011. I mellemtiden arbejdes der med målgruppen med gadeplansarbejde i Mjølnerparken om aftenen og individuel opfølgning i forhold til job og uddannelse.
Valby
Der har været problemer omkring Sjælør Boulevard og i Folehaven. I Folehaven har problemerne bla. givet sig udslag i ulovligt ophold i kældrene, hensynsløs knallertkørsel mv. Problemerne omkring Sjælør Boulevard vurderes som aftagende efter en aktiv indsatas af SSP lokaludvalget, men SSP-ledergruppen har fortsat stærk opmærksomhed på situationen i Folehaven.
Brønshøj-Husum-Tingbjerg
Der har i 2. Kvartal fortsat været uro omkring fritids- og ungdomsklubben i Voldparken, som løbende er blevet chikaneret af en gruppe over 18-årige. Med etableringen af et 18+-center i området forventes der ro omkring klubben. I juni har der været et par episoder med chikane af hjemmeplejen. Problemerne er blevet afhjulpet ved intensiveret politipatruljering, gadeplansindsats og dialog med toneangivende unge om hjemmeplejens funktioner.Vilkårene for hjemmeplejen i området er således normaliseret.
Bispebjerg
Der var i begyndelsen af kvartalet uro omkring en gruppe unge, hvoraf hovedparten var over 18 år. Gruppen har været involveret i ildspåsættelser, hærværk og uroskabende adfærd. SSP-ledergruppen iværksatte en handleplan som virkede efter hensigten. Handleplanen har bla. omfattet målrettet patruljering af politiet og forstærket gadeplansindsats af medarbejdere fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen.
Amager Vest
Der har været alvorlige problemer omkring en gruppe 16-25 årige i Urbanplanen (Solvangcenteret), som har chikaneret borgere og professionelle i området for at gennemtvinge deres ønske om et værested, som de selv vil drive. SSP-ledergruppen vurderede situatuationen, som særdeles alvorlig bl. fordi gruppen forsøgte at mobilisere andre unge fra bebyggelsen. SSP ledergruppen iværksatte derfor en omfattende handleplan, som bl.a. indebar målrettet patruljerng af politiet, opsøgende gadeplansindsats af medarbejdere fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen overfor målgruppen, midlertidig tilførsel af personaleressourcer til partnerskabet(boligselskabet 3B), bekymringssamtaler med forældrene til unge under 18 år i målgruppen, dialog med gruppen og kommunikation med beboerne i Solvangcenteret om udfaldet af dialogen med gruppen. Der er pt. ro i området, som imidlertid skal holdes under nøje observation.
SSP +
Arbejdet fortsætter planmæssigt. Der er i 2. Kvartal arbejdet med 159 unge, hvor der i 1. Kvartal var 143 unge i programmet. Der er fortsat stort fokus på unge fra Voldparken og Urbanplanen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget den 12. oktober, Socialudvalget den 12. oktober og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 31.oktober, bliver afrapporteringen præsenteret for Økonomiudvalget i sin egenskab af politisk følgegruppe for ”Sikker By”.
Forvaltningerne fremlægger på næstkommende møde i SSP-bestyrelsen samlet tidsplan for afrapporteringen i 2012 og herunder muligheden for at finde en afrapporteringsform, der er helt "up to date" i forhold til afrapporteringen til udvalgene.
Det bemærkes, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets tilkendegivelse om behovet for ændring af indstillingen via indførsel af en oversigtstabel over udviklingen siden sidst drøftes på Sikker By’s styregruppemøde den 11. oktober 2011.
Annette Laigaard Else Sommer Morten Binder