Mødedato: 31.05.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Styrket indsats for unge med diagnose indenfor autismespektret eller med tilsvarende støttebehov

Se alle bilag

Resumé

HF Inklusion er et tilbud for unge med diagnose indenfor autismespektret eller med lignende støttebehov, som gør det muligt for de unge at tage en fuld HF, og dermed blive berettiget til at påbegynde en mellemlang / videregående uddannelse. For at deltage i HF Inklusion skal en ung i dag være (for-)revalidend eller ressourceforløbsmodtagere efter beskæftigelseslovgivningen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 23. november 2020, at forvaltningen skal arbejde videre med at omlægge tilbuddet, så flere unge kan få tilbuddet. Merudgiften estimeres at blive op til 5,7 mio. kr. årligt fra 2023.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 8. februar 2021, at søge merudgiften til udvidelse af målgruppen for HF Inklusion via overførselssagen 2020 / 2021. Budgetnotatet blev ikke imødekommet.

Der skal på den baggrund tages stilling til finansieringen af HF Inklusion+ fra 1. august 2021og frem.

Herudover orienteres om Børne- og Undervisningsministerens svar på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets brev af 9. marts 2021 om behovet for øget kapacitet på de statslige gymnasiale uddannelser for unge med diagnose i autismespektret eller med tilsvarende støttebehov (ASF-klasser). Ministeren har i brev af 1. april 2021 tilkendegivet, at spørgsmålet om den manglende kapacitet vil indgå i ministeriets videre overvejelser, på baggrund af en kommende evaluering af ASF-klasserne.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, at finansieringen af HF Inklusion forbliver uændret i perioden august 2021 – juli 2022 pga. den kommende evaluering af de statslige ASF-klasser, og den økonomiske usikkerhed pga. udviklingen i ledigheden under corona og finansieringen af tidlig pension m.v.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, at kapaciteten på HF Inklusion fra august 2022 afspejler vedtagelse af evt. kommende budgetønsker.

Problemstilling

HF Inklusion tager 3 år, modsat en almindelig HF, der tager 2 år. Tilbuddet varetages af Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC). De første 2 år er tilrettelagt ift. de unges særlige behov, mens de unge det sidste år indgår på ordinære vilkår i uddannelsen.

For at kunne deltage i tilbuddet i dag skal den unge være (for-)revalidend eller ressourceforløbsmodtagere jf. beskæftigelseslovgivningen. Det betyder, at der hvert år er unge, der ønsker at få tilbuddet, som ikke kan få det fordi de ikke opfylder betingelserne for (for-)revalidering eller ressourceforløb.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 23. november 2020, at der ift. den fremtidige tilrettelæggelse af HF Inklusion, skal arbejdes videre med en model, hvor tilbuddet kan ydes til såvel:

  • Unge, der kan tage HF-enkeltfag med mindst 23 timer om ugen i gennemsnit og hermed modtage SU

som

  • Unge, der opfylder betingelserne for at blive (for-)revalidender eller ressourceforløbsmodtagere, og hermed kan modtage ydelse fra jobcentret.

Den nye model benævnes HF Inklusion+.

Modellen betyder, at flere unge vil kunne få tilbuddet. Hvis flere unge skal have tilbuddet, vil udgifterne til tilbuddet stige. Børne- og Ungdomsforvaltningen, Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) vurderer, at omlægningen af modellen for HF Inklusion betyder at der vil være behov for at øge antallet af pladser fra de nuværende 36 pladser til 120 pladser fremover. Det estimeres umiddelbart at merudgiften vil blive 1,35 mio. kr. i 2021, 4,2 mio. kr. i 2022 og 5,7 mio. kr. årligt, når fuldt ud implementeret fra 2023 og frem.

Løsning

Brev til Børne- og Undervisningsministeren om behovet for øget statslig kapacitet mht. gymnasiale uddannelser for unge med diagnose indenfor autismespektret
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 8. februar 2021 at afgive brev til Børne- og Undervisningsministeren om behovet for øget statslig kapacitet mht. gymnasiale uddannelser for unge med diagnose indenfor autismespektret. Vedlagt som bilag 1.

Børne- og Undervisningsministeren har svaret med brev af 1. april 2021, vedlagt som bilag 2. Børne- og Undervisningsministeren tilkendegiver i sit svar, at der er ved at blive planlagt en evaluering af ASF-klasserne, herunder om der er behov for flere ASF-klasser, så kapaciteten matcher målgruppens størrelse.

Udvidelsen af målgruppen for HF Inklusion
Størstedelen af de unge, der ved omlægning og udvidelse af tilbuddet til HF Inklusion+, kan drage fordel af tilbuddet, må som udgangspunkt forventes at være stærkere end de unge, der i dag kan få tilbuddet. I dag skal de unge opfylde kravene til at blive (for-)revalidender, dvs. bl.a. have begrænsning i arbejdsevnen, eller ressourceforløbsmodtagere, dvs. bl.a. have komplekse problemer, der ikke kan løses gennem en almindelig beskæftigelsesrettet indsats.

De unge der fremover også vil kunne få tilbuddet, forventes på den baggrund at have diagnoser i autismespektret, der er mindre udtalte, end de unge, der kan få tilbuddet i dag. Det afspejles bl.a. i forbindelse med optaget på HF Inklusion i august 2020, hvor langt de fleste af de unge, som fik afslag på at starte på HF Inklusion, efterfølgende har søgt andre uddannelsesveje. Kun én er påbegyndt indsats via Jobcenter København (CKB). Flere af de øvrige unge er startet på andre tilbud på KVUC, herunder HF-enkeltfag på ordinære vilkår.

Det kan derfor ikke forventes, at en stor del af de unge, der i dag ikke bliver optaget på HF Inklusion, i stedet modtager et andet tilbud fra jobcentret. Det vurderes derfor ikke, at udvidelsen af HF Inklusion+ automatisk giver besparelser på andre indsatser i jobcenteret.

Der må blandt en udvidet målgruppe dog også forventes at være unge, der på sigt vil opfylde kravene til (for-)revalidering eller ressourceforløb, men som ikke endnu har været gennem den nødvendige afklaring af arbejdsevne, herunder indhentning af lægefaglige vurderinger m.v. Dette er oftest nødvendigt som dokumentation for en eventuel begrænsning i arbejdsevnen (revalidering) eller en afklaring af et udviklingsperspektiv i forhold til personens arbejdsevne (ressourceforløb). Disse unge kan altså i praksis have samme eller større behov for tilbuddet, som de unge, der er afklaret mht. berettigelse til (for-)revalidering eller ressourceforløb.

Udgiften ved udvidelse og omlægning til HF Inklusion+
Umiddelbart estimeres udgiften ved HF Inklusion+ på 120 pladser at komme til at udgøre ca. 8,8 mio. kr. årligt. Den nuværende udgift til HF Inklusion udgør 3,1 mio. kr.

Da støtten i HF Inklusion som nævnt er 2-årigt, og holdene starter i august, bliver finansieringsbehovet ved en udvidelse af kapaciteten på HF Inklusion som vist i tabel 1.

Tabel 1 – Finansieringsbehovet ved styrket indsats for unge med diagnose i autismespektret eller unge med tilsvarende støttebehov

År

August – december 2021

2022

2023 og frem

Skønnet pladsbehov

78

99

120

Estimeret udgift

2,90 mio. kr.

7,30 mio. kr.

8,80 mio. kr.

Eksisterende budget

1,55 mio. kr.

3,10 mio. kr.

3,10 mio. kr.

Finansieringsbehov

1,35 mio. kr.

4,20 mio. kr.

5,70 mio. kr.

Der skal på den baggrund træffes beslutning om hvorvidt kapaciteten for målgruppen skal fastholdes uændret eller skal udvides, ved reduktion af andre indsatser.

Uændret finansiering (model 1)
Indsatsen omlægges for målgruppen jf. den beskrevne model for HF Inklusion+ indenfor den eksisterende økonomiske ramme med virkning fra optaget august 2021. Det betyder, at der fortsat vil være 36 pladser på tilbuddet, men at kriterierne for at få tilbuddet og indholdet er justeret, så det er muligt for andre end (for-)revalidender og ressourceforløbsborgere, at deltage.

Det foreslås i dette tilfælde, at HF Inklusion+ forbeholdes de unge, der ud fra en konkret individuel vurdering har størst behov for tilbuddet. Evt. (for-)revalidender eller ressourceforløbsmodtagere, der på den baggrund ikke modtager tilbud om HF Inklusion+ vil i stedet modtage et andet relevant tilbud, fx på Jobcenter København (CKB) eller hos en leverandør med speciale indenfor tilbud til unge med diagnose i autismespektret.  

Forvaltningen indstiller denne model, på baggrund af Børne- og Undervisningsministerens brev om en kommende evaluering af ASF-klasserne, herunder evt. behov for øget kapacitet. Derudover begrunder forvaltningen indstillingen med den økonomiske usikkerhed pga. udviklingen i ledigheden under corona og den kommende finansiering af tidlig pension for borgere, der har været lang tid på arbejdsmarkedet (Arne-pension).

Den nye rammeaftale med Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC) om HF Inklusion+ omfatter option på udvidelse til 120 pladser årligt. Optionen kan anvendes i hele rammeaftalens periode, august 2021 – juli 2025.

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på et senere tidspunkt ønsker at søge finansiering af en styrket indsats for unge med diagnose i autismespektret eller med tilsvarende støttebehov, kan et eller flere partier bestille budgetnotat og løfte budgetønsket ifm. forhandlinger om budget 2022. Alternativt kan det indgå i en samlet prioritering af beskæftigelsesindsatsen, når konsekvenserne af den statslige evaluering af ASF-klasser, udviklingen i ledigheden pga. corona og de økonomiske konsekvenser af finansieringen af tidlig pension for borgere, der har været lang tid på arbejdsmarkedet, er kendte.

Det indstilles på den baggrund, at kapaciteten på HF Inklusion+ fra august 2022 og frem afspejler vedtagelse af evt. kommende budgetønsker om en udvidelse af kapaciteten på HF Inklusion+ og/eller samlet omprioritering af beskæftigelsesindsatsen.

Reduktion af andre indsatser (model 2)
Kapaciteten på andre tilbud reduceres for at finansiere HF Inklusion+. Det vil betyde, at indsatsen for andre ledige borgere skal reduceres, med heraf følgende negative konsekvenser for de ledige borgere. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges ved beslutning om omprioritering indstilling med forslag til mulige omprioriteringer.

Økonomi
Den nuværende udgift til HF Inklusion+ udgør 3,1 mio. kr. (2020 p/l). En udvidelse fra 36 pladser til 120 pladser, i alt 84 pladser, estimeres at udgøre 5,7 mio. kr. Hvis indsatsen udvides til 120 pladser, forventes udgiften til HF Inklusion+ hermed at blive 8,8 mio. kr. fra 2023 og frem.

Videre proces
Hvis indstillingen tiltrædes, omlægges HF Inklusion til HF Inklusion+ indenfor den eksisterende ramme med virkning fra august 2021 jf. model 1.

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, at der skal foretages omprioritering mhp. udvidelse af kapaciteten for HF Inklusion+, forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indstilling om reduktion af andre indsatser. Evt. tilpasning i 2021 forudsætter enighed mellem budgetpartierne for 2021.

 

Line Nørbæk / Jeppe Bøgh Andersen

 

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget sendte sagen tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere behandling og genfremlæggelse på næste møde i udvalget den 14. juni 2021. Udvalget bad forvaltningen belyse mulighederne for finansiering af efterårssemestret 2021 inden for det eksisterende budget, samt udarbejde et budgetnotat på finansiering af indsatsen i 2022 og frem. Desuden bad udvalget forvaltningen om at vende tilbage med forslag til dialog med Staten.

Til top