Rammer for udbud af danskuddannelse for selvforsørgende udlændinge
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til rammerne for udbuddet af danskuddannelse for voksne, selvforsørgede udlændinge, der skal gennemføres i efteråret 2025. Det foreslås, at udbuddet gennemføres som offentligt udbud, hvor der indgås aftaler af en varighed på 6+2 år med 2 leverandører. I vurderingen af tilbud foreslås en 70/30 vægtning af kvalitet/pris.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer i udbuddet, herunder udbudsform, kontraktlængde og antal leverandører
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der i udbuddet arbejdes med en tildelings- og vægtningsmodel, hvor kvalitet vægtes 70 pct. og pris vægtes 30 pct.
Problemstilling
Danskuddannelse til selvforsørgende voksne udlændinge m.fl. leveres i dag af Studieskolen i København og UCplus A/S. Kontrakterne med de to leverandører løber i perioden 1. august 2022 til 31. juli 2026.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 20. januar 2024 igangsættelse af udbudsprocessen, hvorefter forvaltningen har været i dialog med markedet for at optimere rammer og indhold for det nye udbud.
Danskuddannelse til ydelsesmodtagere varetages internt af Københavns Sprogskole, som er en del af Center for Sprog og Integration i Jobcenter København.
Om danskuddannelserne
Danskuddannelsen er et tilbud til voksne, selvforsørgede udlændinge som kommer til Danmark enten for at arbejde, studere, som medfølgende ægtefælde, som au pair eller arbejder som grænsependler i Danmark fra et EU/EØS-land.
Tilbuddet om danskuddannelse gives automatisk ved tilflytning til Københavns Kommune og retten til at benytte sig af det gælder i 3,5 år inden for en 5-årig periode. Når kursisterne får tilbuddet om danskuddannelse kan de vælge at blive undervist på et af de sprogcentre, som kommunen har en driftsaftale med. En kursist kan også vælge et privat såvel som kommunalt tilbud i en hvilken som helst anden kommune. Dette skyldes, at kursisterne har frit valg, og det er således en rettighed at modtage undervisning på det sprogcenter, som kursisterne ønsker. Kommunerne organiserer opgaven forskelligt, hvor nogle kommuner anvender private sprogcentre, mens andre kommuner har et kommunalt sprogcenter. Fordelingen blandt kommunerne er beskrevet i bilag 1.
Om uddannelsernes opbygning
Danskuddannelserne er grundlæggende uddannelser, hvor kursisterne lærer at forstå, tale, læse og skrive dansk, og samtidig tilegner sig viden om dansk kultur, sociale normer og arbejdsmarkedet. Danskuddannelsen består af tre forskellige uddannelser DU1, DU2 og DU3, som er målrettet borgere med forskellige uddannelsesbaggrund.
Tabel 1 – Oversigt over danskuddannelserne
|
DU1 |
DU2 |
DU3 |
Forudgående skolegang |
Ingen skolegang og kan ikke læse og skrive |
Kort skolegang |
Mellemlang eller lang skole- og uddannelse |
Andel i sprogskolen |
Under 1 pct. |
Ca. 25 pct. |
Ca. 75 pct. |
Typisk branchearbejde |
|
Servicebranchen |
Højtuddannede arbejde eller studerende |
Om målgrupperne
De selvforsørgende voksne udlændinge, der benytter sig af tilbuddet om at lære dansk, kommer oftest fra lande med ret til ophold mv. efter EU-opholdsdirektivet, som fx Tyskland, Italien og Spanien. Hertil kommer en gruppe af tredjelandsstatsborgere fra fx Indien, Nepal, Ukraine, Kina, mv.
Den absolut største delmålgruppe udgøres af selvforsørgende udlændinge, som henvises til DU3. Denne uddannelse er tilrettelagt for kursister, som har en mellemlang eller lang skole- og uddannelsesbaggrund. I Københavns kommune udgør disse DU3-kursister ca. tre fjerdedele af den samlede målgruppe. Et fælles karakteristika ved kursisterne er, at de er højtuddannede og har uddannelsesbaggrunde, der i høj grad efterspørges af det københavnske erhvervsliv. I bilag 2 er der beskrevet personprofiler for en typiske DU3 kursist.
Af den resterende fjerdedel af kursisterne henvises der primært til DU2. Modulerne på DU2 er tilrettelagt for kursister med en kort skolegang, som ved tilegnelse af sproget vil kunne klare sig på det danske arbejdsmarked. Størstedelen af disse udlændinge arbejder indenfor erhverv i servicebranchen. I bilag 2 er der beskrevet personprofiler for en typiske DU2 kursist.
DU1-kursister udgøres af mindre end 1. pct. af den samlede målgruppe. Disse kursister har ingen forudgående skolegang og kan ikke læse eller skrive. Undervisningen er tilrettelagt med henblik på, at kursisterne tilegner sig grundlæggende færdigheder i mundtlig dansk og herigennem kan klare sig på arbejdsmarkedet og i samfundet.
Løsning
Udbudsform
Forvaltningen foreslår, at udbuddet gennemføres som et offentligt udbud, da denne udbudsform vurderes mest hensigtsmæssig for udbuddet af indsatsen, hvor markedet for potentielle tilbudsgivere er lille.
Kontraktvarighed
Det anbefales, at der indgås aftaler af en varighed på 6 år med en option om forlængelse med yderligere 2 år. Forvaltningens anbefaling skyldes opgavens størrelse, hvor tilbudsgivere vil skulle afholde meget store etableringsomkostninger for at kunne løse opgaven, og fordi en længere aftaleperiode vil skabe bedre kontinuitet for de sprogskoler, der vinder opgaven.
Antal leverandører
Forvaltningen anbefaler, at der bliver indgået samarbejde med 2 leverandører. Det baseres på gode erfaringer med at have et tæt samarbejde med få leverandører, da der herigennem skabes kontinuitet, tillid, bedre koordinering og løbende dialog mellem parterne.
Tildelingskriterier
Forvaltningen foreslår, at tilbud vurderes på baggrund af kriterier, der muliggør såvel kvalitetsvurdering som prisvurdering. Det foreslås, at kvalitet vægtes 70 pct. og pris 30 pct. I vedlagte bilag 3 findes en nærmere beskrivelse af forslag til kvalitetsvurderingen.
Økonomi
Forvaltningen køber årligt danskuddannelse ved eksterne sprogcentre for ca. 115 mio. kr. Købet har de seneste år været stødt stigende grundet øget tilstrømning af voksne, selvforsørgende udlændinge, som tager imod tilbuddet. Forvaltningen forventer, at denne tendens fortsætter, men der er en vis usikkerhed forbundet med omfanget. Ved indgåelse af kontrakter af op mod 8 års varighed, estimeres et samlet køb på ca. 1,5 mia. kr.
Politisk handlerum
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan komme med kommentarer, ændringsforslag m.v. til rammerne for dette udbud.
På udvalgsmødet den 20. januar 2025, blev det ført til protokol, at dele af udvalget på sigt ønsker en hjemtagelse af danskuddannelserne for voksne, selvforsørgende udlændinge.
I bilag 4 har forvaltningen beskrevet en række opmærksomhedspunkter ved en hjemtagelse af danskuddannelsen. Der henledes en særlig opmærksomhed på, at behovet for undervisningslokaler vil kræve, at kommunen køber lokaler eller foretager deponeringer for lokaler, som lejes. Udgiften til anskaffelsen af lokaler forventes at være høj. Hvis det ønskes, kan udvalget bede forvaltningen om en nærmere redegørelse for en hel- eller delvis hjemtagelse af danskuddannelse for voksne, selvforsørgende udlændinge.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, arbejder forvaltningen videre med følgende plan:
- 2. kvartal 2025: Markedshøring af centralt udbudsmateriale
- 3. kvartal 2025: Offentliggørelse af udbud
- 4. kvartal 2025: Frist for afgivelse af tilbud
- Primo 2026: Udmelding om tildeling af rammeaftaler
- 1. august 2026: Opstart nye rammeaftaler
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen