Mødedato: 31.03.2025, kl. 16:00
Mødested: Institut for Menneskerettigheder, Wilders Plads 8K, 1403 København K, Lokale: Nordskov

Afrapportering på handleplan til forebyggelse af negativ social kontrol 2024-2026

Se alle bilag

Resumé

Med denne indstilling forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en afrapportering på ’Handleplan til forebyggelse af negativ social kontrol 2024-2026’ for perioden 2024. 9 ud af 10 mål i handleplanen er nået i 2024.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager afrapportering for 2024 på ”Handleplan til forebyggelse af negativ social kontrol 2024-2026” til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges årligt en afrapportering på handleplanens mål. Handleplanen er vedlagt som bilag 1. Handleplanen beskriver Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens arbejde med at forebygge negativ social kontrol i perioden 2024-2026.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har arbejdet med forebyggelse af negativ social kontrol siden 2013. Arbejdet har tidligere været forankret i Københavns Kommunes integrationshandleplan og indgår fortsat som vision i Københavns Kommunes integrations- og medborgerskabspolitik 2023-2026. I januar 2024 godkendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den første separate handleplan for forebyggelse af negativ social kontrol. Handleplanen samler forvaltningens indsatser på området for perioden 2024-2026.

Løsning

Nedenfor fremgår status på handleplanens indsatser i 2024. I tabel 1 ses en oversigt over indsatserne med mål opdelt efter de tre målgrupper i handleplanen. 9 ud af 10 mål er nået, et enkelt mål er ikke nået i 2024. Se bilag 2 for en uddybet tabel.

Tabel 1: Status på handleplanens indsatser med årlige mål

Målgruppe

Mål

Afrapportering for 2024

1. Børn og unge

2.000 grundskoleelever skal modtage undervisning i form af workshops mv. om negativ social kontrol årligt.

Målet er nået.

2.425 grundskoleelever har modtaget undervisningstilbud om negativ social kontrol i samarbejde med Børns Vilkår og C:ntact.

Afprøvning af pilot i 2024 på to udvalgte folkeskoler med sammenhængende forløb (undervisning og oplysning til elever, forældredialog samt opkvalificering af fagpersoner).

Målet er nået.

Der er afholdt pilot for både elever, forældre og lærere på hhv. Tagensbo Skole og Nørrebro Park Skole.

Opkvalificering af 200 fagpersoner på skoler, klubber mv. i form af oplæg, kurser mv. årligt.

Målet er nået.

272 fagpersoner, der arbejder med børn og unge, har deltaget i oplæg vedr. forebyggelse, bekymringstegn og håndtering af negativ social kontrol.

2. Voksne

Social kontrolvejlederne håndterer 250 henvendelser og 100 borgersager årligt.

Målet er nået.

Social kontrolvejlederne har håndteret 413 henvendelser og 121 borgersager i 2024.

Afvikling af 17 kurser med fokus på rettigheder i Jobcenter København og i boligområder årligt.

Målet er ikke nået.

8 ud af 17 kurser er afviklet. Forventningen er, at målet kan opfyldes i 2025.

Kortlægning af kommunens kontaktflader med målgrupper af voksne, som kan være i en udsat position ift. negativ social kontrol foretages i 2024 i regi af barnets lov.

Målet er nået.

Der er afholdt en workshop faciliteret af Nationalt Center mod Æresrelaterede Konflikter (MÆRK), hvor de deltagende forvaltninger identificerede egne kontaktflader med relevante målgrupper af borgere – både børn og voksne.

Implementering i 2024 af beredskabsplanen ifm. barnets lov, som anviser fælles definition af området og ensartet praksis ift. opsporing og håndtering på tværs i kommunen.

Målet er nået og arbejdet fortsættes i 2025.

Beredskabsplanen er publiceret på kommunens hjemmeside og videreformidlet til kontaktpersoner i de øvrige forvaltninger. Beredskabsplanen er desuden indarbejdet i forvaltningens arbejdsgang for sager om negativ social kontrol i Jobcenter København.

3. Civilsamfund

Etablering af civilsamfundsnetværk med to årlige møder.

Målet er nået

Der er i regi af den områdebaserede indsats mod negativ social kontrol etableret et aktørnetværk af 15 lokale kommunale og civile aktører. Der er afholdt et møde i 2024 og planlagt afholdelse af tre møder i 2025.

Etablering af netværksbaserede indsatser med fokus på empowerment af målgruppen samt styrket kritisk refleksion omkring normer vedr. køn og familieliv mv.

Målet er nået.

I 2024 har forvaltningen implementeret en ny områdebaseret indsats til forebyggelse af negativ social kontrol.

Afvikling af kompetenceudvikling af lokale aktører med henblik på at skabe et ’fælles fagligt sprog’.

 

(Det bemærkes, at målet gælder samlet for hele handleplansperioden 2024-2026).

Målet er nået.

Forvaltningen har i regi af den områdebaserede indsats mod negativ social kontrol indgået i et samarbejde med MÆRK om udvikling af og rekruttering til en nøglepersonsuddannelse for fagpersoner i området Bispebjerg/Nordvest. Undervisningsforløbet afvikles i 2025.

Input fra Ekspertgruppen til forebyggelse af negativ social kontrol

Den 18. juni 2024 afholdt forvaltningen møde i Ekspertgruppen til forebyggelse af negativ social kontrol. På mødet kom ekspertgruppen med input til forvaltningens områdebaserede indsats til forebyggelse af negativ social kontrol samt til forvaltningens etablering af civilsamfundsnetværk med fokus på negativ social kontrol. Ekspertgruppen skal følge indsatserne i handleplanen og mødes en gang årligt i handleplansperioden 2024-26.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan bede om yderligere oplysninger eller komme med bemærkninger i forhold til de opnåede resultater for 2024.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager en afrapportering på handleplanen årligt. Udvalget vil blive forelagt afrapportering for 2025 i 1. kvartal 2026.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

 

Til top