Andenbehandling af forslag til indsatser til opfølgning på undersøgelser om muslimske/jødiske københavneres livssituation efter den 7. okt. 2023
Resumé
På udvalgsmødet den 17. februar 2025 drøftede og førstebehandlede Beskæftigelses– og Integrationsudvalget forslag til indsatser til opfølgning på to kvalitative undersøgelser om muslimske/jødiske københavneres livssituation efter den 7. oktober 2023. Som opfølgning på drøftelsen skal udvalget andenbehandle og godkende indsatser til opfølgning på undersøgelserne.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at udvalget godkender forslag til tre indsatser til opfølgning på undersøgelserne til udmøntning af 0,5 mio. kr. i 2025
- at udvalget godkender, at Muslimernes Fællesråd inviteres til at indgå i følgegruppen for handleplanen mod racisme
Problemstilling
På udvalgsmødet den 17. februar 2025 blev Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) præsenteret for to undersøgelser om muslimske hhv. jødiske københavneres livssituation efter den 7. oktober 2023 samt M.B.C, Det Jødiske Samfund og Muslimernes Fællesråds anbefalinger til kommunens videre arbejde med at forebygge racisme mv. På mødet førstebehandlede udvalget forvaltningens forslag til indsatser til opfølgning på undersøgelserne.
BIU skal andenbehandle forvaltningens opdaterede forslag til indsatser, som udmønter 0,5 mio. kr. i 2025. Denne sag indeholder en udvidet beskrivelse af mulige indsatser, herunder forslag til økonomisk ramme for de enkelte indsatser.
Løsning
Baggrundsinformation
Der føres i Danmark ikke officiel statistik over personers religiøse tilhørsforhold udenfor folkekirken. Det skønnes, at 9 % af alle borgere i Københavns Kommune har muslimsk baggrund, hvilket i 2025 svarer til ca. 60.000 personer og at der er ca. 7000 jøder i Danmark, hvoraf størstedelen er bosat i Københavns Kommune.
Rigspolitiets seneste årsrapport vedr. hadforbrydelser viser, at 21 % af alle hadforbrydelsessager i 2022, svarende til 101 sager, havde et religiøst motiv. Rigspolitiet registrerede 50 sager med islamofobisk motiv og 37 sager med antisemitisk motiv, hvilket svarer til 10 % hhv. 8 % af alle hadforbrydelsesager i 2022. Rigspolitiets tal er landsdækkende, men det fremgår at 28 % af alle registrerede hadforbrydelser i 2022 (136 sager) kom fra Københavns politikreds.
Bemærk, at der af bilag 1. fremgår en oversigt over forvaltningens indsatser målrettet børn og unge, herunder en liste over hvilke skoler, indsatserne har besøgt i 2024. I 2024 er indsatserne nået bredt ud til 55 folkeskoler og 28 fri- og privatskoler med meget alsidig profil og elevgrupper.
Forslag til nye indsatser
Forvaltningen foreslår, at udvalget prioriterer tre indsatser i 2025 som opfølgning på undersøgelserne. Indsatserne foreslås på baggrund af en vurdering af de udfordringer og anbefalinger, som udvalget blev præsenteret for af M.B.C., Det Jødiske Samfund og Muslimernes Fællesråd på udvalgsmødet den 17. februar 2025 samt en vurdering af, hvordan allerede igangsatte indsatser kan suppleres og/eller styrkes. På den baggrund foreslår forvaltningen, at følgende indsatser gennemføres i 2025:
Indsats |
Uddybende beskrivelse |
Beløb |
1. Oplysningsindsats om forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser i offentlig transport/det offentlige rum samt styrket fokus på rådgivning i samarbejde med Diskriminationslinjen
|
Oplysningsindsatsen kan omhandle tryghed og forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser i offentlig transport/det offentlige rum samt oplysning til borgere om muligheden for at få gratis juridisk rådgivning via Diskriminationslinjen under Institut for Menneskerettigheder (IMR). Institut for Menneskerettigheder er udpeget til at være Danmarks nationale ligebehandlingsorgan ift. race, religion, etnisk oprindelse, køn og seksualitet mm.
Oplysningsindsatsen kan fx bestå af udvikling af 3-4 videoer med repræsentanter fra forskellige minoritetsgrupper, såsom muslimer, jøder, afrodanskere og inuit. Videoer kan annonceres i den offentlige transport, fx i busser, med fokus på budskaber om racismeforebyggelse, tryghed og ligebehandling. Videoerne kan opfordre borgere, som oplever diskrimination, til at henvende sig til Diskriminationslinjen for gratis rådgivning, som er tilgængelig på flere sprog, herunder dansk, engelsk og grønlandsk. |
200.000 kr. |
2. Styrket håndtering af konflikter og mobning i daginstitutioner, på skoler, uddannelser og i fritidstilbud med særligt fokus på muslimer og jøder |
Indsatsen vil adressere den utryghed, som elever kan opleve ifm., konflikter i verden, f.eks. den utryghed muslimske og jødiske børn og unge kan opleve i form af misinformation, polarisering og diskrimination. Indsatsen indeholder tre sideløbende spor:
|
250.000 kr. |
3. Yderligere synlighed om eksisterende indsatser under handleplan mod racisme mv. |
Der afsættes 50.000 kr., som anvendes til at støtte følgegruppens medlemmer og evt. andre relevante aktører med eksponering af handleplanen på deres respektive SoMe-platforme mv. I forbindelse med næste følgegruppemøde vil det blive drøftet, hvordan følgegruppen og forvaltningen kan samarbejde om at gøre indsatser under handleplanen synlige for flest mulige københavnere.
|
50.000 kr. |
Opfølgning på drøftelsen den 17. februar 2025 om yderligere tiltag:
- Forvaltningen gør opmærksom på, at TMFs app ’Giv et praj’ kan bruges til at få fjernet racistisk graffiti i byen. I TMF sidder en driftskoordinator, som hver morgen behandler alle indberettede ”praj”. Krænkende og racistisk graffiti udsendes som akutte opgaver.
- Forvaltningen afsøger muligheder for samarbejde om tiltag mod racisme i forbindelse med kommende budgetpakke i regi af Sikker By. Under Sikker By overvejes det desuden at følge op på undersøgelserne med en kampagne (Din Betjent) i efteråret 2025.
- Muslimernes Fællesråd (MFR) er aktuelt ikke repræsenteret i følgegruppen for handleplanen mod racisme. Forvaltningen foreslår, at MFR inviteres til at deltage i følgegruppen med henblik på at styrke samarbejde og dialog med organisationen.
- På det fælles møde mellem Beskæftigelses- on Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget den 14. maj 2025 dagsordensættes en drøftelse af undersøgelsernes resultater på børne- og ungeområdet samt om relevant opfølgning.
- På mødet den 17. februar var der desuden en drøftelse af en række øvrige indsatser. Disse omfattede et kommende religiøst rejsehold, tiltag til fremme af valgdeltagelse, efterværn og støtte til ofre for hadforbrydelser samt mulighed for evaluering af handleplanens indsatser. Konkret har udvalget i 2025 afsat følgende beløb: 0,250 mio. kr. til et rejsehold, som forventes etableret medio april; 0,5 mio. kr. til en indsats til fremme af valgdeltagelse i forbindelse med KV2025; og endelig 0,1 mio. kr. til en forundersøgelse med udvikling af model for muligt efterværn for ofre for hadforbrydelser i Københavns Kommune. Forvaltningen er i gang med implementering af nævnte tiltag og vil fremsende status til udvalget pr. mandagsmail i august 2025. I forhold til evaluering af handleplanens indsatser foreslår forvaltningen, at udvalget kan bestille et budgetnotat om initiativet 'Ekstern evaluering af handleplan med inddragelse af følgegruppe'. Dette initiativ er tidligere godkendt af udvalget og beskrevet i handleplanen på side 21, men har hidtil ikke opnået finansiering. Forvaltningen vurderer, at en ekstern evaluering af handleplanens resultater kan gennemføres inden for en ramme på 125.000 kr. om året i 2025-2026.
Økonomi
Sagen udmønter 0,5 mio. kr. til opfølgende indsatser for 2025
Politisk handlerum
Der kan bestilles budgetnotater vedr. yderligere tiltag, herunder 'Ekstern evaluering af handleplan’ og/eller opskalering af ovennævnte indsatser 1-3. Det bemærkes, at BIU har afsat 3 mio. kr. til indsatser mod diskrimination i 2026, som ikke er disponeret. Udvalget kan på mødet den 31. marts vælge at udmønte en del af disse midler.
Videre proces
Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen udmønte de forslåede indsatser i 2025. Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren vil på vegne af udvalget fremsende takkebreve til Muslimernes Fællesråd og Det Jødiske Samfund for deres bidrag til undersøgelserne og deltagelsen på BIU-mødet den 17. februar 2025 samt en orientering om den opfølgning, udvalget har besluttet.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen