Handlingsplan for implementering af sociale klausuler og arbejdsklausuler på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at godkende, at forslag til handlingsplan, inkl. principper, for implementering af sociale klausuler og arbejdsklausuler på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område, herunder at arbejdsklausul og social klausul indsættes i resultatkontrakter med foreninger og samarbejdspartnere, der modtager støtte.
-
at godkende, at 1. at ikke er gældende, hvis der er tale om frivillige organisationer eller foreninger, hvis arbejde primært baserer sig på frivillig, ulønnet arbejdskraft.
-
at godkende, at den sociale klausul ikke anvendes ved tildeling af støtte, der samlet er 1 mio. kr. eller derunder.
-
at godkende, at undladelse af klausuler i øvrige tilfælde skal forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til godkendelse.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen behandlede på sit møde den 17. marts 2016 indstilling vedr. udstrækning af sociale klausuler og arbejdsklausulen. Baggrunden for indstillingen var et medlemsforslag stillet af Socialdemokraterne, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti og vedtaget af Borgerrepræsentationen den 26. februar 2015. Medlemsforslaget pålagde Økonomiforvaltningen, med inddragelse af andre relevante forvaltninger, at udarbejde forslag til politisk behandling om mulighederne for at udvide området for sociale klausuler samt arbejdsklausulen til områder, hvor kommunens samarbejdspartnere modtager økonomiske midler fra Københavns Kommune.
Borgerrepræsentationen besluttede den 17. marts 2016 (bilag 1):
-
At kommunen i videst muligt omfang anvender sociale klausuler og arbejdsklausuler over for eksterne samarbejdspartnere, der modtager tilskud mm. fra Københavns Kommune.
-
At fagudvalgene senest den 1. juni 2016 pålægges – med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen – at udarbejde forslag til en handlingsplan for, hvordan sociale klausuler og arbejdsklausuler mest hensigtsmæssigt implementeres på udvalgets område og herunder fastsætter rammer og retningslinjer for, hvornår beslutningen om undladelse af brug af klausuler skal træffes af fagudvalget.
Løsning
Arbejdsklausuler er betingelser, som leverandører pålægges i forhold til at sikre ordnede forhold på arbejdspladsen, primært vedrørende løn og arbejdsforhold. Sociale klausuler er betingelser i forhold til at ansætte praktikanter, elever og personer, som ellers har svært ved at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet. Borgerrepræsentationen har for arbejde udført for Københavns Kommune vedtaget henholdsvis en arbejdsklausul (den 21. august 2014) og en social klausul (den 28. november 2013). Eksempler på arbejdsklausulen og sociale klausuler rettet mod henholdsvis ansættelse af praktikanter og ansættelse af ledige, som de anvendes på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område, er vedlagt i bilag 2-4. Der anvendes i dag ikke klausuler ved udbetaling af økonomiske tilskud i Københavns Kommune.
Det er forvaltningens vurdering, at det ikke vil være relevant eller forholdsmæssigt at stille krav om arbejdsklausuler og sociale klausuler i forbindelse med udbetaling af støtte til aktiviteter, der varetages af frivillige organisationer, hvis arbejde primært baserer sig på frivillig, ulønnet arbejdskraft og dermed ikke har mange ansatte medarbejdere.
I forhold til organisationer og foreninger, der ikke falder inden for gruppen af frivillige, anbefales det at opstille en minimumsgrænse for anvendelse af den sociale klausul, der går på størrelsen af den udbetalte støtte. Grunden hertil er, at det er forbundet med administrative omkostninger at anvende praktikanter eller ansætte ledige i støttet beskæftigelse, hvorfor tilskudsbeløbet bør have en vis størrelse, så udførelsen af aktiviteten, der ydes støtte til, ikke lider under varetagelsen af beskæftigelseskravet.
Arbejdsklausulen bør dog kunne anvendes ved alle beløbsstørrelser, da den alene stiller krav om opfyldelse af almindelige og grundlæggende danske løn- og arbejdsvilkår.
I det omfang, der er tale om tilskud, der ikke falder ind under de ovennævnte undtagelser, vil forslag om eventuel undladelse af brug af klausuler blive forelagt for udvalget.
Forvaltningen indstiller på denne baggrund følgende retningslinjer for anvendelsen af arbejdsklausul og social klausul:
-
Udgangspunkt: Arbejdsklausul og social klausul indsættes som udgangspunkt i resultatkontrakter indgået med foreninger og samarbejdspartnere, der modtager støtte.
-
Undtagelse 1: Frivillige organisationer eller foreninger, hvis arbejde primært baserer sig på frivillig, ulønnet arbejdskraft, er undtaget for både arbejdsklausul og social klausul.
-
Undtagelse 2: Den sociale klausul anvendes ikke ved tildeling af støtte, der samlet er 1 mio. kr. eller derunder.
-
Undtagelse 3: I øvrige tilfælde skal undladelse af klausuler forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til godkendelse.
Borgerrepræsentationen har som nævnt vedtaget arbejdsklausul og social klausul ved arbejde udført for Københavns Kommune. Da disse klausuler på grund af deres formulering ikke kan anvendes direkte ved tilskud/støtte, er det nødvendigt, at Borgerrepræsentationen vedtager ny arbejdsklausul og social klausul, som på tværs af forvaltningerne kan anvendes ved udbetaling af økonomiske tilskud. Det vil kunne ske i efteråret 2016 i forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af samtlige fagudvalgs handlingsplaner for implementering af klausuler ved udbetaling af tilskud/støtte.
Når der er vedtaget nye klausuler for tilskud/støtte, vil forvaltningen implementere klausulerne i forvaltningens fremtidige resultatkontrakter på baggrund af de godkendte principper. Det vil konkret ske ved, at det i kontrakterne indskrives som betingelse for udbetaling af tilskuddet, at støttemodtager overholder den arbejdsklausul og sociale klausul, som vedlægges som bilag til kontrakten. Konsekvensen ved manglende efterlevelse i form af bod vil fremgå af de vedlagte klausuler.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Indstillingen oversendes efter udvalgets godkendelse til Økonomiforvaltningen med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Der blev begæret afstemning om indstillingen:
For stemte: 6 (A, B og Ø)
Imod stemte: 3 (V, C og I)
Undlod: Ingen
Indstillingen blev hermed godkendt
Socialdemokraterne og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”De krav, der stilles i arbejdsklausul og social klausul skal fastholdes på de områder, som er blevet identificeret mulige i forhold til tildeling af direkte tilskud/støtte men terminologien i klausulerne er formuleret i forhold til en udbudssituation og der skal således ske en sproglig ændring i forhold til tilskuds/støttesituationen.”
Venstre, Konservative og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi respekterer de krav, der fremgår af lov og aftaler, men ønsker ikke yderligere fordyrende krav og klausuler”.