Spørgsmål omhandlende sharia til survey om medborgerskab blandt unge
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til nyt spørgsmål om sharia som opfølgning på målet om styrket medborgerskab blandt københavnere i integrationspolitik 2015-18.
Hvis udvalget godkender spørgsmålet, indstiller Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen,
2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at spørgsmålet stilles i forbindelse med gennemførelsen af medborgerskabssurveyen, selvom spørgsmålet ikke er en del af denne.
3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at udvalget får afrapporteringen på spørgsmålet i forbindelse med næste status på Integrationspolitik 2015-18.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøftede den 11. april 2016 forvaltningens redegørelse for forløbet omkring fastlæggelse af rammerne for undersøgelsen ”Survey om medborgerskab blandt unge københavnere”. Undersøgelsen er knyttet op på Integrationsaftale 2015-16, som et enigt udvalgt besluttede d. 7. november 2014.
På udvalgsmødet den 11. april 2016 orienterede forvaltningen udvalget om, at forvaltningen af ressourcemæssige årsager havde valgt også at stille respondenterne i undersøgelsen et spørgsmål om sharia. Spørgsmålet om sharia er knyttet op på Integrationspolitik 2015-18, som blev besluttet i Borgerrepræsentationen d. 26. marts 2015, hvor A, B, F og V stemte for. C stemte imod. I, O og Ø undlod at stemme.
Det spørgsmål, som forvaltningen stillede, og som skal følge op på målet om styrket medborgerskab blandt københavnere[1] i Integrationspolitik 2015-18, lyder:
”Ønsker du, at dansk lovgivning entydigt skal baseres på sharialovgivning?”
Udvalget besluttede d. 11. april, at forvaltningen godt kan stille et spørgsmål, der skal følge op på målet fra Integrationspolitikken i forbindelse med, at medborgerskabssurveyen gennemføres, men at forvaltningen skal komme med forslag til et nyt spørgsmål, som kan erstatte det spørgsmål, der blev stillet sidste gang, undersøgelsen blev gennemført.
Udvalget besluttede også, at forvaltningen skal lave en samlet oversigt over spørgsmålene.
Løsning
Denne indstilling indeholder et forslag til et nyt spørgsmål, som skal erstatte spørgsmålet om tilslutning til sharia. Samtidig er vedlagt en oversigt over spørgsmålsrækkefølgen (bilag 1).
Forvaltningen har konsulteret demokratikontoret under Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling og Politiets Efterretningstjeneste (PET) i formuleringen af et nyt spørgsmål. Forvaltningen har endvidere afdækket tidligere sammenlignelige undersøgelser af tilslutning til sharialovgivning. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling benytter følgende spørgsmål i deres medborgerskabsundersøgelse for 2016:
”Hvor enig eller uenig er du i, at religiøse og kulturelle traditioner skal følges, selv om de kan være ulovlige i Danmark?”
Det er forvaltningens anbefaling, at det nye spørgsmål tager udgangspunkt i det ovennævnte spørgsmål fra Ministeriets undersøgelse, men at spørgsmålets anden del præciseres, således at ordet ”dansk lovgivning” indgår i spørgsmålet. Forvaltningen foreslår derfor, at det nye spørgsmål, som opfølgning på den tværgående Integrationspolitik 2015-18, lyder:
”Hvor enig eller uenig er du i, at religiøse og kulturelle traditioner skal følges, selv om de kan være i strid med dansk lovgivning?”
Forvaltningen bemærker, at ændringen af spørgsmålet om sharia, som indgår i den tværgående Integrationspolitik 2015-18, vil betyde, at resultaterne fra de to forskellige spørgsmål ikke vil kunne sammenlignes i den næste afrapportering primo 2017.
Målet om sharia indgår i den tværgående Integrationspolitik 2015-18, som er besluttet i Borgerrepræsentationen den 26. marts 2015, og er altså ikke en del af den medborgerskabssurvey, som blev besluttet i udvalgets Integrationsaftale 2015-16. Forvaltningen vurderer derfor, at det nye spørgsmål er bedst placeret som det sidste spørgsmål i spørgeskemaet, som det også var tilfældet med det gamle spørgsmål om sharia. I bilag 1 er en oversigt med alle spørgsmål, hvor forslaget til nyt spørgsmål er det sidste spørgsmål.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen ændre spørgsmålet om sharia til det nye forslag og fremadrettet rapportere på målet om sharia i forbindelse med status på Integrationspolitik 2015-2018 og ikke i forbindelse med status på medborgerskabsundersøgelsen og Integrationsaftale 2015-16.
Michael Baunsgaard Schreiber / Lars Ethelberg Nielsen.
[1] Mål: Antallet af radikaliserede københavnere, som ønsker, at dansk lovgivning entydigt skal baseres på sharialovgivning, skal falde.
Beslutning
Socialdemokraterne fremsatte følgende ændringsforslag til spørgsmålet i indstillingen:
”Ordet ”love” tilføjes til spørgsmålet i medborgerskabssurveyen, så spørgsmålet lyder: ”Hvor enig eller uenig er du i, at religiøse og kulturelle traditioner og love skal følges, selv om de kan være i strid med dansk lovgivning?”
Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Da KK bruger 25 mio. kr. til anti- radikalisietings tiltag, er det relevant at vi via survey samler data om det et er behov for disse tiltag.”