Tilskud til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week 2018
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende udmøntning af tilskud for 2018 til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntningen af 3,6 mio. kr. til København som international modeby i 2018, der gives som tilskud til Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week.
2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det som en betingelse for tilskuddet til aktiviteter i forbindelse med modeugen skrives ind i resultatkontrakten med Copenhagen Fashion Week, at alle modeller på modeugens officielle program modtager en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimumshonorar, og at Økonomiforvaltningen foretager kontrollen af dette.
3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det som en betingelse for tilskuddet til aktiviteter i forbindelse med modeugen skrives ind i resultatkontrakten med Copenhagen Fashion Week, at alle 16-årige modeller, som går shows i modeugen i 2018, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, får et sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse i 2018.
4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Copenhagen Fashion Week inden udgangen af 2018 dokumenterer gennemførelsen af ovennævnte sundhedstjek, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sikrer kontrol af.
5. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager den planlagte udvidelse af branchens eget sundhedstjek i regi af Modebranchens Etiske Charter til også at omfatte de 18-årige modeller, som går shows i modeugen i 2018, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, til efterretning.
Problemstilling
I Budget 2017 blev der afsat 3,6 mio. kr. årligt i 2017 og 2018 til at fortsætte støtten til København som international modeby. I 2017 blev støtten udmøntet som tilskud på 2,5 mio. kr. til Danish Fashion Institute (DAFI) og som tilskud på 1,1 mio. kr. til Copenhagen Fashion Week (CFW).
I forbindelse med udmøntningen i 2017 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at det som en betingelse for tilskuddet til aktiviteter i forbindelse med modeugen skrives ind i resultatkontrakten med Copenhagen Fashion Week, at alle modeller på modeugens officielle program modtager en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimumshonorar, og at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sikrer, at der gennemføres kontrol af dette.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede også, at det som en betingelse for tilskuddet til aktiviteter i forbindelse med modeugen skrives ind i resultatkontrakten med CFW, at alle 16-årige modeller, som går shows i modeugen i 2018, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, får et sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse i 2018. Det var endvidere en forudsætning for udmøntning af midlerne for 2018, at CFW i samarbejde med DAFI skulle fremsende en evaluering af deres pilotforløb om sundhedstjek af 16-årige modeller til forvaltningen samt dokumentation for de gennemførte sundhedstjek, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle sikre kontrol af.
Udvalget besluttede samtidig, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle undersøge muligheden for, at Økonomiforvaltningen fremover kan varetage kontrolopgaven med modellers løn og arbejdsvilkår samt sundhedstjekket.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålagde desuden forvaltningen at sikre, at det er en betingelse for fremtidig støtte til aktiviteter i forbindelse med modeugen, at alle modeller, der går shows i modeugen, fra 2018 og frem skal have gennemført et af Københavns Kommune godkendt sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse, der er godkendt af Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. Udvalget pålagde forvaltningen at indarbejde sundhedstjekket i sit budgetforslag om modeugen til forhandlingerne om midler i Budget 2018. Det var en forudsætning for udvidelsen af sundhedstjekket, at der på baggrund af budgetforslaget blev afsat midler i Budget 2018, der kunne gøre det muligt at udvide sundhedstjekket.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget udmønter de afsatte midler til København som international modeby i 2018 som et tilskud til DAFI på 2,5 mio. kr. og som et tilskud til CFW på 1,1 mio. kr.
Midlerne til DAFI går til konkrete aktiviteter, der styrker København som destination for bæredygtig mode og vidensløft af modebranchen. Aktiviteterne er bl.a. Copenhagen Fashion Summit, der er verdens største topmøde om bæredygtighed og samfundsansvar i modebranchen, udvikling af et nyt innovationsforum, der skal gøre det mere konkret og praktisk for modevirksomhederne at komme nærmere helt konkrete løsninger indenfor CSR og bæredygtig, grøn omstilling samt en række seminarer, der bl.a. har fokus på at højne vidensniveauet om bæredygtighed i modebranchen.
Midlerne til CFW går til at skabe internationalt fokus på København som ramme for Nordens største modeuge ved at udvikle, igangsætte og afvikle aktiviteter, events og arrangementer, der inddrager borgere, turister og de professionelle deltagende i CFW. En del af aktiviteterne vil blive afholdt i samarbejde med KBH K – Commerce & Culture, Wonderful Copenhagen, museer og andre kulturinstitutioner, øvrige festivaler i byen, turismeerhverv og uddannelsesinstitutioner.
Sociale klausuler og arbejdsklausuler
Udbetalingen af kommunens tilskud til DAFI og CFW i 2018 vil ske i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger om implementering af sociale klausuler og arbejdsklausuler. I forvaltningens resultatkontrakter med DAFI og CFW vil der således blive indsat følgende bestemmelser:
* En social klausul om beskæftigelse af praktikanter.
* En arbejdsklausul, der sikrer ansatte hos en tilskudsmodtager minimum samme vilkår for løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som dem, der gælder for arbejde af samme art i kollektive overenskomster på tilsvarende områder.
Modellers løn og arbejdsvilkår
Udbetalingen af kommunens tilskud til CFW vil desuden ske i overensstemmelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 30. maj 2016 om, at kommunens tilskud gives på betingelse af, at alle modeller på modeugens officielle program modtager en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimums honorar. Da der ikke i Danmark er fastlagt en lovbestemt mindsteløn fortolkes bestemmelsen som, at modeller under modeugen skal aflønnes på vilkår svarende til de kollektive overenskomster.
I forhold til udmøntningen af midlerne for 2017 har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sikret, at DAFI og CFW udfører kontrol med løn og arbejdsvilkår for de modeller, som går shows under modeugen, og som ansættes hos de otte primære modelbureauer i Danmark.
Forvaltningen har kontrolleret DAFI og CFW’s kontrol og vurderer på baggrund heraf, at alle modeller, der gik shows under modeugen i 2017 har modtaget en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimumshonorar. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har desuden aftalt med Økonomiforvaltningen, at Økonomiforvaltningen fremover varetager kontrolopgaven med DAFI og CFW’s kontrol af, at alle modeller på modeugens officielle program modtager en skriftlig kontrakt med løn og arbejdsvilkår og et minimums honorar.
Sundhedstjek af modeller
Udbetalingen af kommunens tilskud til CFW i 2018 vil endvidere ske i overensstemmelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 22. maj 2017 om at gøre tilskuddet betinget af, at alle 16-årige modeller, som går shows i modeugen, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, skal have gennemført et sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse. Samtidig betinges tilskuddet af, at CFW inden udgangen af 2018 dokumenterer gennemførelsen af ovennævnte sundhedstjek.
Sundhedstjekket blev lanceret af DAFI og CFW i januar 2017 i regi af Modebranchens Etiske Charter som et pilotforløb med 16-årige modeller, der er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark. Målet med pilotforløbet var at kunne raskmelde de mange sunde modeller og at kunne finde de modeller, som enten har en spiseforstyrrelse eller udviser en risikobetonet adfærd og kan have brug for støtte til ikke at blive syg. Pilotforløbet blev gennemført i samarbejde med Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) og de otte primære modelbureauer i Danmark. Der er krav om, at modevirksomheder og andre aktører, der ønsker at blive optaget i det officielle modeugeprogram, skal underskrive Modebranchens Etiske Charter. Charteret, der er blevet opdateret i januar 2018 på baggrund af pilotforløbet, er vedlagt i bilag 1.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede også i 2017, at CFW i samarbejde med DAFI inden udgangen af 2017 og inden udvalget skal godkende udmøntning af tilskud for 2018, fremsender en evaluering af pilotforløbet med et sundhedstjek i 2017 samt dokumentation for de gennemførte sundhedstjek, som forvaltningen vil sikre kontrol af. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i april 2018 modtaget en evaluering af pilotforløbet, som er vedlagt i bilag 2. Ifølge evalueringen er pilotforløbet blevet gennemført uden de store vanskeligheder, og derfor vil branchens eget sundhedstjek i regi af Modebranchens Etiske Charter i 2018 blive udvidet til at omfatte både de 16- og 18-årige modeller.
Forvaltningen har desuden modtaget dokumentation for, at LMS i 2017 har gennemført sundhedstjek af 16-årige modeller. Ifølge LMS blev der gennemført 116 sundhedstjek i 2017. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i april 2018 gennemført kontrol hos LMS. Kontrollen har vist, at de pågældende sundhedstjek er blevet gennemført.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har undersøgt mulighederne for, at Økonomiforvaltningen fra 2018 kan varetage kontrolopgaven med sundhedstjekket. Økonomiforvaltningen har oplyst, at forvaltningen ikke har mulighed for at varetage denne kontrolfunktion. Det foreslås, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ligesom i 2017 også sikrer kontrol af de gennemførte sundhedstjek i 2018.
I forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018 udarbejdede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen et budgetforslag om et kommunalt finansieret tilbud om sundhedstjek til alle modeller, der går shows under modeugen. Forslaget blev udarbejdet, da Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 22. maj 2017 også besluttede at betinge fremtidig støtte til aktiviteter i forbindelse med modeugen med et sundhedstjek til alle modeller under forudsætning af, at der i Budget 2018 blev afsat midler hertil. Budgetforslaget blev imidlertid ikke imødekommet i Budget 2018. Derfor er udmøntningen af midlerne for 2018 ikke betinget af, at alle modeller, der går shows under modeugen, skal have gennemført et sundhedstjek.
Forvaltningen foreslår i forbindelse med udmøntning af midlerne for 2018, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i stedet for tager den planlagte udvidelse af branchens eget sundhedstjek i regi af Modebranchens Etiske Charter til også at omfatte de 18-årige modeller, som går shows i modeugen i 2018, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, til efterretning.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Umiddelbart efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse af indstillingen vil forvaltningen indgå resultatkontrakter med DAFI og CFW og på baggrund heraf udbetale tilskuddene for 2018.
Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber
Beslutning
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
SF fremsatte ændringsforslag om at tilføje følgende tekst til 3. at-punkt:
”samt at billeder, som er retoucherede, om muligt, ikke forekommer i forbindelse med markedsføring af arrangementet, medmindre dette fremgår tydeligt af en mærkning.“
Ændringsforslaget ændrer dermed indstillingens 3. at-punkt til:
”3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det som en betingelse for tilskuddet til aktiviteter i forbindelse med modeugen skrives ind i resultatkontrakten med Copenhagen Fashion Week, at alle 16-årige modeller, som går shows i modeugen i 2018, og som er tilknyttet de otte primære modelbureauer i Danmark, får et sundhedstjek med fokus på spiseforstyrrelse i 2018, samt at billeder, som er retoucherede, om muligt, ikke forekommer i forbindelse med markedsføring af arrangementet, medmindre dette fremgår tydeligt af en mærkning”
Ændringsforslaget og dermed det ændrede 3. at-punkt blev godkendt ved afstemning:
For: 8 (A, C, F, Ø og Å)
Imod: Ingen
Undlod: 2 (B og V)
Derefter blev indstillingens 4. at-punkt godkendt uden afstemning og indstillingens 5. at-punkt blev taget til efterretning.
Radikale Venstre og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre og Venstre mener, det er vigtigt, at vi har en modebranche med sunde modeller. Derfor er sundhedstjek af modeller et vigtigt initiativ, som vi støtter. Vi mener dog, at der er en grænse for, hvor langt vi skal gå med reguleringen, og den grænse går ved mærkning af retoucherede billeder til modeugen, da vi alle sammen bruger retouchere i rigtig mange tilfælde, f.eks. ved plakater med kommunale budskaber eller valgplakater, hvor vi i så fald også skulle begynde at lave opmærkninger.”
SF afgav følgende protokolbemærkning, som S, Ø og Å tilsluttede sig:
”I fald der i fremtiden gives støtte til DAFI og Copenhagen Fashion Week ønsker SF, at retoucherede reklamer for arrangementet ikke skal fremgå uden tydelig mærkning.”