Mødedato: 30.04.2018, kl. 16:00
Mødested: Mjølnerparken, Hothers Plads 2

Studieture for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i valgperioden 2018- 2021

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende arbejdsgruppens oplæg til rejseplan for udvalget i 2018-2021.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen arbejder videre med den faglige og praktiske planlægning af studieturene i den foreslåede rejseplan.

Problemstilling

Det politiske udvalg har i hver valgperiode mulighed for at tage på studieture. Studieturene går til et sted i verden, hvor udvalgsmedlemmerne kan hente inspiration indenfor deres politiske område. Udover det faglige indhold skal studieturene også have et socialt indhold, der skal være med til at styrke udvalgets politiske samarbejde.

Studieturene er underlagt rejsereglerne for Borgerrepræsentationens medlemmer, der gælder for alle udvalg, og er vedtaget af Borgerrepræsentationen i juni 2015.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget nedsatte på udvalgsmødet den 19. februar 2018 en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til en rejseplan med studieture, der dækker hele udvalgets funktionsperiode og ressortområde. Udvalget besluttede endvidere, at forslaget til studieture skal indbefatte forslag til besøg i danske kommuner, der har vist best practice på områder, hvor København er udfordret. Ønsket fokus er blandt andet se på, hvordan en smidigere og enklere tilgang til fleksjob og førtidspension kan sikres.

Løsning

Arbejdsgruppen bestående af Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Susan Hedlund (A), Astrid Aller (F) og Gyda Heding (Ø) har holdt to møder, hhv. den 22. marts og den 9. april 2018. På møderne har arbejdsgruppen besluttet at foreslå udvalget en rejseplan med følgende destinationer og temaer for studieture i valgperioden 2018-2021:

Besøg i Danmark

Formålet med besøgene og studieturen er, at udvalget kan blive inspireret af best practice i de kommuner, der gør det anderledes på de områder i beskæftigelsesindsatsen, hvor København er udfordret, herunder en smidigere og enklere tilgang til fleksjob og førtidspension.

Arbejdsgruppen foreslår to besøg i Storkøbenhavn og en todages studietur til Jylland. Det foreslås, at besøgene skal tilrettelægges, så udvalget kan mødes med både politikere, ledere, medarbejdere og borgere. Det foreslås, at besøgene afsluttes med opsamling i bussen på vejen tilbage, hvor udvalget kan drøfte, om der er initiativer, som forvaltningen skal arbejde videre med og fx udarbejde budgetnotater på.

Storkøbenhavn besøg

Besøg i to kommuner i forbindelse med BIU-møder i juni. Det foreslås at besøgene i Storkøbenhavn er

  • Høje-Taastrup Kommune

  • Ballerup Kommune

De to besøg vil fokusere på kommunernes erfaringer med at investere i beskæftigelse og uddannelse.

Arbejdsgruppen foreslår endvidere en studietur til Jylland, der dækker over besøg i følgende byer med en overnatning.

Der vil være afrejse ca. kl. 13.30 hhv. d. 4. og 19. juni 2018. Efter besøget vil der afholdes ordinært udvalgsmødemøde.

Jyllandsbesøg  

To dages studietur til Jylland den 16. og 17. august 2018. På studieturen vil udvalget besøge følgende kommuner: Hjørring, Aalborg, Aarhus og Kolding. Derudover vil der være et oplæg fra Norddjurs på hotellet den første aften.

Europæisk studietur Manchester

Arbejdsgruppen foreslår, at der afholdes en studietur til Manchester. 

Temaer for studieturen:

  • Kompetencer på omskifteligt arbejdsmarked

    Hvordan Manchester løser arbejdsmarkedsrelaterede udfordringer og tilpasser sig til ændringen i arbejdskraftefterspørgslen og tilhørende kompetencer

  • Samarbejde om erhvervsudvikling og arbejdskraft

    Hvordan Greater Manchester, der er et by- og businessregionalt samarbejde mellem ti distrikter omkring Manchester, bruges til at skabe vækst og arbejdspladser

  • Storbyens udsatte

    Hvordan Manchester understøtter byens udsatte borgere og får dem tættere på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

Forslag til rejsetidspunkt: 3 eller 4 dages studietur til Manchester i uge 6, 2019.

Oversøisk studietur - San Francisco og Silicon Valley

Arbejdsgruppen foreslår, at der afholdes en studietur til San Francisco og Silicon Valley.

Temaer for studieturen:

  • Distruption og krav til fremtidens arbejdskraft

Området omkring San Francisco og Silicon Valley er meget langt fremme i forhold til teknologi og iværksætteri. Udvalget skal derfor inspireres i forhold til fremtidens arbejdsmarked og se på de konsekvenser, som den fjerde industrialiseringsbølge vil have for arbejdsmarkedet. Udvalget skal endvidere se på, hvilke kompetencer fremtidens arbejdsmarked vil efterspørge

  • Iværksætteri og vækstvirksomheder

Udvalget skal se, hvordan San Francisco og Silicon Valley understøtter vækst både i startfasen,     men også når virksomhederne går fra at være små- og mellemstore virksomheder til store     virksomheder. Derudover kan udvalget blive inspireret i forhold til danske virksomheders     muligheder for at samarbejde med tech industrien i Silicon Valley

  • Udsatte, integration og storbyproblematikker

 Fokus på byens udsatte og integration, herunder hvordan bystyret understøtter frivillighed    og inddrager frivillige i arbejdet med byens udsatte borgere.

Studieturen kan også have et fokus på demokrati og medborgerskab i alle grupper i samfundet, bl.a. med inddragelse af de bevægelser i USA, der de seneste år har fyldt meget i den offentlige debat, fx Anti gun, Black Life Matters og Me too, samt LBGT-foreningen i San Francisco.

Forslag til rejsetidspunkt: en uges studietur til San Francisco i uge 41, 2019.

På baggrund af arbejdsgruppens beslutning om rejseplan har forvaltningen udarbejdet nærværende indstilling og vedlagt er et forslag til eventuelle besøg, der kan indgå på de forskellige studieture.

Økonomi

Omkostningerne til besøgene i Storkøbenhavn samt Jyllandsturen holdes inden for udvalgets budget til møder og seminarer.

I forhold til økonomien for den europæiske og oversøiske studietur vil udvalget blive præsenteret for et budget for studieturen til godkendelse, når udvalget præsenteres for det detaljerede program.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender rejseplanen, vil forvaltningen arbejde videre med turenes planlægning. Forvaltningen udsender et udspecificeret program til besøgene i Storkøbenhavn samt til Jyllandsturen i maj, hvorefter det vil være muligt at tilmelde sig.

Udvalget vil blive forelagt en indstilling med tilhørende budget til den europæiske og oversøiske studietur i efteråret 2018, hvorefter program og budget skal behandles i Borgerrepræsentationen.

Bjarne Winge / Sofie Munk

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top