Mødedato: 29.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Resultat af sagstidsmåling 2014

Se alle bilag

 

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatet af sagstidsmålingen i maj 2014 til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i maj 2014 gennemført en sagstidsmåling, som omfatter alle afgørelser truffet i maj 2014, hvor der er fastsat sagsbehandlingsfrister i medfør af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Nedenfor regdegøres for resultatet af denne sagstidsmåling. Der henvises i øvrigt til bilag 1, som uddyber resultaterne. 

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i medfør af § 3, stk. 2 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område fastsat frister for behandling af ansøgninger om ydelser. Loven fastsætter ikke de konkrete frister, men fastlægger kun de områder inden for hvilke, kommunen skal fastsætte frister. Af bilag 2 fremgår de ydelser, hvor der er fastsat frister i 2014.

Socialministeriet anbefaler, at kommunen fastsætter frister, der er  realistiske, således at de f.eks. svarer til den tid, der i praksis går med at behandle 80 til 90 pct. af sagerne inden for den pågældende sagstype. Sagsbehandlingsfristerne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er fastsat i overensstemmelse hermed, hvorfor der ikke forudsættes en 100 pct. overholdelse.

Sagstidsmåling i maj 2014
Tabel 1 viser resultatet af den gennemførte sagstidsmåling omfattende alle forvaltningens afgørelser i maj 2014, hvor der er fastsat en sagsbehandlingsfrist. Ved sagstidsmålingen undersøges forvaltningens overholdelse af de fastsatte sagsbehandlingsfrister og den gennemsnitlige sagsbehandlingstid. Det er en undersøgelse, forvaltningen foretager 1 gang om året.


Tabel 1. Resultat af sagstidsmåling af forvaltningens afgørelser i maj 2014
 

 

Resultat af sagstidsmåling 2014

Antal afgørelser

                          7.892
Generel overholdelsesprocent  1)

93,0

Gennemsnitlig sagsbehandlingstid 2)

5,8

 

  1. Generel overholdelsesprocent beregnes som en procent på baggrund af alle afgørelser i måleperioden, uanset sagstype.
  2. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid beregnes som et antal kalenderdage på baggrund af alle afgørelser i måleperioden uanset sagstype og sagsbehandlingsfrister. 

 

Generelt om resultaterne.
Resultatet af sagstidsmålingen viser, at der er en generel overholdelsesprocent på 93 pct., hvilket ligger over det vejledende niveau på 80-90 pct. Resultatet viser også, at borgeres ansøgninger om hjælp i almindelighed behandles hurtigt. Således er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 5,8 kalenderdage. Hvad angår overholdelse af underretningspligten - underretning til borgeren om forsinkelse i sagsbehandlingen - ligger denne på 11,0 pct mod 13,5 pct. ved sidste måling. Dette er fortsat på et meget lavt og ikke tilfredsstillende niveau. De 2 hovedkilder til denne manglende underretning er dels kontanthjælpsområdet og dels sygedagpengeområdet, hvorfor der i de efterfølgende afsnit specifikt redegøres for disse 2 områder. 

Særligt vedrørende overholdelse af underretningspligten.
På kontanthjælpsområdet er årsagen til det utilfredsstillende resultat, at der er sket en nedsættelse af fristen fra 3 uger til 10 dage (kalenderdage). Det forventes, at indførelsen af digitale postkasser for borgerne vil medføre en væsentlig nedsættelse af den tid, som borgere og forvaltning bruger på at kommunikere vedrørende ansøgninger og evt. manglende dokumentation. Der arbejdes samtidig på at indbygge opfyldelse af underretningspligten i en kommende digital løsning. Forvaltningen forventer derfor, at der ved en kommende måling vil blive tale om en væsentlig forbedring.Det andet område, hvor der er tale om en utilfredsstillende underretningsfrekvens, er sygedagpengeområdet. Området har været organiseret ud fra princippet om en straks-ekspedition, hvilket har betydet, at 98 pct. af sagerne er afgjort inden for fristen. Imidlertid har der været problemer med at underrette borgeren i de 2 procent, hvor fristen ikke er overholdt. Proceduren er nu blevet indskærpet, og det forventes, at en kommende måling vil vise en markant forbedring ift. underretningspligten. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil fortsat have særlig opmærksomhed på sagsbehandlingstiderne og forvaltningens overholdelse af underretningspligten. Forvaltningen vil endvidere have særligt fokus på kontanthjælpsområdet og følge udviklingen tæt bl.a. via forvaltningens ledelsestilsyn og sagstidsmålinger specifikt på disse områder samt via klagesagsstatistik.

Birgitte Hansen            Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning
Til top