Mødedato: 29.08.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Håndtering af medlemsforslag om etablering af regelloft for erhvervslivet

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen igangsætter en dialog og høring af erhvervslivet om mulige regelforenklinger som håndtering af medlemsforslag om regelloft fra tidligere medlem af Borgerrepræsentationen Rasmus Jarlov. 

Problemstilling

Tidligere medlem af Borgerrepræsentationen, Rasmus Jarlov (K), fremsatte den 10. oktober 2013 et medlemsforslag i Københavns Borgerrepræsentation om etablering af et regelloft for erhvervslivet i København. I medlemsforslaget forslås det:

  1. at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at der i den kommende valgperiode indføres et rent kommunalt regelloft i Københavns Kommune. Forstået således, at der over valgperioden skal afskaffes flere kommunale belastende erhvervsregler end der indføres
  2. at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen inden 1. januar 2014 fremlægger et forslag for Borgerrepræsentationen til en definition således, at det er klart, hvornår der er tale om en belastende kommunal regel for erhvervslivet samt  
  3. at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen inden 1. januar 2014 fremlægger et forslag for Borgerrepræsentationen til en model for dels en bagudrettet registrering, dels en fremadrettet registrering.”

Borgerrepræsentationen besluttede at henvise medlemsforslaget til Teknik- og Miljøudvalget uden afstemning. Indstillingen om håndtering af medlemsforslaget blev imidlertid aldrig forelagt Teknik- og Miljøudvalget, da Københavns Erhvervsservice i januar 2014 blev overflyttet fra Teknik- og Miljøudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fremlægger således med nærværende indstilling et forslag til håndtering af medlemsforslaget. Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen er blevet hørt om håndteringen af medlemsforslaget, og deres høringssvar er vedlagt som bilag til indstillingen.   

Løsning

Som håndtering af medlemsforslaget, herunder begrænse antallet af kommunalt vedtagne bebyrdende regler for erhvervslivet i København, foreslår Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at gå i dialog med erhvervslivet i København om erhvervslivets ønsker og behov for eventuel regelforenkling. 

Formålet er at identificere områder, hvor det københavnske erhvervsliv oplever unødig bebyrdende regulering samt udarbejde konkrete forslag til eventuelle regelforenklinger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil blive orienteret om resultatet af dialogen og få forelagt eventuelle indstillinger om regelforenklinger på udvalgets område. Såfremt regelforenklinger forslås på andre fagudvalgs områder, vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen rette henvendelse til disse forvaltninger og foreslå lignende proces med efterfølgende beslutning i de relevante fagudvalg. 

Dialogen foreslås gennemført ved:

  • Drøftelser ved et møde i Københavns Erhvervsråd eller ved møder med erhvervsorganisationerne. På baggrund af disse drøftelser vurderes, om der er behov for at afholde et større dialogmøde med et bredere udsnit af erhvervslivet i København
  • En åben høring, hvor erhvervslivet i København har mulighed for at oplyse om regler, som de oplever bebyrdende eller unødigt bureaukratiske. Høringsprocessen kan gennemføres ved brug af Københavns Kommunes digitale høringsportal ”Bliv Hørt”.

Dialogen og høringen kan omhandle beslutninger i Borgerrepræsentationen og fagudvalg, der indeholder regler for erhvervsdrivende eller indeholder krav til leverandører, som udfører opgaver for kommunen. 

Lovgivningsmæssige rammer for erhvervslivet, der vedtages i Folketinget, EU eller internationale organer, er udenfor kommunens indflydelse, men dialogen kan omhandle kommunens administration af disse, hvis der er et kommunalt råderum for den kommunale administration af reglerne.   

Både Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen støtter indstillingen.    

Vurdering af regelloft

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefaler, at der ikke udarbejdes forslag om et egentligt regelloft over antallet af kommunalt vedtagne bebyrdende regler for erhvervslivet. Det skyldes, at der vurderes at være en række udfordringer forbundet med at etablere og opretholde et sådant regelloft: 

  • En stor del af de regler, som har størst betydning for erhvervslivet, er fastlagt af staten eller EU og dermed udenfor kommunens indflydelse (f.eks. affaldsgebyrer). Et kommunalt regelloft vil således have begrænset betydning for den enkelte virksomhed 
  • Der er ingen garanti for, at et regelloft vil få en reel positiv effekt for erhvervslivet, hvis loftet alene går på det kvantitative element. Hvis der med et regelloft fjernes fem regler af mindre betydning for erhvervslivet og samtidig indføres én meget bebyrdende regel, så vil der reelt ikke være tale om en hjælp for erhvervslivet
  • Regler, der kan opleves bebyrdende for erhvervslivet, kan være indført for at tilgodese andre samfundsmæssige hensyn f.eks. parkeringsregler
  • Forslaget om at afskaffe eksisterende regler, når der vedtages nye, kan skabe et rigidt system, hvor kommunen kan blive tvunget til at afskaffe eksisterende og velfungerende regler, der f.eks. er adfærdsregulerende eller indtægtsgivende for kommunen
  • Etablering og opretholdelse af et regelloft for erhvervslivet vurderes ressourcekrævende, idet det kræver både en bagudrettet og løbende registrering samt en faglig vurdering af samtlige beslutninger i Borgerrepræsentationen og udvalgene af, om de indeholder en bebyrdende regel for erhvervslivet.        

På den baggrund anbefaler Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i stedet, jf. ovenfor, en dialog og høring af erhvervslivet, som tager udgangspunkt i erhvervslivets oplevede behov for regelforenklinger.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, afholdes udgiften til at gennemføre dialog og høring af erhvervslivet inden for egen ramme.  

Videre proces

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender den anbefalede dialog og høring af erhvervslivet vedrørende eventuelle regelforenklinger, vil udvalget i starten af 2017 få forelagt en opsamling på dialogen med erhvervslivet til orientering samt eventuelle forslag til regelforenklinger på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Et enigt udvalg fremsatte følgende ændringsforslag til et 2. at-punkt:
”2. at dialogen, hviler på et "følg-eller-forklar" princip, hvorefter forvaltningen forpligter sig til at redegøre for årsagen, hvis forslag om mulige regelforenklinger ikke kan gennemføres.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Indstillingen blev herefter i sin helhed godkendt uden afstemning.
Til top