Mødedato: 29.04.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Medlemsforslag om fritagelse for sanktion for særligt udfordrede unge

Medlemsforslag

Det indstilles,

  1. at  Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde en sag til udvalget, der beskriver dels i hvilke situationer det er muligt at fritage unge mellem 18 og 25 år, som har en sag i både Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen for sanktion, dels hvilke tiltag Forvaltningen benytter sig af på nuværende tidspunkt i forhold til sanktionering af unge mellem 18 og 25 år, som har en sag i både Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

(Stillet af Enhedslisten)

Motivation

Med den nye ungeindgang, hvor unge kun skal have én sag, selvom de har sager i flere forvaltninger, vil det være tydeligt, hvem de særligt udfordrede unge er. Enhedslisten ønsker, at de unge, som har en sag i både Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, og de unge, som har en sag i Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, skal fritages fra sanktioner.  De skal have en såkaldt y-kode. Målgruppen er de 18-25årige, som får en indsats gennem den koordinerede ungeindsats (KUI), der blev behandlet på BIU-mødet den 18. marts 2019.

Beslutning

Indstillingen blev forkastet uden afstemning

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til medlemsforslagets at-punkt, som ændres fra:

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde en sag til udvalget, der beskriver dels i hvilke situationer det er muligt at fritage unge mellem 18 og 25 år, som har en sag i både Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen for sanktion, dels hvilke tiltag Forvaltningen benytter sig af på nuværende tidspunkt i forhold til sanktionering af unge mellem 18 og 25 år, som har en sag i både Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Ændres til:

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde en sag til udvalget, der beskriver dels i hvilke situationer det er muligt at udlade at sanktionere unge mellem 18 og 25 år, som har en sag i både Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, dels hvilke tiltag forvaltningen benytter sig af på nuværende tidspunkt i forhold til sanktionering af unge mellem 18 og 25 år, som har en sag i både Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget

For stemte: 4 (Ø og Å)

Imod: 6 (A, B, C og V)

Undlod: 1 (F)

Medlemsforslaget blev dermed forkastet.

Gyda Heding (Ø) udtrykte herefter ønske om at bruge sin initiativret med henblik på at få medlemsforslaget indbragt for Borgerrepræsentationen til mødet den 6. juni, jf. kommunestyrelseslovens § 11.

SF fremsatte følgende protokolbemærkning, som Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre tilsluttede sig:

”Vi henviser til forsøget, som udvalget har vedtaget d. 28. januar. Forsøget afprøver forskellige initiativer, der skal mindske sanktionering, der risikerer at bringe udsatte borgere længere væk fra arbejdsmarkedet. Dette indebærer blandt andet at ændre indkaldelsespraksis, arbejde aktivt med afbud og sygemelding, indhente og vurdere oplysninger omkring borgeren og gøre breve med partshøringer mere forståelige. Vi ser frem til at høre om resultaterne af forsøget og implementere de indsatser, der virker, til større grupper af borgere.”

Til top