Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Kommuneplan 2019
Resumé
Forslag til Kommuneplan 2019, Verdensby med ansvar, er den konkrete udmøntning af de overordnede principper og temaer, som blev politisk besluttet i Borgerrepræsentationen i Kommuneplanstrategi 2018. Økonomiudvalget har sendt planen i intern høring i kommunens fag- og lokaludvalg m.fl.
Med denne sag godkendes Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Kommuneplan 2019. Høringssvaret tager udgangspunkt i BIUs høringssvar til Kommuneplanstrategi 2018, som udvalget godkendte på udvalgsmødet den 23. maj 2018.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender det i bilag 2 vedlagte høringssvar til Kommuneplan 2019
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal efter lov om planlægning offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen, som blandt andet skal indeholde strategien for den fremtidige udvikling af København. Borgerrepræsentationen vedtog Kommuneplanstrategi 2018 d. 28. feb. 2019 og besluttede samtidig en fuld revision af Kommuneplan 2019.
Økonomiudvalget har sendt forslag til Kommuneplan 2019 i intern høring i kommunens fag- og lokaludvalg m.fl. med frist d. 14. maj.
Løsning
To repræsentanter fra Økonomiforvaltningen vil på mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget gennemgå indholdet i og processen for Kommuneplan 2019.
Kommuneplan 2019
Forslaget til Kommuneplan 2019 er opdelt i 3 dele:
-
en politisk hovedstruktur
-
retningslinjer for arealanvendelsen
-
rammer for lokalplanlægningen.
Forslag til Kommuneplan 2019 er udarbejdet med udgangspunkt i Kommuneplanstrategi 2018.
København oplever i disse år den største befolkningsvækst siden 1940’erne, hvilket medfører en lang række muligheder, men også udfordringer. Kommuneplan 2019 søger at give konkrete bud på, hvordan byens udfordringer kan håndteres, og hvordan planlægningen kan understøtte en by i udvikling.
I efteråret 2018 gennemførte Økonomiforvaltningen en ekstern høring, hvor mere end 6.800 københavnere blev spurgt til, hvad de ønsker sig for byens fysiske udvikling. Budskaberne fra københavnerne er gennemgående i hele planen.
Struktur for kommuneplanen
I samarbejde med de øvrige forvaltninger har Økonomiforvaltningen udarbejdet et forslag til en politisk hovedstruktur for kommuneplanen (bilag 1), der indeholder følgende fokusområder, som går igen fra kommuneplanstrategien:
- En social og mangfoldig by
- En grøn og bæredygtig by
- En kulturel by med kant
- En by i vækst med talenter og arbejdspladser
- En international byregion
Det er særligt temaerne om En social og mangfoldig by og En by i vækst med talenter og arbejdspladser, som har betydning for beskæftigelses- og integrationsområdet.
Indhold i BIUs høringssvar
Forvaltningen har udarbejdet forslag til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar (bilag 2 og i skematisk form i bilag 3), som tager udgangspunkt i udvalgets høringssvar til Kommuneplanstrategi 2018 (bilag 4) og omhandler følgende:
-
Det fremgår af En by i vækst med talenter og arbejdspladser, at der bl.a. skal sikres plads til byggeri af op mod 2,4 mio. m2 erhverv frem mod 2031, og at der skal sikres et varieret udbud af erhvervslejemål. Det hilsner udvalget velkomment, da det vil være med til at sikre arbejdspladser til den voksende befolkning og vil skabe plads til lokale virksomheder af forskellig karakter.
-
Udvalget er også glade for at se, at det af samme kapitel fremgår, at virksomhederne skal se kommunen som udviklingsorienteret, erhvervsvenlig og en samarbejdspartner.
-
Det bør dog også fremgå af kommuneplanen, at København skal fremme en infrastruktur, så håndværkere m.fl. kan komme frem i bil til opgaverne.
-
Derudover ønsker udvalget et større fokus på at skabe lære- og elevpladser til unge, da det er vigtigt, at også unge mennesker går ind i håndværksfagene og derigennem bidrager til kommunens fysiske udvikling.
-
Endelig er der integrationsudfordringer i København, som påkalder sig særlig opmærksomhed, da københavnere med etnisk minoritetsbaggrund på en række parametre klarer sig dårligere sammenlignet med københavnere med dansk baggrund.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forslag til Københavns Kommuneplan 2019 er sendt i intern høring i fag- og lokaludvalg samt udvalgte råd. Hvis BIU har bemærkninger til høringssvaret indarbejdes disse og sendes til Økonomiforvaltningen inden fristen d. 14. maj 2019.
Økonomiforvaltningen vil på baggrund af høringssvarene fra den interne høring udarbejde en hvidbog og et revideret forslag til Kommuneplan 2019 frem mod behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til august.
Herefter følger en 8 ugers offentlig høring inden endelig behandling i Borgerrepræsentationen i december 2019.
Tanja Franck/ Michael Baunsgaard Schreiber
Beslutning
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til høringssvarets tredje afsnit, som ændres fra:
”I den forbindelse er udvalget også meget positiv over for det store fokus på København som en udviklingsorienteret og erhvervsvenlig by, hvor Københavns Kommune skal være en attraktiv medspiller og samarbejdspartner til virksomhederne.”
Ændres til:
”I den forbindelse er udvalget også meget positiv over for det store fokus på København som en udviklingsorienteret og erhvervsvenlig by, med mange forskellige erhverv. Det er vigtigt at sikre, at der også i fremtiden er en bred vifte af jobs til borgere med forskellige kvalifikationer, og Københavns Kommune skal være en attraktiv medspiller og samarbejdspartner til virksomhederne.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til høringssvarets tredje afsnit, som ændres fra:
”Dog finder udvalget det vigtigt, at kommuneplanen fremmer en infrastruktur, så håndværkere m.fl. kan komme frem i bil til opgaverne.”
Ændres til:
”Dog finder udvalget, at kommuneplanen skal fremme en infrastruktur så den tunge lastbiltransport kan holdes ude af byen til fordel for varetransport i mindre varevogne - f.eks. ved at der etableres centrale omlastningspladser o.lign. Samtidig mener udvalget også, at det er vigtigt at se på mulighederne for at begrænse den private biltrafik, så det bliver lettere for håndværkere m.fl. at komme frem til opgaverne.”
Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget:
For stemte: 4 (Ø og Å)
Imod: 6 (A, B, C og V)
Undlod: 1 (F)
Dermed blev ændringsforslaget forkastet
Radikale Venstre og Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til høringssvarets tredje afsnit, som ændres fra:
”Dog finder udvalget det vigtigt, at kommuneplanen fremmer en infrastruktur, så håndværkere m.fl. kan komme frem i bil til opgaverne.”
Ændres til:
”Dog finder udvalget det vigtigt, at kommuneplanen fremmer en infrastruktur, så håndværkere, læger, hjemmeplejen mv. kan komme frem til deres arbejdsopgaver i byen.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Alternativet og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til høringssvarets sidste afsnit, som ændres fra:
”Endelig finder udvalget, at det bør fremgå af kommuneplanen, at der er integrationsudfordringer i København, som påkalder sig særlig opmærksomhed, da københavnere med etnisk minoritetsbaggrund på en række parametre klarer sig dårligere sammenlignet med københavnere med dansk baggrund. Det gælder bl.a. i forhold til beskæftigelsesfrekvens, uddannelsesniveau, sundhed m.v. I Københavns Kommunes integrationspolitik 2019-2022 er der et mål om, at flere københavnere med minoritetsbaggrund skal i job og flere københavnere med minoritetsbaggrund skal klare sig godt i folkeskolen, så de bliver bedre rustet til – og gennemfører – en ungdomsuddannelse.”
Ændres til:
”Der bør fremgå af kommuneplanen, at københavnere med etnisk minoritetsbaggrund klarer sig betydeligt bedre, end det tidligere har været tilfældet, og at integrationen i langt de fleste tilfælde er vellykket. Borgere med anden etnisk minoritetsbaggrund skal stadig have særlig opmærksomhed, idet der fortsat er visse udfordringer og den gode udvikling i forhold til uddannelse, beskæftigelse, og ordinært arbejde skal fortsætte. Udvalgets forslag til fokusområder indebærer bl.a. et fokus på en blandet by med bydele som eksisterer på tværs af økonomiske skel.”
Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget:
For stemte: 6 (Å, Ø, F og B)
Imod: 5 (A, C og V)
Undlod: Ingen
Dermed blev ændringsforslaget vedtaget.
Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag, som tilføjelse til høringssvaret:
”Udvalget ønsker fokus på, at der skabes rum for socialøkonomiske virksomheder i en by, hvor erhverv og iværksætteri er i rivende udvikling”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingen blev efterfølgende godkendt uden afstemning