Mødedato: 29.03.2007, kl. 14:15

Årsregnskab 2006

Årsregnskab 2006

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. marts 2007

 

 

3.      Årsregnskab 2006

                      BIU 58/2007

Godkendelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens årsregnskab 2006.

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes årsregnskab 2006 (jf. bilag 1),

2.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at årsregnskab 2006 viser et behov for tilpasning af aktiviteterne i 2007, og at denne tilpasning afventer en samlet plan for implementering af velfærdsreformen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2007

Indstillingens 1. at blev godkendt og 2. at blev taget til efterretning.

 

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal aflægge regnskab for 2006. Årsregnskabet (bilag 1) er sendt til Økonomiforvaltningen den 5. marts 2007 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

 

Løsning

Årets resultat er et merforbrug på driftsrammen på ca. 5 mill.kr. (ca. ½ pct. af budgettet) og et merforbrug til efterspørgselsstyrede overførsler på ca. 30 mill.kr. (ca. 1½ pct. af budgettet), jf. tabel 1. Afvigelserne gennemgås nærmere nedenfor og i vedlagte bilag 2.

 

Tabel 1. Årsregnskab 2006 for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

Budget 2006

Regnskab 2006

Afvigelse

Bevilling

Mill.kr.

Mill.kr.

Mill.kr.

Beskæftigelsesindsatsen, drift og anlæg

771,5

776,3

4,8

Merudgifter til beskæftigelsesfremmende tilbud

 

 

5,0

Merudgifter vedr. administration

 

 

3,0

Uventede udgifter ultimo 2006

 

 

6,2

Mindreforbrug til danskundervisning og integration

 

 

-13,3

Andre, mindre afvigelser

 

 

3,9

Efterspørgselsstyrede overførsler

2.277,5

2.308,3

30,8

Kontanthjælp, færre modtagere og nye refusionsregler

 

 

-72,8

Merudgifter til sygedagpenge

 

 

28,0

Andre, mindre afvigelser

 

 

< span style='font-size:10.0pt'>14,0

Bogførte poster i alt

 

 

-30,8

Reservation til eventuelt muligt refusionstab.

 

 

61,6

Finansposter 1)

0

-126,1

-126,1

Note: 1) Finansposterne vedrører hovedsageligt mellemregninger og udlignes over tid.

 

Afvigelser på driftsrammen

 

Merudgifter til beskæftigelsestilbud

Der har samlet set været merudgifter til beskæftigelsesfremmende tilbud på godt 5 mill. kr. Det skal ses i lyset af en delvis omlægning af indsatsen fra matchgrupperne 1-3, som i stigende grad selv finder vej til job, til matchgrupperne 4-5, hvor indsatsen typisk er mere krævende og dermed dyrere.

 

Der kan således konstateres et merforbrug hos de eksterne leverandører (matchgruppe 4-5) på ca. 15 mio. kr., som delvis modgås af et mindreforbrug hos de kommunale beskæftigelsescentre (matchgruppe 1-3) på ca. 10 mill. kr.

 

Merudgifter vedr. administration

De store omstillingsprocesser i 2006 har medført en række følgeudgifter, som det var vanskeligt at budgettere ved årets start. Det gælder f.eks. udgifter til bygningsforbedringer samt tomgangshusleje i lejemål, man har været på vej ind i eller ud af. Og det gælder merudgifter til opnormering i forbindelse med handlingsplanen for genopretning af driften på navnlig Jobcenter for Sygedagpenge.

 

I det hele taget var det vanskeligt at foretage en korrekt budgetudmelding til først overgangsorganisationen, dernæst de nye enheder uden et erfaringsgrundlag. Dette var også foregrebet igennem afsættelse af en reserve fra årets start på 7 mill. kr.

 

Det kan nu konstateres, at der har været et merforbrug på ca. 10 mill. kr., som navnlig kan henføres til forvaltningens decentrale enheder. Dette kan delvis dækkes ind af den afsatte reserve, således at merforbruget netto udgør ca. 3 mill. kr. Forvaltningen har på baggrund af det konstaterede merforbrug taget en række tiltag til en styrket økonomistyring i 2007.

 

Uventede udgifter ultimo 2006

Indtil sent på året regnede forvaltningen med et lille mindreforbrug samlet set, men uventede regninger på godt 6 mill. kr. kort før årets afslutning ændrede billedet.

 

De uventede regninger vedrører:

 

·        En overført betaling fra 2005 på 1,5 mill.kr. Økonomiforvaltningens opkrævning af IT-afgifter for 2006 indeholdt en ikke varslet efterregning fra 2005.

·        Afskrivninger vedr. lønregulering fra 2005 i medfør af samarbejdet med Accenture på 3,2 mill.kr. Der er ultimo 2006 opkrævet 3,4 mill. kr., hvilket væsentligt overstiger de ved budgetteringen forudsatte 0,2 mill. kr.

·        Merudgifter til tomgangsleje på 1,5 mill.kr. Der er opkrævet uventet tomgangsleje for nogle af de fælles lejemål mellem BUF, SOF og BIF.

 

Mindreforbrug til danskundervisning og integration

Det samlede mindreforbrug på godt 13 mill. kr. består dels af reelle mindreudgifter på godt 5 mill. kr. til danskundervisning og kvarterløft, dels af uberettigede indtægter på godt 8 mill. kr., som skal tilbageføres i 2007. Mindreudgifterne til danskundervisning skyldes faldende efterspørgsel. Mindreudgifterne til kvarterløft er tekniske i den forstand, at de er finansieret af den beskæftigelsesfremmende indsats.

 

De uberettigede indtægter består af:

 

·        Et af kommunens sprogcentre (KISS) har fejlagtigt opkrævet betaling direkte fra andre kommuner, selvom det fremgår af lovgivningen, at det er kommunen, der opkræver betaling. Sprogcentrets opkrævning udgør 4,6 mill. kr.

·        Der er desværre sket en beregningsfejl ved udsendelse af fakturaer i januar 2007, som indebærer, at kommunen samlet set har opkrævet 3,6 mill. kr. for meget.

 

Forsørgelsesudgifter

 

Kontanthjælp, færre modtagere og nye refusionsregler

Der var i 2006 ca. 2.000 færre kontanthjælpsmodtagere end forudsat i budgettet. Det svarer isoleret set til en mindreudgift på knap 144 mill kr.

 

Denne mindreudgift udhules dog delvis af de nye refusionsregler pr. 1. juli 2006, hvorefter der ydes 35 pct. refusion for kontanthjælp til passive modtagere og 65 pct. refusion til modtagere i aktive tilbud. Tidligere udgjorde refusionen 50 pct. for alle kontanthjælpsudgifter. Med en aktiveringsgrad på under 50 pct. har lovændringen isoleret set kostet kommunen ca. 61 mill.kr. De samlede nettoudgifter til kontanthjælp blev dermed ca. 73 mill.kr. lavere end budgetteret.

 

Merudgifter til sygedagpenge

På sygedagpengeområdet udviser årsregnskabet en merudgift på ca. 30 mill.kr., hvilket skyldes, at antallet af sygedagpengesager og den gennemsnitlige sagsvarighed er steget i forhold til det forudsatte i budget 2006. Der er iværksat en række tiltag for at styrke sagsbehandlingen i Jobcenter for Sygedagpenge, og forvaltningen forventer, at disse tiltag vil have en betydelig effekt i 2007.

 

Reservation til eventuelt muligt refusionstab

De bogførte poster på regnskabet for det efterspørgselsstyrede budgetområder viser et samlet mindreforbrug på ca. 30 mill kr.

 

Imidlertid har det været nødvendigt at afsætte en reserve på ca. 60 mill. kr. til finansiering af et eventuelt muligt tab i 2006 på statslig refusion af sygedagpengeudgifter, jf. orientering til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 8. februar 2007 (BIU 28/2007). Når denne reserve medtages viser regnskabet for 2006 et merforbrug på 30 mio. kr. Det er dog væsentligt at være opmærksom på, at de 60 mio. kr. ikke er udgift, der er afholdt i 2006. Om – og i hvilket omfang – den skal afholdes, afhænger af den kommende revisionsgennemgang af årsregnskabet.  

 

Forvaltningen har sendt en redegørelse om baggrunden for det mulige refusionstab til Økonomiudvalget, jf. orientering af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i forbindelse med mødet den 8. marts 2007.

 

Regnskabsresultatets betydning for 2007

Regnskabsresultatet gør, at udvalgets budget for 2007 skal finansiere dels merforbruget i 2006 på knap 5 mill. kr., dels de uberettigede indtægter fra danskundervisningen på godt 8 mill. kr., jf. ovenfor. Der er dog fortsat en vis usikkerhed om det endelige årsresultat på integrationsområdet, fordi de selvejende sprogcentres endelige regnskaber endnu ikke foreligger.

Samtidig er der i 2007 lagt op til, at udvalgene skal bidrage til at dække finansieringsbehovet på 89 mill. kr. i Børne- og Ungeudvalget, og foreløbig er der lagt op til en reduktion af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget med ca. 1 mio. kr.

 

Den samlede belastning af udvalgets budget for 2007 udgør således foreløbig ca. 14 mill. kr. En sådan forlods budgetkorrektion kan være vanskelig at indprioritere i budgettet for 2007, uden at produktionen påvirkes. Og samtidig kan det have betydelige negative konsekvenser for kommunen ikke at opretholde (eller styrke) produktionen, jf. dels at en høj produktion må forudsættes at øge afgangen fra kommunal forsørgelse, dels at statsrefusionen i stigende grad afhænger af en høj produktion.

 

Folketinget har den 22. februar 2007 vedtaget lovforslag nr. L 105 om udmøntning af velfærdsreformens afsnit om en forstærket indsats for at nedbringe ledigheden. Loven giver anledning til betydeligt øgede krav for forvaltningen. Forvaltningen bliver dog også kompenseret for disse krav i form af dels ca. 27 mill.kr. i direkte tilskud til jobkonsulenter, og dels ca. 6 mill.kr. i anden økonomisk kompensation for merudgifter ved lovændringerne.

 

Forvaltningen har igangsat et arbejde med at afklare, hvilke ændringer i produktionens tilrettelæggelse og omfang, den nye lovgivning medfører. I det omfang dele af de nye krav allerede er indprioriteret i budgettet for 2007, vil nogle af midlerne fra velfærdsreformen kunne medfinansiere det overførte merforbrug fra 2006. Forvaltningen vil forud for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets færdigbehandling af udvalgets budget for 2007 vende tilbage omkring det samlede behov for en forlods budgetkorrektion.

 

På grund af merforbruget vil der i sagens natur ikke blive fremsat anmodning om overførsel af mindreforbrug fra 2006 til 2007.

 

Økonomi

Jf. ovenfor og bilag 1-2.

 

Videre proces

Økonomiforvaltningen samler de enkelte forvaltningers bidrag til kommunens årsregnskab 2006 og forelægger det for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Bilag

1. Årsregnskab 2006 for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

2. Væsentligste afvigelser i årsregnskab 2006

 

 

         Morten Binder         /Thomas Thellersen Børner

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2007


 

Til top