Udmøntning af servicemidler til nytteindsats
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende udmøntningen af servicemidler til nytteindsatsen 2017-2020.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
-
at udmøntningen af servicemidler til nytteindsats tages til efterretning.
Problemstilling
I budgetaftalen for 2017 er aftaleparterne blevet enige om at afsætte 3,5 mio. kr. i servicemidler årligt i perioden 2017-2020 til pladser i nytteindsats.
Med budgettet vedtog Borgerrepræsentationen at konvertere midler fra bevillingsområdet ”efterspørgselsstyrede indsatsmidler” til drift til oprettelse af nytteaktiveringsforløb til førstegangsaktivering af jobparate kontanthjælpsmodtagere til en uændret målgruppe.
Af aftaleteksten fremgik endvidere at "Parterne er herudover enige om, at ovenstående tiltag vedrørende nyttepladser til førstegangsaktivering af kontanthjælpsmodtagere ikke skal medvirke til at udvide antallet af nyttepladser."
Løsning
Det er et lovkrav, at en jobparat kontanthjælpsmodtager skal have et virksomhedsrettet tilbud første gang, vedkommende skal i aktivering. Den ledige skal have det virksomhedsrettede tilbud, som bedst muligt hjælper den enkelte til at opnå ordinær beskæftigelse, og tilbuddet kan være enten virksomhedspraktik, løntilskud eller nytteindsats.
Nogle borgere kan have forskellige personlige vanskeligheder (fx motivation), som gør det svært at placere dem i et ordinært virksomhedsrettet forløb på en almindelig arbejdsplads. Dette foreslås løst ved at oprette virksomhedsrettede forløb i form af nytteaktivering i projektpladser vedrørende naturgenopretning.
For at nytteindsatsen kan leve op til lovgivningen om at være virksomhedsrettet aktivering, skal den finansieres af servicemidler.
Effektstudier af nytteaktivering viser høje effekter af indsatsen på samme måde som for andre virksomhedsrettede tilbud. Forvaltningens egne opgørelser viser samme positive resultater: Tre måneder efter endt forløb er ca. 30 pct. ude af offentlig forsørgelse.
Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB) organiserer allerede i dag nytteindsats, jf. beslutning i Borgerrepræsentationen den 22. maj 2014. Der har i 2016 været i alt 235 helårspladser i nytteindsatsen på CAB. Fra 2017 oprettes systematisk hold til førstegangsaktivering af en gruppe af de jobparate kontanthjælpsmodtagere, svarende til 50 helårspladser, mens der tilsvarende vil være færre pladser til åbenlyst uddannelsesparate og gentagen aktivering af jobparate kontanthjælpsmodtagere. Det samlede antal helårspladser i CABs nytteindsats er uændret i forhold til 2016.
Økonomi
Initiativet er finansieret af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatsramme, som flyttes til servicerammen. CABs budget er dermed uændret.
Videre proces
Målgrupperne vil blive visiteret til nytteindsatsen i 2017.
Bjarne Winge/Jacob Zeberg Eberholst.
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Enhedslisten og SF fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten og SF lægger vægt på, at forligsparterne er enige om, at tiltaget ikke skal medvirke til at udvide antallet af nyttepladser.”