Implementering af samtaler til akademikere
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens implementering af samtaler til akademikere til efterretning.
Problemstilling
Et enigt Beskæftigelses- og Integrationsudvalg (BIU) indgik i marts 2016 en akademikeraftale, der indeholder en række initiativer, som kan bidrage til, at flere akademikere kommer i beskæftigelse. I aftalen indgik bl.a. et delelement om, at ”Aftaleparterne er derfor enige om at hjemtage myndighedsopgaven, der fremover skal løses i Jobcenter Købehavn”.
I forbindelse med af behandlingen af dagsordenspunkt 3 (Udmøntning af budget 2017) på BIU-mødet d. 21. november 2016 blev der efterspurgt en efterretningssag om implementering af samtaler til akademikere i jobcentrene.
Løsning
Borgerrepræsentationen har med budget 2017 vedtaget at finansiere, at forvaltningen hjemtager de lovpligtige samtaler, så alle ledige akademikere kun skal til samtale ét sted – nemlig i jobcentret – og ikke som i dag hos både jobcenter og eksterne leverandører (anden aktør).
Det skal sikre et gennemskueligt og sammenhængende forløb, hvor jobcentret opbygger og fastholder et indgående kendskab til den ledige, hvilket er forudsætningen for at kunne leve op til akademikeraftalens overordnede mål om at nedbringe overledigheden for målgruppen.
Forvaltningens nuværende akademikerudbud indebærer, at ledige akademikere under 30 år i dag henvises i forløb, hvor der også indgår samtaler, hos andre aktører. Ledige akademikere over 30 år får allerede deres samtaler i jobcentret. Aftalerne med anden aktør udløber 1. marts, hvorefter samtaler vil blive hjemtaget.
For så vidt angår ledige akademikere, der er medlem af MA, besluttede BIU imidlertid d. 24. marts 2015, at fællessamtalerne med a-kassen skal afholdes i MA (potentielt er førstegangssamtalen, 5./ 6 mdrs.. samtalen og 16. mdrs. samtalen, hvor både a-kasse og jobcentret deltager). Baggrunden er, at der i budgetaftalen for 2014 blev bevilget midler til et styrket samarbejde mellem jobcenter og udvalgte a-kasser med overledighed.. Bevillingen, og dermed muligheden for at holde fællessamtalerne i A-kassen, udløber som udgangspunkt med udgangen af 2017.
Økonomi
Der er afsat 1,9 mio. kr. i drift i 2017-2020 til en forenklet og effektiv indsats, hvor jobcentret afholder alle samtaler med borgeren
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fortsætter tilrettelæggelsen af implementering af samtaler i samarbejde med a-kasserne i forlængelse af udvalgsbehandling.
Bjarne Winge/Jacob Zeberg Eberholst